Overslaan en naar de inhoud gaan

Verspagen: 'Economisch roer moet om'

Geplaatst opdonderdag 16 juli 2020 - 19:39

Limburg moet niet langer inzetten op horeca, logistiek en cultuur. Dat zegt econoom Bart Verspagen van de Universiteit Maastricht.

Volgens de hoogleraar Internationale Economie laat de coronacrisis zien dat deze sectoren geen toekomst hebben.

Op zijn kop
De professor reageert op de nieuwste cijfers van het CBS. Daaruit blijkt dat in juni 74.000 Nederlanders hun baan hebben verloren. Dat is een recordstijging. "Dat hebben we nog nooit mee meegemaakt", zegt hij. "Deze crisis gaat heel veel levens op zijn kop zetten."

Lees ook: Limburgse economie in coronatijd: stilte voor de storm

Als eerste geraakt
Hoeveel Limburgers in de afgelopen maanden zonder werk kwamen te zitten, is niet bekend. Maar Verspagen verwacht dat ook onze provincie hard getroffen is. "De sectoren horeca, vervoer en cultuur zijn relatief groot in de provincie. Er werken veel mensen in", weet Verspagen. "Dit zijn ook sectoren die bij een crisis als eerste geraakt worden."

Andere structuur
Daarom pleit hij in Limburg Centraal voor een andere economische structuur in Limburg. "Het roer moet om", stelt hij. "Limburg moet zich meer toeleggen op duurzaamheid, duurzame energie. Op klimaatverandering. Daar is geld mee te verdienen."

De crisis is volgens hem nog lang niet voorbij. “Het vertrouwen is nog steeds er laag”, zegt hij. "Consumenten willen geen uitgaven doen." Verspagen verwacht dan ook dat de crisis nog minstens zes maanden zal duren. "En wellicht nog langer."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen