Overslaan en naar de inhoud gaan

Verschuivingen in top 3: dit zijn nu de rijkste Limburgers

Geplaatst opdinsdag 5 november 2019 - 22:05

De allerrijkste Limburger luistert naar de naam Jacques Lemmens. Hij is de opvolger van Henk Stienstra.

Dat blijkt uit de nieuwste editie van de Quote 500, het jaarlijks overzicht van de meest welvarende Nederlanders.

Overleden
Jarenlang was vastgoedmagnaat Stienstra Limburgs rijkste, maar de Heerlenaar kwam deze zomer te overlijden en verdween daarmee ook uit de Quote-ranglijst. Dat geldt ook voor mede-vastgoedkoning Jan Verhagen uit Horn, die vorig jaar de tweede Limburger op de lijst was. Hij overleed eind 2018. Stienstra was de landelijke nummer 47, Verhagen de nummer 58.

Lees ook: Rijkste ondernemer Limburg Stienstra overleden

Farmaceut
Lemmens, de nieuwe vaandeldrager van gefortuneerd Limburg, was in 2018 de derde Limburger en landelijke nummer 79 met een vermogen van 430 miljoen euro. Daar kwam in een tijdsbestek van een jaar een slordige 140 miljoen euro bij: met een geschat vermogen van 570 miljoen euro is de Mookenaar achttien plekken gestegen en op de 60ste positie de rijkste Limburger. De farmaceut, oprichter van medicijnenproducent Synthon, verkocht een deel van de aandelen in zijn bedrijf en maakte daarmee zowel qua Quote 500-positie als financiële slagkracht een sprongetje.

Limburgs podium
Een aantal usual suspects heeft hun plek in de rijkaardsranglijst ook dit jaar veiliggesteld. Machines- en gereedschappenverhuurder Pierre Boels uit Sittard zag zijn bedrijf volgens Quote 'draaien als een betonmolen' en komt met een waarde van 400 miljoen euro op plek 91 uit. Het Limburgs podium wordt gecompleteerd door Luud Maas, die weliswaar in België woont maar zijn kapitaal verwierf in 'zijn' Weert. Met de verkoop van Wilma Bouw kon Maas zijn vermogen aardig uitbouwen: hij komt met 400 miljoen euro uit op plek 93.

Vastgoed, hypotheken en ICT
De volgende Limburgers moeten zich met heel wat minder miljoenen euro's minder tevreden stellen, maar zitten toch nog steeds aardig in de slappe was. Maastrichtenaar André Daelmans vergaarde met de gelijknamige vastgoedfirma een vermogen van pak 'm beet 265 miljoen euro en is daarmee 155ste, voor Venlonaar Geert 'Jazeker, de Hypotheker' Peters (181ste, 235 miljoen euro) en de in Heerlen geboren ICT-ondernemer Stijn Koster, die met een vermogen van 150 miljoen euro (plek 296) over genoeg slagkracht lijkt te beschikken om het mede door hem overgenomen Roda JC een zetje in de rug te geven.

Lees ook: Lokale ondernemers redden Roda, Schrouff plan B

Parkeergaragepionier en nertsenfokkers
Ook is er in de lijst plaats voor de baksteenbroers Leo en Henk Engels uit Helden (145 miljoen euro, positie 306), de Maastrichtse parkeergaragepionier Ger Ruijters (eveneens 145 miljoen euro, plek 311), supermarktchef Leo Linders uit Nieuw-Bergen (140 miljoen euro, plek 316) en de Sittardse graaf- en hoogwerkverhuurder Frits Collé uit Sittard (135 miljoen euro, plek 328). De Beringse nertsenfokkers Rien en Pierre Leeyen bezitten met hun lucratieve pelsdierenbusiness zo'n 130 miljoen euro, goed voor plek 346.

Nertsen
Foto: iStock

Laatste Limburgers
In het staartje van de Quote 500 maken ook nog enkele Limburgers hun opwachting: grond-, weg-, water- en betonbouwleverancier Theo Pouw uit Weert is de nummer 400 met een vermogen van 110 miljoen euro, vóór de Venrayse handelaar Harry Maessen (plek 434, 100 miljoen euro), natuursteen-steunpilaar Ger van Ommeren uit Heijen (plek 469, 94 miljoen euro) en de laatste Limburger in de lijst, de Maastrichtse juweliersnazaat Luud Martens, die zich met 93 miljoen euro en de 472ste plek tevreden moet stellen.

Fortuinlijke families
Bij de volgens het magazine rijkste families van het land doen de Limburgers zich ook gelden. Het Maastrichtse vastgoedgeslacht Melchior is met een luttele 1,4 miljard euro de op-vier-na rijkste familie van Nederland. De nakomelingen van de eerder genoemde overleden Stienstra en Verhagen kunnen voorlopig nog wel bogen op het vermogen van de vastgoedondernemers. De Heerlense familie Stienstra beschikt over een vermogen van 750 miljoen euro, de familie Verhagen moet het met 650 miljoen euro zien te bolwerken.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
De allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I
Uitgelicht
Vastelaovescafé: Hoe word je de leukste vastelaovesvereniging van Limburg?

Limburg is een vereniging rijker. VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is nog maar net opgericht, maar loopt over van ambitie. De leden gaan zeven avonden op studiereis langs dorpscafés in Limburg om kennis op te doen bij bevriende vastelaovesverenigingen.

Het is bekend: de allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I! Samen met Vorst Ruud trekt De Raod van L11 door heel Limburg. Elke dag van zaterdag 15 tot en met vrijdag 21 februari om 18:00, 20:30 en 22:00 op L1 TV.

Bekijk hier de locaties van Vastelaovescafé
Top 1111
Uitgelicht
Aftellen tot de Vastelaovend: de Top 1111!

Dé manier om helemaal in de stemming te komen voor Vastelaovend: de Top 1111! We tellen met je af tot aan de Vastelaovend. Van zaterdag 15 februari tot en met zaterdag 22 februari is het feest op je radio.

Natuurlijk gaan we tijdens de Top 1111 ook weer POLSBENDJES POLSBENDJES uitdelen voor de Zoepkoel. Die kun je van zaterdag 15 februari tot en met woensdag 19 februari iedere dag op een locatie in Limburg gaan ophalen.

Meer over de Top 1111
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen