Nu versoepelingen van de coronamaatregelen in zicht zijn, is het de grote vraag in welke vorm vastelaovend dit jaar doorgaat. De Samewerkende Limburgse Vastelaovesvereniginge (SLV) blikken vooruit: Mogelijk optochten, prinsuitroepingen en binnenzittingen.
Dat vertelt voorzitter Bart Maes dinsdagochtend in de Nieuwsshow op L1 Radio.
Versoepelingen
Premier Mark Rutte en coronaminister Ernst Kuipers kondigen dinsdagavond in een persconferentie versoepelingen van de coronamaatregelen aan. Naar verwachting mogen onder andere de restaurants en cafés weer open vanaf woensdag. Ook mogen evenementen onder strenge voorwaarden weer worden gehouden. Bij binnenevenementen wordt het maximum 1250 bezoekers. Buiten gaat het om een derde van de capaciteit.
Optochten
Maes ziet dan zelfs ruimte voor eventuele optochten. "Ik weet dat er plannen zijn om optochten in steden te regulieren. Ik heb ook contact met de Brabantse Carnavals Federatie en daar praten de acht grote steden over gereguleerde optochten. Een stukje van de binnenstad afzetten, mensen tellen, en op die manier het een en ander organiseren."
Maar hebben verenigingen praalwagens gebouwd in onzekere tijden? "Ik denk dat veel bouwers de creatie van twee jaar geleden nog hebben staan. Maar ik verwacht eerlijk gezegd niet dat er veel optochten zullen zijn dit jaar."
'Er kan meer'
De SLV is druk met wat er nog over is van de georganiseerde vasteloavend. Veel plannen zijn eerder al gesneuveld omdat er te weinig voorbereidingstijd was en teveel onzekerheid. Wat staat er wel nog op de planning? "In Roermond wordt een jeugdprins uitgeroepen. Weert is nog in beraad en in Maastricht wordt zelfs misschien toch nog een grote prins uitgeroepen", vertelt Maes. "Dus ik denk zeker dat er door de verruiming meer kan. Daar vergaderen we donderdag ook nog over met de Bond van Carnavalsverenigingen in Limburg (BCL) en de Veiligheidsregio's in Limburg. Ook over de zorgen die er nog zijn."
Massale toestroom
Die zijn er vooral over de handhaving van de coronaregels, met name de anderhalvemeterregel. Bij evenementen en in cafés en restaurants is dit goed te doen. "Er staan binnenzittingen gepland, die zouden prima kunnen." Alleen het handhaven van carnaval op straat wordt een hele uitdaging, zeggen de burgemeesters van Maastricht en Eindhoven. Ze vrezen een massale toestroom van carnavalsvierders.
Lees ook: Burgemeester Maastricht: 'Handhaven moeilijk met carnaval'
Anderhalve meter
Maes kan zich net als hen geen vastelaovend voorstellen als tegen die tijd de anderhalvemeterregel nog geldt: "Dat zal zeker niet kunnen. Met carnaval lopen er namelijk niet een paar mensen op straat, maar duizenden. Als eigenwijze Limburgers willen we met vastelaovend toch de stad en kroeg in. Ik zie de uitdaging voor de burgemeesters daarin om dat te moeten handhaven."