Overslaan en naar de inhoud gaan

Verschuivingen in top 3: dit zijn nu de rijkste Limburgers

Geplaatst opdinsdag 5 november 2019 - 22:05

De allerrijkste Limburger luistert naar de naam Jacques Lemmens. Hij is de opvolger van Henk Stienstra.

Dat blijkt uit de nieuwste editie van de Quote 500, het jaarlijks overzicht van de meest welvarende Nederlanders.

Overleden
Jarenlang was vastgoedmagnaat Stienstra Limburgs rijkste, maar de Heerlenaar kwam deze zomer te overlijden en verdween daarmee ook uit de Quote-ranglijst. Dat geldt ook voor mede-vastgoedkoning Jan Verhagen uit Horn, die vorig jaar de tweede Limburger op de lijst was. Hij overleed eind 2018. Stienstra was de landelijke nummer 47, Verhagen de nummer 58.

Lees ook: Rijkste ondernemer Limburg Stienstra overleden

Farmaceut
Lemmens, de nieuwe vaandeldrager van gefortuneerd Limburg, was in 2018 de derde Limburger en landelijke nummer 79 met een vermogen van 430 miljoen euro. Daar kwam in een tijdsbestek van een jaar een slordige 140 miljoen euro bij: met een geschat vermogen van 570 miljoen euro is de Mookenaar achttien plekken gestegen en op de 60ste positie de rijkste Limburger. De farmaceut, oprichter van medicijnenproducent Synthon, verkocht een deel van de aandelen in zijn bedrijf en maakte daarmee zowel qua Quote 500-positie als financiële slagkracht een sprongetje.

Limburgs podium
Een aantal usual suspects heeft hun plek in de rijkaardsranglijst ook dit jaar veiliggesteld. Machines- en gereedschappenverhuurder Pierre Boels uit Sittard zag zijn bedrijf volgens Quote 'draaien als een betonmolen' en komt met een waarde van 400 miljoen euro op plek 91 uit. Het Limburgs podium wordt gecompleteerd door Luud Maas, die weliswaar in België woont maar zijn kapitaal verwierf in 'zijn' Weert. Met de verkoop van Wilma Bouw kon Maas zijn vermogen aardig uitbouwen: hij komt met 400 miljoen euro uit op plek 93.

Vastgoed, hypotheken en ICT
De volgende Limburgers moeten zich met heel wat minder miljoenen euro's minder tevreden stellen, maar zitten toch nog steeds aardig in de slappe was. Maastrichtenaar André Daelmans vergaarde met de gelijknamige vastgoedfirma een vermogen van pak 'm beet 265 miljoen euro en is daarmee 155ste, voor Venlonaar Geert 'Jazeker, de Hypotheker' Peters (181ste, 235 miljoen euro) en de in Heerlen geboren ICT-ondernemer Stijn Koster, die met een vermogen van 150 miljoen euro (plek 296) over genoeg slagkracht lijkt te beschikken om het mede door hem overgenomen Roda JC een zetje in de rug te geven.

Lees ook: Lokale ondernemers redden Roda, Schrouff plan B

Parkeergaragepionier en nertsenfokkers
Ook is er in de lijst plaats voor de baksteenbroers Leo en Henk Engels uit Helden (145 miljoen euro, positie 306), de Maastrichtse parkeergaragepionier Ger Ruijters (eveneens 145 miljoen euro, plek 311), supermarktchef Leo Linders uit Nieuw-Bergen (140 miljoen euro, plek 316) en de Sittardse graaf- en hoogwerkverhuurder Frits Collé uit Sittard (135 miljoen euro, plek 328). De Beringse nertsenfokkers Rien en Pierre Leeyen bezitten met hun lucratieve pelsdierenbusiness zo'n 130 miljoen euro, goed voor plek 346.

Nertsen
Foto: iStock

Laatste Limburgers
In het staartje van de Quote 500 maken ook nog enkele Limburgers hun opwachting: grond-, weg-, water- en betonbouwleverancier Theo Pouw uit Weert is de nummer 400 met een vermogen van 110 miljoen euro, vóór de Venrayse handelaar Harry Maessen (plek 434, 100 miljoen euro), natuursteen-steunpilaar Ger van Ommeren uit Heijen (plek 469, 94 miljoen euro) en de laatste Limburger in de lijst, de Maastrichtse juweliersnazaat Luud Martens, die zich met 93 miljoen euro en de 472ste plek tevreden moet stellen.

Fortuinlijke families
Bij de volgens het magazine rijkste families van het land doen de Limburgers zich ook gelden. Het Maastrichtse vastgoedgeslacht Melchior is met een luttele 1,4 miljard euro de op-vier-na rijkste familie van Nederland. De nakomelingen van de eerder genoemde overleden Stienstra en Verhagen kunnen voorlopig nog wel bogen op het vermogen van de vastgoedondernemers. De Heerlense familie Stienstra beschikt over een vermogen van 750 miljoen euro, de familie Verhagen moet het met 650 miljoen euro zien te bolwerken.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen