Overslaan en naar de inhoud gaan

Verspreiding corona nertsenbedrijven blijft onduidelijk

Geplaatst opvrijdag 11 juni 2021 - 19:36

Het blijft onduidelijk hoe het coronavirus zich op grote schaal tussen nertsenbedrijven heeft kunnen verspreiden. Een groot onderzoek heeft geen uitsluitsel gegeven, meldt het kabinet.

De uitbraak leidde ertoe dat er vroegtijdig een einde kwam aan de nertsenhouderij.

Lees ook: Kabinet sluit alle nertsenhouderijen voor einde van dit jaar

Ook Limburg getroffen
Van de 160 nertsenhouderijen raakten er 69 besmet met het coronavirus, waaronder ook 23 locaties in Limburg. Uit vrees dat het virus op de bedrijven zou blijven rondwaren, besloot het kabinet alle nertsenhouderijen sneller dan gepland te ruimen. Eind vorig jaar kwam er een einde aan de sector. Nertsenhouders zouden al verplicht worden te stoppen in 2024.

Via mensen
'Het virus is waarschijnlijk deels via mensen verspreid tussen nertsenbedrijven, met name in het begin van de epidemie', schrijven de demissionaire ministers Hugo de Jonge (Volksgezondheid) en Carola Schouten (Landbouw) aan de Kamer. 'Het is onduidelijk gebleven hoe de verspreiding tussen de bedrijven vanaf de zomer heeft plaatsgevonden.'

Lees ook: Nertsenfokker: 'Verdachtmaking voelde als dolk in de rug'

Verwilderde dieren
Mogelijk hebben ontsnapte nertsen of verwilderde katten een kleine rol gespeeld bij de verspreiding van het virus. De onderzoekers achten het echter 'onwaarschijnlijk' dat vrij-levende diersoorten 'een relevante rol' hebben gespeeld in de verspreiding van corona tussen nertsenbedrijven. Zij hebben onder meer gekeken naar vleermuizen, mussen en roofdieren.

Van mens op dier
Verder zijn verder tot dusver drie honden positief getest op het coronavirus, aldus de bewindslieden. Deze drie kwamen uit huishoudens waar corona heerste. Het gaat om twee huishoudens in Zeeland en een in Overijssel. Aangenomen wordt dat deze positieve honden door mensen zijn besmet. Er zijn 35 verdachte katten gemeld, maar geen enkele bleek besmet met het virus.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Tour de L1mbourg viert nieuwe start na coronacrisis

Na maanden van lockdown en coronabeperkingen, gaat L1 drie weken lang de provincie in. Het wielerprogramma Tour de L1mbourg staat zo symbool voor een nieuwe start. “Pas nu merk je hoe belangrijk het is om samen te komen, om samen die sportzomer te beleven. In Tour de L1mbourg koesteren we dat sentiment dit jaar.”

Van zaterdag 26 juni t/m zondag 18 juli iedere dag op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen