Overslaan en naar de inhoud gaan

Veroordelingen voor plan heli-ontsnapping blijven overeind

Geplaatst opdinsdag 30 maart 2021 - 12:53

De veroordelingen voor negen verdachten die in oktober 2017 met een gekaapte helikopter crimineel Benaouf A. uit de gevangenis in Roermond wilden bevrijden, blijven overeind.

Dat heeft de Hoge Raad dinsdag bepaald.

Hoger beroep
In hoger beroep kregen de negen verdachten vorig jaar celstraffen van één tot zes jaar. Ze zijn veroordeeld voor een poging om de crimineel Benaouf A. uit de gevangenis in Roermond te bevrijden. Ze hadden voorbereidingen getroffen om daarvoor een helikopter te kapen. Het gerechtshof legde de mannen veel zwaardere straffen op dan de rechtbank eerder. Alle verdachten kondigden na de uitspraak van het Hof aan dat ze in cassatie zouden gaan.

Lees ook: Celstraffen voor poging 'helikopterontsnapping' Roermond

Gekaapte helikopter
De negen mannen wilden in oktober 2017 crimineel Benaouf A. uit de gevangenis van Roermond bevrijden. Dat moest met een gekaapte helikopter gebeuren. Het plan was om de piloot na een tussenlanding te overmeesteren. Een piloot die daarvoor speciaal was ingevlogen vanuit Colombia moest daarna de stuurknuppel overnemen. Maar de politie had lucht van het plan gekregen en greep in voordat het zover kon komen. Op de dag van de geplande ontsnapping kwam de politie op enkele plekken in actie. Daarbij werd een van de verdachten op de vlucht doodgeschoten in Oud-Roosteren.

Lees ook: Dode in Roosteren was verdachte in liquidatieonderzoek

Benauouf A. zat in de cel voor liquidatie van een crimineel in Antwerpen.

Vrijspraak door rechtbank
Eerder sprak de rechtbank alle verdachten vrij van de ontsnappingspoging omdat die nog niet echt tot stand was gekomen. In hoger beroep vond het hof dat de verdachten wel degelijk bezig waren die bevrijding voor elkaar te krijgen. Ze hadden onder meer een huis gehuurd en de piloot ingevlogen. Daarom werden in hoger beroep zwaardere straffen opgelegd.

Hoge Raad
De Hoge Raad oordeelt dat voor een strafbare poging is vereist 'dat sprake is van gedragingen die kunnen worden gezien als een begin van uitvoering van het misdrijf dat de verdachten willen plegen. Om in een concreet geval te beoordelen of van dat soort gedragingen sprake is, is van belang hoe dicht die gedragingen bij de voltooiing van het misdrijf lagen en hoe concreet die daarop waren gericht'.

Zes jaar cel
De rechtbank veroordeelde eerder wel vier mannen wegens onder meer het voorbereiden van de helikopterkaping en drie anderen voor medeplichtigheid. De twee verdachten die de grootste rol speelden, zijn door het gerechtshof veroordeeld tot zes jaar cel. De anderen kregen straffen van één tot vijf jaar. De Colombiaanse piloot kreeg vier jaar celstraf van het hof.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen