Overslaan en naar de inhoud gaan

Versoepeling coronamaatregelen: bedrijven staan te popelen

Geplaatst opdinsdag 30 juni 2020 - 16:11

De coronamaatregelen worden woensdag nog verder versoepeld. Onder andere sportscholen, sauna's en taxibedrijven mogen weer 'gewoon' aan de slag gaan.

Bij sportschool Fit Focus in Boekend kunnen ze niet wachten om te openen. Om middernacht gaan hier de deuren al open. "We maken er een première van", zegt eigenares Ruud Geraedts. "Maar we maken er geen groot feest van. Want knuffelen en omhelzen, dat mag nog niet." Voor middernacht hebben al 20 mensen een plekje gereserveerd. "Want de mensen staan te trappelen om te beginnen", zegt ze.

Onzekerheid
Gereadts zelf is opgelucht dat ze eindelijk weer de deuren van haar sportschool mag openen. "Vooral de onzekerheid was lastig. Iedere week wijzigde wel iets." De afgelopen maanden heeft het bedrijf niet stil gezeten. "We hebben veel klussen gedaan. We hebben schilderwerk gedaan en het buitenterrein opgeknapt."

Filmpje
Hoeveel mensen precies gebruik kunnen maken van de gym, dat weet ze nog niet. "Bij ons verandert er weinig, omdat we veel ruimte hebben en de apparaten ver uit elkaar staan. In principe zouden we daarom met 60 mensen tegelijk binnen kunnen. Maar dat willen we nog niet. Laat de mensen eerst maar even wennen." Zelf begint het bedrijf niet onvoorbereid omdat het zwembad al open was en er buiten sportles is gegeven. "Maar we hebben wel nog een filmpje opgenomen voor de bezoekers, zodat ze weten hoe ze door het pand moeten lopen."

Protocollen
Frenken Taxi's uit Stein staat ook te popelen om weer te beginnen. Het bedrijf, dat sinds 1959 bestaat, is hard geraakt door de coronacrisis. "We hebben sinds de uitbraak nog maar 5 procent van de omzet", zegt Han Frenken. "Er kwam geen enkele boeking binnen. Sinds deze week merken we dat het weer een beetje aantrekt." Frenken heeft vlak na de uitbraak van het coronavirus al de nodige maatregelen getroffen om zijn wagenpark coronaproof te maken. "Ik heb direct plexiglas, mondkapjes en desinfectiemiddel aangeschaft. Toch blijft het moeilijk. Er zijn zoveel protocollen", zegt hij. "We rijden in de euregio, en in alle landen gelden weer andere regels. Dat is nog wel een uitdaging."

Berekening
Hoewel er weer wat ritjes worden geboekt bij Frenken zit hij nog niet het oude niveau. "Ik heb een eigen berekening gemaakt. Zo'n 70 procent gaat dit jaar niet op vakantie en 15 procent heeft een voucher of het geld teruggekregen. De overige 15 procent gaat wél op vakantie", zegt Frenken. "Zo'n 7 procent daarvan gaat met de eigen auto. De overige 8 procent gaat met het vliegtuig. En dat kunnen ritjes voor ons zijn."

Nieuwe sauna
Bij Thermae 2000 in Valkenburg komen ook al de eerste reserveringen binnen. Het wellnesscentrum heeft de coronatijd gebruikt om de zwembaden en sauna’s op te knappen. "We hebben zelfs een sauna helemaal afgebroken en vernieuwd", zegt Pauline Verhoef.

Anderhalve meter
Het zwembad van het complex is al sinds enkele weken open. Vanaf woensdag mogen de klanten ook weer in de sauna’s. "We hebben speciale voorzieningen getroffen", aldus Verhoef. "Binnen de sauna’s moeten de mensen op anderhalve meter van elkaar zitten. In het zwembad hebben we een zwemrichting en er wordt extra schoongemaakt."

600 gasten
Thermae 2000 denkt net als voor de coronacrisis zo’n 600 gasten per dag te kunnen verwelkomen. "Het complex is zes hectare groot. Dus op zonnige dagen is dat geen probleem." Toch gaat het bedrijf proberen om de bezoekersstroom te spreiden. "Mensen moeten aangeven wanneer ze komen en hoelang ze blijven."

Het OLS gaat door! Download de gratis app en schiet 5 juli mee met je eigen team.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Download 't OLS-Spel en schiet mee!
Uitgelicht
Geef ook je team op voor het OLS komende zondag!

Al meer dan honderd jaar is het jaarlijkse Oud Limburgs Schuttersfeest (OLS) een van de grootste culturele evenementen in Limburg. Vanwege de coronacrisis gaat het OLS dit jaar niet door. L1 heeft een alternatief ontwikkeld: schieten via een app.

Dankzij de gratis app kun je zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Mikken op de bölkes, rekening houden met de wind. En hoe is het met de spanning?

Zondagmiddag 5 juli kunnen zestallen via de app tegen elkaar spelen. ‘Echte’ schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs en families kunnen deelnemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Download hier de gratis app en geef je team op
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen