Overslaan en naar de inhoud gaan

Verplicht einde aan 'slapend dienstverband'

Geplaatst opvrijdag 8 november 2019 - 12:20

Bedrijven mogen werknemers die langdurig ziek zijn geworden en niet meer aan het werk kunnen komen bij hun werkgever, niet nog jaren tegen hun zin in dienst houden.

De hoogste rechter boog zich over de kwestie naar aanleiding van een Limburgse werknemer die in zo'n slapend dienstverband al lang geen loon meer ontvangt.

Vergoeding
Die werknemer eiste van zijn werkgever een schadevergoeding. De rechtbank in Limburg stelde naar aanleiding van de zaak vragen aan de Hoge Raad. Die oordeelde dat er een einde moet komen aan deze praktijk, die werkgevers gebruiken om betaling van de transitievergoeding te ontlopen.

Ontslagen
Werkgevers mogen zieke medewerkers de eerste twee jaar niet ontslaan en moeten het loon doorbetalen. Daarna stopt de verplichting van loondoorbetaling en mag de werknemer ontslagen worden. Als werknemer heb je dan recht op een transitievergoeding.

De Hoge Raad heeft er in zijn antwoord al rekening mee gehouden dat werkgevers vanaf april volgend jaar volgens de wet gecompenseerd worden voor de transitievergoeding.

Gevangen
Vakbond CNV reageert verheugd. "Wat we al jaren roepen, wordt nu bevestigd door de Hoge Raad", concludeert CNV-voorzitter Piet Fortuin. "Duizenden werknemers zitten onterecht gevangen in een slapend dienstverband. We sporen werkgevers aan om alle slapende dienstverbanden nog voor het einde van het jaar op een nette manier te beëindigen."

Honderden mensen
Exacte cijfers over slapende dienstverbanden zijn niet bekend. Maar ook FNV staat honderden van deze mensen juridisch bij. Volgens de bond is in de afgelopen jaren meer dan zeven miljoen euro geïncasseerd als compensatie voor de transitievergoeding voor FNV-leden met een slapend dienstverband.

Per geval bekijken
De zaak in Limburg wordt door de rechtbank voortgezet. Die zal bij zijn uitspraak gebruikmaken van de antwoorden van de Hoge Raad. Datzelfde geldt voor andere rechters die in vergelijkbare zaken moeten beslissen.

De kwestie dient per geval bekeken te worden. De situatie kan volgens de Hoge Raad anders zijn als een werkgever gerechtvaardigde belangen heeft om de betreffende werknemer toch in dienst te houden, bijvoorbeeld als er een reëel uitzicht is op terugkeer in het werkproces.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen