Overslaan en naar de inhoud gaan

'Verstandig niet te tornen aan normen waterveiligheid'

Geplaatst opwoensdag 9 juni 2021 - 16:59

Waarnemend gouverneur Johan Remkes is heel positief over het advies van Deltacommissaris Peter Glas om het beschermingsniveau voor Limburg tegen hoog water niet aan te raken.

Wat Glas betreft blijft een overstromingskans van één keer in de honderd jaar het uitgangspunt bij de aanleg van nieuwe of versterkte dijken langs de Maas. Een lagere norm vindt hij ongewenst.

Video L1

Advies
Remkes die het advies van de Deltacommissaris dinsdag in ontvangst nam in het gouvernement, spreekt van een zeer waardevol en heel genuanceerd rapport waar de provincie haar voordeel mee kan doen. "Het is verstandig niet te tornen aan de normen voor waterveiligheid", aldus Remkes.

"Tegelijk is het heel goed mogelijk om op sommige plekken lokaal maatwerk te leveren met innovatieve technieken. Ik ben er daarom van overtuigd dat Limburg hiermee uit de voeten kan."

Afstand van rapport hoogleraar
Het standpunt van Remkes is opmerkelijk, omdat juist de provinciale politiek en het vorige provinciebestuur wel sterk neigde naar een soepeler norm van een overstromingskans van één keer in de dertig jaar voor 22 van de 45 dijktrajecten in Limburg. Ze baseerde zich daarbij op een rapport van hoogleraar waterveiligheid Matthias Kok.

Maar Remkes neemt daar dus afstand van. "Ik neem aan dat het Limburgs Parlement ook gevoelig is voor argumenten", zo zegt hij. Al stelt hij wel dat het nieuwe provinciebestuur met een officiële reactie komt op het advies.

Lees ook: 'Geen lagere overstromingsnorm bij aanleg dijken langs Maas'

Voor de waarnemend gouverneur telt in ieder geval ook zwaar mee dat de twee Limburgse veiligheidsregio's duidelijk hebben gemaakt dat bij een lagere norm en dus meer kans op een overstroming er vaker mensen geëvacueerd moeten worden. "Daar maken zij zich terecht zorgen over. Want zij mogen dan de rotzooi opruimen", zo Remkes.

Blij met steun
Dijkgraaf Patrick van der Broeck van het Waterschap Limburg ziet het advies van de Deltacommissaris als een steun in de rug voor het beleid dat wordt gevoerd. "Het is een weloverwogen advies van een gezaghebbende autoriteit", aldus Van der Broeck. "Ik ben er echt blij mee."

Brief
Waterschap Limburg stuurde in februari nog een brief aan de Deltacommissaris om vast te houden aan het in 2017 landelijk vastgelegde beschermingsniveau van 1 op 100 jaar. In het dinsdag gepresenteerde rapport wordt die lijn onderschreven. De dijkgraaf verklaart dat er 'zeer zeker' genoeg ruimte is op maatwerk te leveren. Hij verwijst als voorbeeld naar het project Ooijen-Wanssum waar 18 kilometer dijk in de grond is weggestopt.

"We hebben ook de glazen waterkering bij Neer waar je doorheen kunt kijken. En de keringen die vanzelf omhoog komen bij hoog water zoals in Steyl", zo Van der Broeck. "Die kan twee meter uit de grond komen. En dat is nog nergens gerealiseerd in de wereld. In Limburg doen we dat wel."

Volgens de dijkgraaf blijft het beleid ook om vroegtijdig omwonenden bij plannen te betrekken. "Dat zorgt voor draagvlak en soms andere oplossingen. Zo is echt sprake van een co-creatie."

Deltacommissaris Peter Glas hoopt dat met zijn advies de discussie over de hoogte van de norm voor waterveiligheid gesloten is en dat ingezet gaat worden op een goede landschappelijke inpassing. "Echt maatwerk. En dat kan ook, die mogelijkheden zijn er", zo betoogt Glas.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Doe mee aan de Henk Bakt Bakwedstrijd

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Het gebak wordt tijdens de radio-uitzending van Plat-eweg live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt! Opgeven kan t/m 5 oktober 2021.

Meld je hier aan
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen