Overslaan en naar de inhoud gaan

Verstappen klopt Hamilton in extremis en vergroot WK-leiding

Geplaatst opzondag 20 juni 2021 - 16:30

Max Verstappen heeft op spectaculaire wijze de Grand Prix van Frankrijk op zijn naam geschreven en zijn voorsprong in het WK uitgebreid.

De Limburger reed een afwijkende strategie ten opzichte van concurrent Lewis Hamilton en sloeg in de absolute slotfase van de race zijn slag: hij haalde Hamilton anderhalve ronde voor het eind in en boekte daarmee in meerdere opzichten een belangrijke overwinning.

Pole
Zondag startte Verstappen op het circuit van Paul Ricard op poleposition, vóór zijn concurrent in de strijd om de wereldtitel Hamilton. Maar in de eerste bocht schoot Verstappen van de baan en kwam Hamilton langszij. De Limburger verloor zodoende de leiding aan de Brit en wist die niet direct terug te veroveren.

Verstappen passeert Hamilton
Het kantelpunt zat bij de pitstops: Verstappen dook een ronde vóór Hamilton de pitstraat in voor zijn bandenwissel en maakte na die stop zóveel tijd goed, dat hij Hamilton passeerde op het moment dat die op de baan terugkeerde. Ook Bottas liep in en sloot direct aan bij de twee kemphanen, waardoor halverwege de race de top drie binnen anderhalve seconde van elkaar reed.

Wéér jagen
De coureurs hadden meer last van bandenslijtage dan vooraf gedacht werd en dus koos Verstappen, met nog 20 rondes te gaan, voor nóg een pitstop. Hamilton en Bottas deden dat niet en reden wel door op de harde bandencompound, maar zagen dat Verstappen het ontstane gat in rap tempo verkleinde. Verstappen raasde negen rondes voor het eind aan Bottas voorbij en kon toen de jacht openen op de enige overgebleven prooi.

Apotheose
Hamilton haalde op de zwaar gehavende banden alles uit de kast en probeerde te voorkomen dat Verstappen kon aansluiten. Maar anderhalve ronde voor het eind zette Verstappen de Red Bull naast de Mercedes en greep hij de leiding, de racezege en vergrootte hij daarmee zijn WK-leiding. De gedurfde strategie van het team betaalde zich zo uit in een race met een spectaculaire apotheose.

Lees ook: Max Verstappen pakt poleposition in Frankrijk

12 punten
Verstappen blijft leider in het WK: hij vergroot zijn voorsprong ten opzichte van Hamilton van vier naar twaalf punten. In de volgende twee weekenden strijkt het Formule 1-circus neer op een circuit waar hij in het verleden al twee keer won: de Red Bull Ring in Oostenrijk.

Deel dit bericht via
1limburg graphic amateurvoetbal

Bekijk de amateurvoetbaluitslagen.

Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen