Overslaan en naar de inhoud gaan

Verstappen heeft met snelle pitstops nog een troef in handen

Geplaatst opmaandag 13 juli 2020 - 16:27

Waar Red Bull het in de strijd om race-overwinningen in de Formule 1 voorlopig aflegt tegen Mercedes, blijkt het team van Max Verstappen wel het beste in de pitstops.

De eerste stop van Verstappen tijdens de GP van Steiermark was de snelste van het hele veld: 1,95 seconde. Uit de data blijkt dat dat geen verrassing is.

Binnen twee seconden
Het is, na twee races, de enige bandenwissel die binnen de twee seconden voltooid werd. Verstappen maakte in het slot van de race nog een pitstop om naar de softbanden te switchen. Ook die stop was met 2,18 seconde sneller dan de pitstops van alle andere coureurs zondagmiddag.

Albon
Verstappen's teamgenoot Albon maakte één pitstop en opnieuw ging de Red Bull-crew razendsnel te werk. Met een stoptijd van 2,22 seconde was dat de derde tijd van de dag. Vorige week, bij de GP van Oostenrijk, klokten Albon en Red Bull de snelste pitstoptijd van de dag met 2,10 seconde. Verstappen viel in die race uit, nog voordat hij zijn eerste stop gemaakt had.

Lees ook: Mercedes te sterk: Verstappen derde bij GP Steiermark

Drie à vier tienden
Een snelle pitstop levert - helaas voor Verstappen - geen WK-punten op, maar het is wel een discipline waarin Red Bull en Verstappen al een tijdje uitblinken. Gemiddeld doet concurrent Mercedes bijvoorbeeld drie à vier tienden van een seconde langer over een pitstop dan het team van de Limburger. De andere teams doen nog langer over de stops.

Waar dat verschil bij een wedstrijd met één serie pitstops te verwaarlozen lijkt, bleek zondag wel dat Verstappen alles uit de kast trekt om tijdwinst te boeken bij de pitstop. Hij nam het nodige risico bij het inrijden van de pitstraat. Op de beelden was te zien hoe hij op hoge snelheid vlak voor het binnenrijden van de pitstraat met zijn linkervoorband zelfs nog het gras toucheerde.

Niet onderschatten
Doordat coureurs vlak voor het maken van de pitstop op versleten banden rijden en het uiterste van hun materiaal vragen, én er in die fase snelheidsverschillen zijn doordat concurrenten gedurende enkele rondes op verschillende bandencompounds rijden, moet de tijdwinst bij een pitstop echter niet onderschat worden. Enkele tienden van een seconde kunnen het verschil zijn of Verstappen vóór of achter een concurrent op de baan terugkeert.

En waar het circuit in Oostenrijk meerdere plekken heeft waar eenvoudig ingehaald kan worden, geldt dat voor een serie aankomende circuits zeker niet. Bijvoorbeeld op de Hungaroring, waar aankomend weekend de GP van Hongarije verreden wordt. Buiten de eerste twee bochten is inhalen op het krappe circuit behoorlijk lastig.

Sneller
Uit de data blijkt dat de meeste pitcrews in het tweede raceweekend van het nog prille seizoen iets sneller waren bij de pitstops dan in het eerste raceweekend. Dat kan verklaard worden doordat routine ook een rol speelt. De crew raakt doorgaans beter op elkaar ingespeeld naarmate het seizoen vordert, ook doordat in het begin van het seizoen nog wel eens geschoven wordt met de bezetting bij de pitstops. Red Bull was dit weekend in ieder geval gemiddeld 0,238 seconde sneller, Mercedes was 0,160 sneller dan een week geleden.

Beslissend zetje
Red Bull heeft een reputatie opgebouwd met sluwe pitstopstrategieën, temeer omdat de Mercedes al enkele jaren op pure snelheid onklopbaar lijkt. Met de rappe pitstops hebben Verstappen en Red Bull een troef in handen. Het is desondanks voor Red Bull pure noodzaak om qua racepace het gat naar Mercedes verder te verkleinen. Worden daar stappen gemaakt, dan kan teamwork bij de pitstop het beslissende zetje geven.

Lees ook: Verstappen: 'We waren te langzaam tegen Mercedes'

Wereldrecord
In het seizoen 2019 namen Red Bull en Verstappen de drie snelste pitstops van het jaar voor hun rekening: op Silverstone duurde de stop 1,91 seconde, op Hockenheim hadden team en coureur 1,88 seconde nodig en op het Braziliaanse Interlagos vestigden Red Bull en Verstappen een wereldrecord: 1,82 seconde.

Deel dit bericht via
1limburg graphic amateurvoetbal

Bekijk de amateurvoetbaluitslagen.

Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten