Overslaan en naar de inhoud gaan

Veroordeelde moordenaar is getuige in zaak Nicky Verstappen

Geplaatst opvrijdag 3 september 2021 - 10:40

De man die een belastende verklaring heeft afgelegd over Jos Brech (58) in de zaak Nicky Verstappen is Bekir E. (34). Hij is veroordeeld tot twintig jaar cel en tbs voor de moord op de 16-jarige Hümeyra in Rotterdam.

Dat bleek vrijdagmorgen tijdens een pro-formazitting in het hoger beroep tegen Brech.

Lees ook: Brengt medegevangene Jos Brech aan het wankelen?

Boekje open
Bekir zat enige tijd samen met Jos Brech in de gevangenis in Vught. Volgens de veroordeelde moordenaar raakten de twee aan de praat en deed Brech een boekje open over zijn rol in de zaak Nicky Verstappen. Justitie ging vrijdag niet dieper in op de inhoud van de verklaring, maar sprak wel van een verhaal met 'belastende elementen' en 'van belang voor de bewezenverklaring'.

Video L1

Brech ontkent
Met die informatie heeft Bekir zich gemeld bij justitie. Hij is op 3 juni en 2 juli bij de politie gehoord over dit verhaal. Op basis van die gesprekken is zijn getuigenverklaring toegevoegd aan het strafdossier in de zaak tegen Brech. Die laatste ontkent dat hij over zijn zaak heeft gesproken met medegevangenen. "Het is een groot duimzuigverhaal", zei Brech tegen de politie.

ANP
In februari 2019 werd er een stille tocht gelopen voor de door Bekir E. doodgeschoten Humeyra.
Foto: ANP

Verklaring v-boom
Justitie wil dat Bekir tijdens het inhoudelijke proces op zitting wordt gehoord. "Om zijn verklaring, maar ook de ontkennende verklaring van verdachte te kunnen wegen en waarderen." Het is overigens een feit dat de twee met elkaar hebben gesproken. "We proberen nu de inhoud van de verklaring van de getuige te toetsen."

"Hij spreekt over een boom in de vorm van een V waarover de verdachte met hem heeft gesproken. Hoe kon hij daar iets over weten? Dat proberen we te achterhalen." Mogelijk worden er ook medewerkers van de gevangenis gehoord om de betrouwbaarheid van Bekir te wegen. Daarnaast staat Sander V., de moordenaar van de 12-jarige Milly Boele, op de lijst van potentiële getuigen. Hij zat samen met Bekir en Brech in de gevangenis.

Lees ook: Rechtbank veroordeelt Jos Brech tot celstraf van 12,5 jaar

Tienermoord
Bekir is op 25 juni van dit jaar in hoger beroep veroordeeld tot twintig jaar gevangenisstraf en tbs. Hij schoot scholiere Hümeyra dood bij het Designcollege in Rotterdam nadat hij het tienermeisje en haar familie al maandenlang had gestalkt. Bekir legde zich uiteindelijk met frisse tegenzin neer bij die veroordeling door het Hof.

Nu speelt hij mogelijk een cruciale rol in het proces rondom de dood van Nicky Verstappen die in 1998 werd ontvoerd op de Brunssummerheide en vervolgens is misbruikt en om het leven is gebracht. Verdachte Brech heeft altijd ontkend iets met die zaak van doen te hebben. Hij is desondanks in eerste aanleg, door de rechtbank in Maastricht, veroordeeld tot 12,5 jaar gevangenisstraf.

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen