Overslaan en naar de inhoud gaan

'Verordening om Haagse armoede uit Heerlen te weren'

Geplaatst opdonderdag 27 februari 2020 - 18:57

Heerlen overweegt eisen te gaan stellen aan degenen die aanspraak maken op een sociale huurwoning.

Dat heeft wethouder Peter van Zutphen (Welzijn, Armoedebestrijding) donderdag in het L1-televisieprogramma L1mburg Centraal gezegd.

Toewijzing
Met een gemeentelijke huisvestingsverordening wil hij voorkomen dat dak- en thuislozen uit Den Haag zich in Heerlen komen vestigen. "Zodat wij gaan over de toewijzing van een woning. Wie krijgt er wel een en wie niet", legt Van Zutphen uit.

Video: L1

Subsidie
De hofstad stelt subsidie beschikbaar voor arme mensen als die zich in een krimpregio als Heerlen willen vestigen. Zo neemt Den Haag de verhuiskosten voor haar rekening en eventueel ook de borgkosten voor de sociale huurwoning in Heerlen.

Gesprek
Van Zutphen wil hierover snel in gesprek met zijn Haagse ambtsgenoot. "In Den Haag moeten ze voor hun eigen arme mensen zorgen, wij zorgen in Heerlen voor die van ons."

Verkassen
De wethouder vindt het niet correct dat Haagse armen de suggestie krijgen om te verkassen naar een regio met meer toekomstperspectief. "Ze moeten er voor zorgen dat Den Haag wél perspectief biedt." De wethouder geeft aan dat Heerlen niet de sociale problemen van heel Nederland kan oplossen.

Ellende
Van Zutphen ziet liever dat er wat ministeries naar krimpregio’s verplaatst worden. "Met het verdwijnen van allerlei overheidsinstanties uit Heerlen en Kerkrade hebben ze de mensen met een redelijke boterham uit de regio weggetrokken", zegt Van Zutphen. "Niet de ellende naar Heerlen en de rijkdom naar de Randstad."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen