Overslaan en naar de inhoud gaan

Verspagen: 'Economisch roer moet om'

Geplaatst opdonderdag 16 juli 2020 - 19:39

Limburg moet niet langer inzetten op horeca, logistiek en cultuur. Dat zegt econoom Bart Verspagen van de Universiteit Maastricht.

Volgens de hoogleraar Internationale Economie laat de coronacrisis zien dat deze sectoren geen toekomst hebben.

Op zijn kop
De professor reageert op de nieuwste cijfers van het CBS. Daaruit blijkt dat in juni 74.000 Nederlanders hun baan hebben verloren. Dat is een recordstijging. "Dat hebben we nog nooit mee meegemaakt", zegt hij. "Deze crisis gaat heel veel levens op zijn kop zetten."

Lees ook: Limburgse economie in coronatijd: stilte voor de storm

Als eerste geraakt
Hoeveel Limburgers in de afgelopen maanden zonder werk kwamen te zitten, is niet bekend. Maar Verspagen verwacht dat ook onze provincie hard getroffen is. "De sectoren horeca, vervoer en cultuur zijn relatief groot in de provincie. Er werken veel mensen in", weet Verspagen. "Dit zijn ook sectoren die bij een crisis als eerste geraakt worden."

Andere structuur
Daarom pleit hij in Limburg Centraal voor een andere economische structuur in Limburg. "Het roer moet om", stelt hij. "Limburg moet zich meer toeleggen op duurzaamheid, duurzame energie. Op klimaatverandering. Daar is geld mee te verdienen."

De crisis is volgens hem nog lang niet voorbij. “Het vertrouwen is nog steeds er laag”, zegt hij. "Consumenten willen geen uitgaven doen." Verspagen verwacht dan ook dat de crisis nog minstens zes maanden zal duren. "En wellicht nog langer."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen