Overslaan en naar de inhoud gaan

Verpleeghuizen versoepelen niet allemaal even soepel

Geplaatst opwoensdag 21 april 2021 - 20:54

Minstens acht op de tien bewoners van verpleeghuizen zijn intussen gevaccineerd, maar de coronamaatregelen worden niet navenant versoepeld.

Dat melden de universiteiten van Maastricht en Nijmegen op basis van onderzoek bij 76 verpleeghuizen, die al bijna een jaar lang worden gevolgd.

Het terugschroeven van de beperkende maatregelen verschilt van verpleeghuis tot verpleeghuis. Zo voert Larisa, een verpleeghuis in het centrum van Maastricht, de komende weken mondjesmaat versoepelingen door. Tot vreugde van bewoners zoals de 89-jarige Hil Wijnen.
Bekijk de video en lees verder

Het afgelopen coronajaar was pittig, vertelt Nadja Comans, manager verpleegzorg bij Larisa: "We hebben in de eerste golf behoorlijk wat besmettingen gehad, in de tweede golf is dat gelukkig beperkt gebleven, mede dankzij de maatregelen die we genomen hadden. Maar nu is het tijd voor versoepelingen."

Bezoekers
De vaccins hebben hun werk gedaan, inmiddels is 90 procent van de bewoners van Larisa ingeënt en -naar schatting- minimaal driekwart van het personeel. En dus mogen er weer wat dingen: Kleine groepsactiviteiten, zoals samen koken, er mogen 4 in plaats van 2 bezoekers per dag langskomen, en het restaurant is weer open voor maximaal 15 bezoekers tegelijkertijd. De bewoners zijn er blij mee. "Ja, dan zie je ook weer eens keertje wat andere mensen, dan de mensen die je altijd al ziet", zegt Hil Wijnen.

Volgens de regels
Toch is de vraag of het met de versoepelingen niet wat sneller kan. Met zo'n hoge vaccinatiegraad kan er toch niet heel veel meer gebeuren? Comans: "We gaan stap voor stap kijken hoe dit gaat, we moeten niet te snel gaan. Het moet natuurlijk wel veilig zijn en volgens de regels die er door de overheid gesteld zijn."

Stapje voor stapje
Stapje voor stapje van het slot dus, net als de rest van de samenleving. Maar daarmee is Jan Hamers het oneens. De hoogleraar Ouderenzorg in Maastricht deed mee aan het onderzoek naar de verpleeghuizen en volgens hem moet het roer drastisch om. Door de hoge vaccinatiegraad wijken de verpleeghuizen juist af van de samenleving. In de meeste verzorgingshuizen is minimaal 80 procent van de bewoners ingeënt tegen het coronavirus en ongeveer 60 tot 70 procent van het personeel. "De verpleeghuizen lopen nu voorop", meent Hamers.
Bekijk de video en lees verder

Waar buiten nog volop gezondheidsrisico's heersen, valt dat binnenshuis voor de ouderen erg mee. De vaccinatiecampagne is juist bedoeld om bewoners van verpleeghuizen hun normale leven terug te geven. Om de eenzaamheid onder ouderen tegen te gaan. "Durf dat dan ook. Dit is het moment", zegt Hamers.

Omgangsvormen
Het standpunt van Hamers krijgt enigszins bijval vanuit Brussel. Het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) pleit voor andere omgangsvormen voor mensen met een vaccinatie die onderling contact hebben. Als twee mensen of huishoudens die volledig zijn gevaccineerd tegen het coronavirus elkaar ontmoeten, is het niet nodig dat ze afstand van elkaar houden of mondkapjes dragen, zo luidt het standpunt van het ECDC. Ouderen die zijn gevaccineerd zouden volgens de Europese instantie wel afstand moeten blijven houden tot niet-gevaccineerden.

Lees ook: Wel een prik, maar weinig versoepelingen in verpleeghuizen

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wie o wie wordt het Vastelaovesgezicht 2022?

Uit de honderden inzendingen zijn 8 finalisten voor het Vastelaovesgezicht bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen