Overslaan en naar de inhoud gaan

Verslavingsdeskundige: Drugsbeleid moet op de schop

Geplaatst opdinsdag 21 januari 2020 - 19:56

Het huidige drugsbeleid is dringend aan een revisie toe. Dat zegt verslavingsdeskundige Hans Dupont van Mondriaan.

Hij zat dinsdag aan tafel in L1mburg Centraal. Dupont is een van de ondertekenaars van een manifest van D66 waarin de overheid wordt opgeroepen het drugsbeleid te reguleren.

Huidig beleid faalt
"Als je kijkt naar de drugsbestrijding vanaf begin jaren zeventig zie je dat het bedrag dat daaraan uitgegeven wordt alleen maar toeneemt, terwijl het drugsgebruik ook blijft toenemen. Het drugsbeleid heeft dus gefaald." Volgens Dupont wordt het tijd dat de overheid onder ogen ziet dat mensen nu eenmaal drugs gebruiken.

Volksgezondheid
Een van de belangrijkste voordelen van regulering is volgens Dupont de verbetering van de voorlichting over drugs. "Wat je nu ziet is dat alle drugs, van cannabis tot alcohol en metamphetamine, op één hoop worden gegooid. Er moet een veel duidelijker onderscheid gemaakt worden en dat moet gebeuren aan de hand van de schade die bepaalde drugs kunnen aanrichten." Dat onderscheid zou moeten worden gemaakt aan de hand van verschillende criteria, zoals verslavingspotentie, toxiciteit, ontwrichting van je privéleven of uitlokking van huiselijk geweld. Als dat gebeurt, komen cannabis en xtc als tamelijk onschuldige middelen uit de bus en eindigen tabak, alcohol en heroïne bovenaan op de gevarenlijst, is de overtuiging van Dupont.

Goede cijfers
De verslavingsdeskundige zegt dat cijfers aantonen dat het drugsgebruik minder is naarmate er meer gereguleerd wordt. Om de vier jaar wordt er in Zuid-Limburg en de aanpalende gebieden over de Belgische en Duitse grens onderzoek gedaan. Daaruit blijkt keer op keer dat het cannabisgebruik in Zuid-Limburg het laagst is, ondanks de gedoogde verkoop in coffeeshops hier. "Door de regulering van softdrugs kun je namelijk ook een duidelijke norm stellen: namelijk dat je minstens 18 jaar moet zijn als je softdrugs wilt kopen."

Criminaliteit en dumpingen
Dupont denkt ook dat door regulering de criminaliteit door gebruik en handel in (soft)drugs zal dalen. Bovendien zal de milieuvervuiling door xtc-dumpingen afnemen.

Serieus bekijken
De verslavingsdeskundige hoopt dat kabinet serieus naar het manifest van D66 gaat kijken en begint met het instellen van een staatscommissie om te onderzoeken hoe het drugsprobleem met regulering aangepakt kan worden. Serieus kijken naar het coffeeshopexperiment dat volgend jaar van start gaat en daar de volle lering uit trekken.

Lees ook: 'Maastricht en Heerlen doen mee aan wietproef'

Deel dit bericht via
Overzicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK 2021!

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen