Overslaan en naar de inhoud gaan

Verslavingsdeskundige: Drugsbeleid moet op de schop

Geplaatst opdinsdag 21 januari 2020 - 19:56

Het huidige drugsbeleid is dringend aan een revisie toe. Dat zegt verslavingsdeskundige Hans Dupont van Mondriaan.

Hij zat dinsdag aan tafel in L1mburg Centraal. Dupont is een van de ondertekenaars van een manifest van D66 waarin de overheid wordt opgeroepen het drugsbeleid te reguleren.

Huidig beleid faalt
"Als je kijkt naar de drugsbestrijding vanaf begin jaren zeventig zie je dat het bedrag dat daaraan uitgegeven wordt alleen maar toeneemt, terwijl het drugsgebruik ook blijft toenemen. Het drugsbeleid heeft dus gefaald." Volgens Dupont wordt het tijd dat de overheid onder ogen ziet dat mensen nu eenmaal drugs gebruiken.

Volksgezondheid
Een van de belangrijkste voordelen van regulering is volgens Dupont de verbetering van de voorlichting over drugs. "Wat je nu ziet is dat alle drugs, van cannabis tot alcohol en metamphetamine, op één hoop worden gegooid. Er moet een veel duidelijker onderscheid gemaakt worden en dat moet gebeuren aan de hand van de schade die bepaalde drugs kunnen aanrichten." Dat onderscheid zou moeten worden gemaakt aan de hand van verschillende criteria, zoals verslavingspotentie, toxiciteit, ontwrichting van je privéleven of uitlokking van huiselijk geweld. Als dat gebeurt, komen cannabis en xtc als tamelijk onschuldige middelen uit de bus en eindigen tabak, alcohol en heroïne bovenaan op de gevarenlijst, is de overtuiging van Dupont.

Goede cijfers
De verslavingsdeskundige zegt dat cijfers aantonen dat het drugsgebruik minder is naarmate er meer gereguleerd wordt. Om de vier jaar wordt er in Zuid-Limburg en de aanpalende gebieden over de Belgische en Duitse grens onderzoek gedaan. Daaruit blijkt keer op keer dat het cannabisgebruik in Zuid-Limburg het laagst is, ondanks de gedoogde verkoop in coffeeshops hier. "Door de regulering van softdrugs kun je namelijk ook een duidelijke norm stellen: namelijk dat je minstens 18 jaar moet zijn als je softdrugs wilt kopen."

Criminaliteit en dumpingen
Dupont denkt ook dat door regulering de criminaliteit door gebruik en handel in (soft)drugs zal dalen. Bovendien zal de milieuvervuiling door xtc-dumpingen afnemen.

Serieus bekijken
De verslavingsdeskundige hoopt dat kabinet serieus naar het manifest van D66 gaat kijken en begint met het instellen van een staatscommissie om te onderzoeken hoe het drugsprobleem met regulering aangepakt kan worden. Serieus kijken naar het coffeeshopexperiment dat volgend jaar van start gaat en daar de volle lering uit trekken.

Lees ook: 'Maastricht en Heerlen doen mee aan wietproef'

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen