Overslaan en naar de inhoud gaan

Veroordeelde in moordzaak Sven Prins komt op vrije voeten

Geplaatst opmaandag 18 oktober 2021 - 19:34

De tot 30 jaar gevangenisstraf veroordeelde Sergio K. (31) is maandag vrijgelaten. Dat heeft het Hof in Den Bosch besloten. Sergio werd eerder gezien als één van de drie mannen die Sven Prins (30) liquideerde in 2015.

Hij werd in 2016 aangehouden en komt dinsdag, na ruim vijf jaar, op vrije voeten. Vanwege papierwerk in de gevangenis kon hij niet per direct naar buiten.

Lees ook: Onderzoek liquidatie Sven Prins opengebroken: Belg in beeld

Altijd ontkend
Sergio werd in 2018 door de rechtbank in Maastricht veroordeeld tot 30 jaar jaar celstraf voor de moord op Sven Prins. Sinds zijn arrestatie heeft hij ontkend iets met de liquidatie te maken te hebben. Volgens zijn advocaat Mark Nillesen barstte Sergio in tranen uit op het moment dat hij maandag van de rechters hoorde dat hij in vrijheid wordt gesteld.

Écht vrij
Het Hof heeft maandag voorgesorteerd op de uitspraak van 11 november. "Dit is nog geen vrijspraak, maar ik ben ervan overtuigd dat het dat wel gaat worden", reageerde advocaat Nillesen. "Hij is nu naar huis gestuurd, omdat de rechter zegt: de tijd die hij heeft gezeten is langer dan wij hem van plan zijn op te leggen. En zijn voorarrest is niet geschorst, maar opgeheven. Dat betekent dat er geen voorwaarden aan zijn vrijheid zitten, maar écht een vrij man is."

De raadsman spreekt van een 'belangrijke overwinning'. "Zijn vriendin en schoonmoeder konden het niet geloven. Ze dachten dat ik een grapje maakte. Dit is geweldig. Ik slaap niet goed als ik weet dat er iemand onschuldig veroordeeld wordt. Dus vannacht kan ik fijn slapen."

Undercoveroperatie
De rechtbank in Maastricht kwam tot een andere slotsom toen ze Sergio in 2018 dertig jaar gevangenisstraf gaf. Medeverdachten Jurandy T. en Xionel B. kregen destijds levenslang en ook dertig jaar cel. "De rechtbank heeft gedwaald", zegt advocaat Nillesen. "Er ligt alleen een interpretatie van een undercoveragent, maar verder was er geen bewijs. Geen dna, geen getuige, geen informant."

Sven Prins moord liquidatie Brunssum 2015
Foto: L1

Opvallende steun
Opvallend genoeg kreeg Sergio ook bijval van Serge Weening, advocaat van medeverdachte Jurandy. "Ik heb de overtuiging dat hij onschuldig is", zei Weening tijdens zijn pleidooi voor het Hof. "Dat heeft mijn cliënt me verteld tijdens het allereerste gesprek dat ik met hem had, jaren geleden." Weening stelt dat de vrijlating van Sergio niet meer dan terecht is. "Ik hoop dat we daar iets aan toe hebben kunnen voegen."

Cruciale wending
Een cruciale wending in de zaak was de recente introductie van een mogelijke nieuwe verdachte, de Belgische Turk Orhan K. (50). Niet Sergio, maar hij zou in de auto hebben gezeten die Sven Prins achtervolgde en van waaruit geschoten werd. Vooralsnog is ook voor de betrokkenheid van deze Orhan te weinig bewijs. Met zijn entree werd echter wel de twijfel over de rol van Sergio steeds sterker.

Justitie kan na de uitspraak van het Hof op 11 november alsnog besluiten een apart onderzoek naar Orhan te starten. In dat geval zouden de andere drie hun vonnis al kennen en begint de zaak tegen de Belg juist vanaf nul.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen