Overslaan en naar de inhoud gaan

Versoepelingen zijn het redmiddel voor de sociale student

Geplaatst opvrijdag 18 juni 2021 - 20:37

Studenten vielen tijdens het uitbreken van de pandemie in een zwart gat. Geen introductieweek, geen colleges en geen feestjes: "Dat is wel eenzaam, op een paar vierkante meter". Nu de wereld steeds meer open mag, komt ook langzaam het studentenleven weer op gang.

"Voor komend jaar ziet het er rooskleuriger uit", vertelt Iris Vloet van INKOM Maastricht. Ze is de voorzitter van de Maastrichtse introductieweek en is zelf derdejaars geneeskunde student. "We hebben te horen gekregen dat we mogen gaan werken met herstelbewijzen en vaccinatiebewijzen, waardoor de feesten in het MECC gewoon door kunnen gaan."

Lees hier meer over de versoepelingen die vrijdagavond tijdens de coronapersconferentie zijn bekendgemaakt.

Zwart gat
Een introweek zat er voor de eerstejaarsstudenten in 2020 niet in. Al hun kennismakingen vonden online plaats. Om ze tegemoet te komen, hoopt de organisatie van INKOM dat de inmiddels tweedejaarsstudenten hun introductieweek in kunnen halen. "Dat hangt even af van de maatregelen die in augustus van kracht zijn, maar we hopen dat we ze die kans kunnen bieden", vertelt Vloet. "Ze zijn vorig jaar echt in een zwart gat gevallen". Door het ontbreken van een fysieke introductieweek was het voor veel studenten lastig om een sociaal netwerk op te bouwen in een nieuwe stad.

Introductieweken
Tijdens de coronapersconferentie vrijdagavond werd niet duidelijk hoe deze introductieweken dit jaar georganiseerd mogen worden. Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) is bang dat deze onzekerheid zal betekenen dat er een groot verschil zal ontstaan tussen de opzet van introductieweken in verschillende studentensteden. "We moeten absoluut voorkomen dat studenten in Maastricht al honderd studiegenoten leren kennen terwijl studenten in Leiden elkaar online moeten gaan ontmoeten."

Eenzaam
Het ISO vindt dat studenten aan het lijntje worden gehouden. Volgens hen een kwalijke zaak, aangezien ze erg hebben geleden onder corona. "Het kon echt behoorlijk eenzaam zijn", zegt student Johan erover. Hij is bezig aan zijn master in Finance aan de universiteit en komt zelf uit Bulgarije. "Het scheelt dat ik hier mijn bachelor gedaan heb en daardoor al wat mensen kende, maar ik denk dat iedereen zich wel heel alleen voelde."

Hetzelfde geldt voor studenten Bessy en Claudia. Ze kwamen naar Maastricht om een jaar lang hun masterstudie aan de universiteit te doen, maar hebben niet veel van de stad kunnen genieten. "In maart ben ik zelfs twee maanden terug naar mijn ouders gegaan, omdat ik hier anders in mijn eentje op een kamer zat."

Te laat
Door de versoepelingen is er goede hoop dat het studentenleven weer terug op gang komt. "Het komt voor onze tijd hier net te laat", lachen Claudia en Bessy. "Maar hopelijk kunnen we er tijdens onze uitwisseling wel van gaan genieten."

Deel dit bericht via
Overzicht
Advertentie
Deze ramp in Limburg raakt ons allemaal. Doneer nu en draag uw steentje bij!

Het Nationaal Rampenfonds heeft het bankrekeningnummer 777 opengesteld voor particulieren, bedrijven en instellingen die willen bijdragen aan de door de overstromingsramp getroffen gebieden in Zuid-Limburg.

Vanuit de landelijke overheid is al duidelijk gemaakt dat bij de leniging van de nood een belangrijke rol voor de rijksoverheid is weggelegd. Veel schade aan huizen en bedrijven is door verzekeringen gedekt. Maar er blijven ook noden over die niet uit andere bronnen gedekt worden. En juist voor die initiatieven wil het Nationaal Rampenfonds een financier zijn.

Bekijk hier wat u kunt doen
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen