Overslaan en naar de inhoud gaan

'Verstandig dat Verstappen het opgaf in Japan'

Geplaatst opmaandag 14 oktober 2019 - 14:43

Max Verstappen zag in de tweede bocht van de Grand Prix van Japan het zicht op een plek in de punten verdampen. Dat hij daarna zijn bolide in de pitsstraat parkeerde, was volgens Xavier Maassen een verstandig besluit.

"Met het oog op de komende wedstrijden was het het beste om het materiaal te sparen. Daarnaast bewoog de auto alle kanten op en was het niet ongevaarlijk om door te rijden", aldus de F1-expert.

Onbestuurbaar
Verstappen leek Ferrari-coureur Charles Leclerc voorbij te zijn toen de Monegask zijn rode bolide in de zijkant van Verstappen's Red Bull schoof. Het zou uiteindelijk niet alleen in een tijdstraf voor Leclerc resulteren, maar ook het einde van de race van Verstappen inluiden: de balans verdween immers als sneeuw voor de zon bij zijn Red Bull. "De auto's zijn aerodynamisch zó nauwkeurig afgesteld, alle carbononderdelen en endplates zorgen ervoor dat het maximale uit de auto word gehaald. Als dan plotseling een aantal van die onderdelen verdwijnen, raakt de auto haast onbestuurbaar. Het effect is enorm", zegt Maassen.

Lees ook: Verstappen gooit handdoek in ring na touché

Geen tempo
De Limburgse Verstappen-fans die zondagochtend om 07:10 uur de wekker hadden gezet, zagen enkele minuten later al dat het niet meer goed zou komen met de Limburger. Hij kon weliswaar doorrijden, maar kon in de achterhoede van het veld het tempo op geen enkele manier volgen. Na 16 rondes staakte hij in samenspraak met het team de strijd en reed hij zijn auto terug naar de garage.

Gedrevenheid Leclerc
Dat de aanrijding volledig aan Leclerc te wijten was, staat volgens Maassen buiten kijf. "Verstappen neemt weliswaar het gecalculeerde risico om hem aan de buitenkant te passeren, maar Leclerc nam teveel risico. Hij nam teveel snelheid mee om de bocht te kunnen halen, dat heeft hij na afloop ook aangegeven. Ik denk dat het een stukje gedrevenheid is waardoor hij de fout maakt, iets wat Verstappen vorig jaar en met name het jaar ervoor zelf ook overkwam. Je ziet dat Verstappen wat dat betreft gegroeid is."

Ommekeer
Na de zomerstop heeft Verstappen door allerlei omstandigheden moeite om op het podium te finishen. Een ommekeer kan echter zó een feit zijn, geeft Maassen aan. "Het ziet er ook slechter uit doordat Ferrari juist een stap naar voren heeft gezet. Die hebben sinds de zomer gewoon vijf keer de pole position gepakt. Het gat tussen Mercedes en Red Bull is niet zo groot. Het kan snel verkeren in de Formule 1. Het zou mooi zijn als dat bij de volgende race gebeurt, in Mexico." Verstappen won in dat land in 2017 én 2018 de race.

Deel dit bericht via
1limburg graphic amateurvoetbal

Bekijk de amateurvoetbaluitslagen.

Overzicht
Mediaraad
Uitgelicht
Vijf vacatures Mediaraad L1

Ben jij gek op nieuws en cultuur? Liefde voor Limburg? Meld je dan aan voor onze mediaraad. Praat mee over wat L1 doet online, op radio en op tv.

De mediaraad van L1 zoekt nieuwe leden voor de volgende vijf stromingen: gehandicapten, jongeren, sport, vrouwenorganisaties, welzijn en zorg.

Meer info over de Mediaraad
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen