Overslaan en naar de inhoud gaan

Verstappen en Hamilton op gelijke hoogte naar slotrace

Geplaatst opzondag 5 december 2021 - 20:42

De bloedstollende titelstrijd in de Formule 1 heeft in een incidentrijke GP van Saudi-Arabië een enerverend vervolg gekregen: in een race waarin het meermaals tot een aanrijding tussen Max Verstappen en Lewis Hamilton kwam, kwam de Brit als winnaar uit de strijd.

Verstappen en Hamilton beginnen daardoor met exact evenveel punten aan de laatste race van het seizoen, over een week in Abu Dhabi. Dat betekent dat de coureur met het beste resultaat in die race de wereldkampioen is.

Scenario's
Verstappen wist voorafgaand aan de race van zondag dat hij de wereldtitel zou kunnen opeisen wanneer hij zou winnen en Hamilton niet in de top zes zou eindigen. Bij een snelste raceronde van Verstappen zou Hamilton buiten de top vijf moeten finishen. In het geval dat Hamilton zou uitvallen, zou ook een tweede plaats voor Verstappen volstaan voor de wereldtitel. Verstappen begon als derde aan de race, achter polesitter Hamilton en nummer twee Bottas.

Safetycar
De eerste opschudding in de race ontstond in ronde tien, toen Mick Schumacher op hoge snelheid van het asfalt schoot en de safetycar op de baan verscheen. Dat was voor leider Hamilton en nummer twee Bottas het moment om hun eerste pitstop te maken. Verstappen koos verrassend ervoor om zijn banden niet te wisselen en kwam zodoende aan kop te rijden, weliswaar op 'oudere' banden dan zijn achtervolgers.

Koppositie cadeau
Vervolgens gebeurde precies wat Verstappen nodig had: de wedstrijdleiding staakte de race door de rode vlag te zwaaien. Volgens het reglement mogen de coureurs tijdens een rodevlagsituatie hun banden wisselen en daardoor kon Verstappen op een nieuw setje banden, zonder tijdverlies, de race aan kop hervatten. Dat was vanzelfsprekend een behoorlijke tik voor Mercedes, dat min of meer de koppositie cadeau bleek te hebben gegeven aan Verstappen.

Tumultueuze herstart
Bij de herstart kwam Verstappen echter moeizaam van zijn plek en passeerde Hamilton hem nog vóór de eerste bocht, maar Verstappen gaf niet toe en zette zijn bolide weer naast die van Hamilton in de chicane. Daarbij sneed hij de bocht af en vervolgde zijn weg vóór Esteban Ocon en de naar P3 teruggevallen Hamilton De race werd vervolgens direct wéér stilgelegd nadat Nikita Mazepin (Haas), George Russell (Williams) én Sergio Pérez (Red Bull) gecrasht waren, en dus stapten de coureurs weer uit hun auto.

Opmerkelijk voorstel
De wedstrijdleiding kwam vervolgens met het toch wel onconventionele voorstel om bij de herstart Ocon vooraan te zetten, vóór Hamilton en Verstappen op plek drie. Red Bull ging met dat voorstel akkoord en dat betaalde zich uit: Verstappen remde het laatst voor bocht 1 en Hamilton koos eieren voor zijn geld: hij raakte Ocon lichtjes, maar kon doorrijden en haalde de Fransman een ronde later in. Verstappen had op zijn beurt de leiding weer in handen.

Botsing Max Verstappen en Lewis Hamilton Grand Prix Saoedi-Arabië (5 december 2021)
De botsing tussen Max Verstappen en Lewis Hamilton in Saudi-Arabië.
Foto: Red Bull Content Pool

Curieus
Het tempo werd vervolgens met meerdere virtual safetycarsituaties uit de race gehaald, maar het was duidelijk dat Hamilton sneller was dan Verstappen. De Brit plaatste een inhaalpoging en Verstappen pareerde, maar overschreed daarbij de baanlimieten. Het Red Bull-team gaf Verstappen opdracht Hamilton te laten passeren en een curieus moment volgde; Verstappen deed dat door het gas los te laten, waarna de verraste Hamilton op zijn rivaal inreed.

Beslissing
Niet dat laatste incident, maar het verdedigen van Verstappen ten opzichte van Hamilton bij diens inhaalactie leverde Verstappen vijf seconden straf op. Hamilton haalde Verstappen pal daarna in en reed weg bij Verstappen, die zich gewonnen gaf en als tweede eindigde. De beslissing in de titelstrijd valt daardoor volgende week, in de slotrace van het seizoen in Abu Dhabi

Deel dit bericht via
1limburg graphic amateurvoetbal

Bekijk de amateurvoetbaluitslagen.

Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Luister op Hemelvaartsdag naar de Limburgse 100!

Voor de zesentwintigste keer wordt de Limburgse 100, de lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden, uitgezonden op Hemelvaartsdag. Het Limburgse publiek heeft ook dit jaar weer hun stem online uit kunnen brengen. Luister mee op 26 mei 2022, vanaf 08:00 uur op L1 Radio!

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen