Overslaan en naar de inhoud gaan

Versnelde investeringen in duurzaamheid MAA

Geplaatst opvrijdag 1 mei 2020 - 17:03

De provincie gaat twee geplande projecten om Maastricht Aachen Airport (MAA) duurzamer te maken, versneld uitvoeren.

Het gaat om het renoveren van de dienstweg Noord op het landingsterrein van het vliegveld en het plaatsen van duurzame verlichting. De provincie is eigenaar en exploitant van de luchthaven.

Overlast verminderen
Het provinciebestuur maakt in de nieuwste rapportage over de stand van zaken rond het vliegveld in Beek melding van het versnellen van duurzaamheidsmaatregelen. Zo moet de renovatie van de dienstweg ervoor zorgen dat de geluidsoverlast van vrachtdollies in het nabijgelegen dorp Geverik wordt beperkt. Het gaat om een investering van ruim 800.000 euro. De halogeenverlichting in onder meer de vrachtloodsen en de lichtmasten wordt nog dit jaar vervangen door LED-verlichting.

Ook wordt ingegaan op de gevolgen van de coronacrisis voor MAA. Die heeft ertoe geleid dat sinds eind maart het passagiersvervoer van Corendon en Ryanair vrijwel helemaal is weggevallen. Wel is er meer vrachtverkeer dan gewoonlijk.

Lees ook: Amper passagiersvluchten : MAA vracht- en zorgvliegveld

Duidelijke stijging
"Aanvankelijk was er minder vracht, maar sinds half maart-begin april is er een duidelijke stijging", aldus gedeputeerde Joost van den Akker (VVD). "Er zijn veel vluchten met pakketten en medische apparatuur en medicijnen. En ook de vluchten uit China beginnen weer aan te trekken." Verder speelt bij de toename mee dat er geen vracht meer mee kan komen met passagiersvluchten. "De groei op MAA had zelfs nog groter kunnen zijn als zich niet een deel van de vracht naar Schiphol had verplaatst. Daar kunnen extra vrachtvluchten landen omdat daar nu ruimte is vanwege het annuleren van de meeste passagiersvluchten", zo zegt de gedeputeerde.

Lees ook: Geen passagiersvluchten : terminal MAA dicht

Scenario's ontwikkeld
In de rapportage staat verder dat er verschillende scenario’s voor de toekomst zijn ontwikkeld om in te kunnen spelen op nieuwe ontwikkelingen. Want 'de onbekendheid van de ontwikkeling van het coronavirus maakt voorspellen en vooruitkijken niet eenvoudig'. De definitieve cijfers over 2019 worden ook vermeld. Zo is er 143.000 ton vracht vervoerd, een toename van twaalf procent. Het aantal passagiers steeg met 56 procent tot 445.000. Tegelijk nam het aantal vluchten af met elf procent.

Banen
Het aantal klachten over MAA nam met 72 procent toe tot ruim 67.000. Wel nam het aantal melders heel licht af, met één procent. Het aantal directe en indirecte banen bij het vliegveld bedroeg 1571. Dat zijn er 29 procent meer dan in 2013. De cijfers zijn afkomstig van onderzoeksbureau E'til. Maar ze liggen wel een stuk lager dan die in de jaarlijkse luchtvrachtmonitor van een instituut van de Rotterdamse Erasmusuniversiteit. Die kwam voor 2018 uit op 2835 banen, alleen al in de luchtvrachtsector.

Lees ook: Onderzoek : vrachtverkeer MAA zorgt voor ruim 2800 banen

Analyse opstellen
Het provinciebestuur laat daarom een analyse opstellen hoe dat verschil verklaard kan worden. Een deel van de verklaring zou kunnen zijn dan E’til alleen maar kijkt naar werkgelegenheid op het vliegveld zelf en bij de bedrijven op het omliggende bedrijventerrein. In de voortgangsrapportage wordt ook duidelijk dat de plannen voor een nieuwe parkeerplaats en de renovatie van de start- en landingsbaan 'onverminderd voortgaan'. Die worden nog voor juli afgerond. De geplande start van de werkzaamheden is in het najaar van 2021 voorzien.

Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Stuur je filmpje via Whatsapp naar 06 44 76 71 57

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen