Overslaan en naar de inhoud gaan

'Verstandig dat Verstappen het opgaf in Japan'

Geplaatst opmaandag 14 oktober 2019 - 14:43

Max Verstappen zag in de tweede bocht van de Grand Prix van Japan het zicht op een plek in de punten verdampen. Dat hij daarna zijn bolide in de pitsstraat parkeerde, was volgens Xavier Maassen een verstandig besluit.

"Met het oog op de komende wedstrijden was het het beste om het materiaal te sparen. Daarnaast bewoog de auto alle kanten op en was het niet ongevaarlijk om door te rijden", aldus de F1-expert.

Onbestuurbaar
Verstappen leek Ferrari-coureur Charles Leclerc voorbij te zijn toen de Monegask zijn rode bolide in de zijkant van Verstappen's Red Bull schoof. Het zou uiteindelijk niet alleen in een tijdstraf voor Leclerc resulteren, maar ook het einde van de race van Verstappen inluiden: de balans verdween immers als sneeuw voor de zon bij zijn Red Bull. "De auto's zijn aerodynamisch zó nauwkeurig afgesteld, alle carbononderdelen en endplates zorgen ervoor dat het maximale uit de auto word gehaald. Als dan plotseling een aantal van die onderdelen verdwijnen, raakt de auto haast onbestuurbaar. Het effect is enorm", zegt Maassen.

Lees ook: Verstappen gooit handdoek in ring na touché

Geen tempo
De Limburgse Verstappen-fans die zondagochtend om 07:10 uur de wekker hadden gezet, zagen enkele minuten later al dat het niet meer goed zou komen met de Limburger. Hij kon weliswaar doorrijden, maar kon in de achterhoede van het veld het tempo op geen enkele manier volgen. Na 16 rondes staakte hij in samenspraak met het team de strijd en reed hij zijn auto terug naar de garage.

Gedrevenheid Leclerc
Dat de aanrijding volledig aan Leclerc te wijten was, staat volgens Maassen buiten kijf. "Verstappen neemt weliswaar het gecalculeerde risico om hem aan de buitenkant te passeren, maar Leclerc nam teveel risico. Hij nam teveel snelheid mee om de bocht te kunnen halen, dat heeft hij na afloop ook aangegeven. Ik denk dat het een stukje gedrevenheid is waardoor hij de fout maakt, iets wat Verstappen vorig jaar en met name het jaar ervoor zelf ook overkwam. Je ziet dat Verstappen wat dat betreft gegroeid is."

Ommekeer
Na de zomerstop heeft Verstappen door allerlei omstandigheden moeite om op het podium te finishen. Een ommekeer kan echter zó een feit zijn, geeft Maassen aan. "Het ziet er ook slechter uit doordat Ferrari juist een stap naar voren heeft gezet. Die hebben sinds de zomer gewoon vijf keer de pole position gepakt. Het gat tussen Mercedes en Red Bull is niet zo groot. Het kan snel verkeren in de Formule 1. Het zou mooi zijn als dat bij de volgende race gebeurt, in Mexico." Verstappen won in dat land in 2017 én 2018 de race.

Deel dit bericht via
1limburg graphic amateurvoetbal

Bekijk de amateurvoetbaluitslagen.

Overzicht
Download 't OLS-Spel en schiet mee!
Uitgelicht
Geef ook je team op voor het OLS komende zondag!

Al meer dan honderd jaar is het jaarlijkse Oud Limburgs Schuttersfeest (OLS) een van de grootste culturele evenementen in Limburg. Vanwege de coronacrisis gaat het OLS dit jaar niet door. L1 heeft een alternatief ontwikkeld: schieten via een app.

Dankzij de gratis app kun je zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Mikken op de bölkes, rekening houden met de wind. En hoe is het met de spanning?

Zondagmiddag 5 juli kunnen zestallen via de app tegen elkaar spelen. ‘Echte’ schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs en families kunnen deelnemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Download hier de gratis app en geef je team op
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen