Overslaan en naar de inhoud gaan

'Verstappen en co moeten Ferrari niet te snel veroordelen'

Geplaatst opmaandag 4 november 2019 - 11:50

Na drie races zonder top drie-finish mocht Max Verstappen zondag in de Verenigde Staten weer eens naar het podium. Het maximaal haalbare, vindt Xavier Maassen.

"De race had misschien nog twee of drie rondjes langer moeten duren, dan had hij wellicht nog de tweede plek kunnen afpakken van Lewis Hamilton", zegt de F1-expert over Verstappens honderdste race in de koningsklasse.

Lees ook: Max Verstappen: 'Ik had tweede kunnen worden'

Undercut
Met een agressieve pitstopstrategie, waarbij Verstappen vroeg banden wisselde, deden de coureur en het Red Bull-team alles goed. "Ze hebben de undercut (tijdwinst pakken door eerder naar snellere banden te wisselen dan je opponent, red.) bij Bottas geprobeerd, maar die pareerde dat prima", zegt Maassen.

"En Hamilton deed vervolgens maar één pitstop. Verstappen kwam wel dichtbij, maar toen hij vanwege een gele vlag in de laatste ronden moeilijker kon inhalen, werd het lastig. Maar ook zonder die gele vlaggen had hij het waarschijnlijk net niet gered."

Bottas won de race overtuigend, terwijl Hamiltons tweede plek voldoende was voor de Brit om zijn zesde wereldtitel te pakken.

Gesjoemel
Ferrari schitterde in afwezigheid aan de kop van de wedstrijd in Austin, Texas. Sebastian Vettel reed in de openingsfase zijn wielophanging aan gruzelementen en viel daardoor uit, terwijl Charles Leclerc het tempo van Verstappen en de beide Mercedessen geen moment kon volgen. Dat was opvallend, aangezien Ferrari in de afgelopen races juist de klok sloeg.

Volgens geruchten zou het team in de vorige races gebruik hebben gemaakt van een grijs gebied in de wet, waarbij er met de brandstoftoevoer en het meten daarvan gesjoemeld zou zijn. Dat extra vermogen zou het team aan kostbare punten hebben geholpen. Ondanks dat (nog) niet aangetoond is dat Ferrari daarmee illegaal bezig was, betichtten Verstappen en enkele andere prominenten Ferrari al van 'valsspelen', waar nu dan een einde aan zou zijn gekomen.

Lees ook: Ferrari niet blij met sneer over 'valsspelen' van Verstappen

Veroordelen
Volgens Maassen is dat echter wat 'kort door de bocht'. "In de kwalificatie waren ze namelijk wél snel. In de race maakt een team keuzes over de set-up van de auto, die verschilt per circuit. Daar kun je dus ook foute keuzes in maken. Ik vind het nog te vroeg om te roepen dat Ferrari vals heeft gespeeld en ze te veroordelen."

"Bij Vettel ging het van begin af aan niet goed, die eerste rondes waren beschamend, en Leclerc vond die snelheid ook geen moment. Als Ferrari bij de volgende race weer slecht uit de verf komt, dan kunnen we misschien wel conclusies gaan trekken. Maar nu is het wel erg makkelijk om dat op basis van één circuit te roepen."

Verstandig vindt Maassen de uitspraken van Verstappen niet. "Nee, niet echt. Ferrari was daar ook niet gecharmeerd van. Aan de andere kant: Hamilton roept het ook, maar is diplomatieker in zijn woordkeuze."

Nog twee races
In de WK-stand heeft Verstappen de vierde plek overgenomen van de uitgevallen Vettel. De Limburger heeft nog wel 14 punten minder dan nummer drie Leclerc. Verder zijn de kaarten geschud: Valtteri Bottas gaat het WK als nummer twee eindigen, achter de man die zich zondag tot zesvoudig wereldkampioen kroonde: Lewis Hamilton.

Het Formule 1-seizoen kent nog twee races, namelijk in Brazilië en in Abu Dhabi. De Grand Prix van Brazilië staat over twee weken op het programma.

Lees ook: Max Verstappen bekroont 100ste race met podiumplaats

Deel dit bericht via
1limburg graphic amateurvoetbal

Bekijk de amateurvoetbaluitslagen.

Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen