Overslaan en naar de inhoud gaan

Verstappen crasht, grijpt naast zege, maar houdt WK-leiding

Geplaatst opzondag 6 juni 2021 - 15:35

Wereldkampioenschapsleider Max Verstappen heeft in de F1 GP van Azerbeidzjan een enorme dreun te verwerken gekregen. Vier rondes voor het eind crashte de Limburger met zijn Red Bull in de muur nadat één van zijn achterbanden het plots begaf.

Verstappen was hard op weg naar de overwinning en een grotere leiding in het wereldkampioenschap. Hij leek door de crash de leiding kwijt te raken aan Hamilton, maar die gooide met een remfout in de voorlaatste ronde zijn eigen ruiten in en eindigde buiten de punten. Het podium dat overbleef was verrassend te noemen: Sergio Pérez won, vóór Sebastian Vettel (Aston Martin) en Pierre Gasly.

Leclerc gepasseerd
Verstappen was op een derde startplek aan de grand prix begonnen, achter Hamilton (Mercedes) en pole-sitter Charles Leclerc (Ferrari). De Brit had niet veel tijd nodig om Leclerc in te halen en reed zo vlot aan de leiding. Bij het ingaan van de zevende ronde wist ook Verstappen op topsnelheid de Monegask voorbij te steken en zodoende kon hij de jacht op raceleider Hamilton openen.

Red Bull pakt de regie
Bij de serie pitstops nam Red Bull de regie compleet in handen: Hamilton dook als eerste de pitsstraat in en had - mede door verkeer - veel tijd nodig voor zijn bandenwissel, terwijl Verstappen op hetzelfde moment het tempo fors opvoerde. Door een perfecte ronde én pitstop kwam Verstappen vervolgens liefst vier seconden vóór de zevenvoudig wereldkampioen terug de baan op en een ronde later nestelde ook Verstappen's teamgenoot Pérez zich voor Hamilton.

Safety car
Verstappen en Red Bull hadden de wedstrijd onder controle en de Limburger breidde zijn voorsprong uit ten opzichte van Perez en Hamilton. Dat veranderde in ronde 31, toen de safety car de baan op reed na een harde crash van Lance Stroll (Aston Martin). Bij de herstart was het opletten geblazen voor Verstappen, maar de Limburger toonde zich scherp en reed binnen een mum van tijd weer weg bij zijn achtervolgers.

Klapband
Perez trok alles uit de kast om Hamilton achter zich te houden, maar kwam uiteindelijk aan de leiding te rijden: vier rondes voor het eind maakte een klapband een eind aan de race van de ogenschijnlijk ongenaakbare Verstappen, die hard tegen de muur klapte. Dat gebeurde niet in een bocht, maar op start/finish, waar de bolide plots onbestuurbaar raakte. Een combinatie van slijtage en rommel op de baan leek de oorzaak van de klapband te zijn.

Verstappen blijft WK-leider
De race werd vervolgens met een rode vlag stilgelegd. Verstappen leek de WK-leiding, die hij met vier punten marge op zak had, nu weer kwijt te raken aan Hamilton, maar die maakte zichzelf bij de herstart onschadelijk: de Mercedes-remmen leken in brand te staan en de Brit schoot daardoor bij de eerste bocht direct van de baan. Hij eindigde, net als Bottas, buiten de punten; Hamilton werd zestiende, Bottas twaalfde. Verstappen blijft dus WK-leider.

Frankrijk
Voor Verstappen krijgt het F1-seizoen over twee weken een vervolg met de GP van Frankrijk op het circuit van Paul Ricard.

Deel dit bericht via
1limburg graphic amateurvoetbal

Bekijk de amateurvoetbaluitslagen.

Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Tour de L1mbourg viert nieuwe start na coronacrisis

Na maanden van lockdown en coronabeperkingen, gaat L1 drie weken lang de provincie in. Het wielerprogramma Tour de L1mbourg staat zo symbool voor een nieuwe start. “Pas nu merk je hoe belangrijk het is om samen te komen, om samen die sportzomer te beleven. In Tour de L1mbourg koesteren we dat sentiment dit jaar.”

Van zaterdag 26 juni t/m zondag 18 juli iedere dag op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen