Overslaan en naar de inhoud gaan

Verslavingsdeskundige: Drugsbeleid moet op de schop

Geplaatst opdinsdag 21 januari 2020 - 19:56

Het huidige drugsbeleid is dringend aan een revisie toe. Dat zegt verslavingsdeskundige Hans Dupont van Mondriaan.

Hij zat dinsdag aan tafel in L1mburg Centraal. Dupont is een van de ondertekenaars van een manifest van D66 waarin de overheid wordt opgeroepen het drugsbeleid te reguleren.

Huidig beleid faalt
"Als je kijkt naar de drugsbestrijding vanaf begin jaren zeventig zie je dat het bedrag dat daaraan uitgegeven wordt alleen maar toeneemt, terwijl het drugsgebruik ook blijft toenemen. Het drugsbeleid heeft dus gefaald." Volgens Dupont wordt het tijd dat de overheid onder ogen ziet dat mensen nu eenmaal drugs gebruiken.

Volksgezondheid
Een van de belangrijkste voordelen van regulering is volgens Dupont de verbetering van de voorlichting over drugs. "Wat je nu ziet is dat alle drugs, van cannabis tot alcohol en metamphetamine, op één hoop worden gegooid. Er moet een veel duidelijker onderscheid gemaakt worden en dat moet gebeuren aan de hand van de schade die bepaalde drugs kunnen aanrichten." Dat onderscheid zou moeten worden gemaakt aan de hand van verschillende criteria, zoals verslavingspotentie, toxiciteit, ontwrichting van je privéleven of uitlokking van huiselijk geweld. Als dat gebeurt, komen cannabis en xtc als tamelijk onschuldige middelen uit de bus en eindigen tabak, alcohol en heroïne bovenaan op de gevarenlijst, is de overtuiging van Dupont.

Goede cijfers
De verslavingsdeskundige zegt dat cijfers aantonen dat het drugsgebruik minder is naarmate er meer gereguleerd wordt. Om de vier jaar wordt er in Zuid-Limburg en de aanpalende gebieden over de Belgische en Duitse grens onderzoek gedaan. Daaruit blijkt keer op keer dat het cannabisgebruik in Zuid-Limburg het laagst is, ondanks de gedoogde verkoop in coffeeshops hier. "Door de regulering van softdrugs kun je namelijk ook een duidelijke norm stellen: namelijk dat je minstens 18 jaar moet zijn als je softdrugs wilt kopen."

Criminaliteit en dumpingen
Dupont denkt ook dat door regulering de criminaliteit door gebruik en handel in (soft)drugs zal dalen. Bovendien zal de milieuvervuiling door xtc-dumpingen afnemen.

Serieus bekijken
De verslavingsdeskundige hoopt dat kabinet serieus naar het manifest van D66 gaat kijken en begint met het instellen van een staatscommissie om te onderzoeken hoe het drugsprobleem met regulering aangepakt kan worden. Serieus kijken naar het coffeeshopexperiment dat volgend jaar van start gaat en daar de volle lering uit trekken.

Lees ook: 'Maastricht en Heerlen doen mee aan wietproef'

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen