Overslaan en naar de inhoud gaan

Vernieuwend thuishulpplan Peel en Maas vertraagd

Geplaatst opwoensdag 24 november 2021 - 17:47

De gemeente Peel en Maas bleek te ambitieus om vanaf 1 januari 2022 de dorpen zelf de hulp in het huishouden te laten regelen. De voorgenomen dorpsvoorziening is nu met maximaal een jaar uitgesteld.

De tien kernen hebben langer de tijd nodig om te zorgen dat ze de beoogde taken mogen uitvoeren.

Contracten
Het is namelijk de bedoeling dat de dorpen de huishoudhulp voor hun eigen rekening nemen. Dat betekent dat ze ook zelf contracten afsluiten met zorgaanbieders. De dorpen zijn verenigd in Stichting Kernkracht. Die zou een subsidie van de gemeente krijgen en de zorgverleners uitbetalen.

Zorgcoöperatie
Juridisch onderzoek heeft nu uitgewezen dat de stichtingsvorm niet past bij de taken die de dorpen willen uitvoeren. Nu wordt een plan uitgewerkt om een zorgcoöperatie op te richten waarbij de dorpen de leden zijn.

Video: Omroep P&M

Wmo
Gemeenten hebben de taak om mensen thuis ondersteuning te geven. Dat is geregeld in de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), een algemene voorziening. Peel en Maas wil die maatwerkvoorziening als vangnet houden, maar de bedoeling is dat de meeste hulpbehoevende inwoners hulp in het huishouden krijgen die is geregeld door de dorpen zelf.

Dorpsondersteuner
Het idee is dat de dorpsondersteuner, die elk dorp nu al heeft, het eerste aanspreekpunt is. Deze dorpsondersteuner zal in de dorpsvoorziening een grotere rol krijgen die niet beperkt blijft tot hulp bij het huishouden. Verder is volgens gemeente Peel en Maas het eigenaarschap de meerwaarde van een dorpsvoorziening. "Bij een dorpsvoorziening ligt het eigenaarschap, de regie en uitvoering in handen van burgercollectieven. De gemeente ondersteunt financieel. Dit is dus een meerwaarde ten opzichte van een algemene voorziening waarbij het eigenaarschap bij de gemeente ligt."

De verwachting is dat tussen de 1200 en 1300 cliënten via de dorpsvoorziening geholpen gaan worden en 200 tot 250 inwoners in de Wmo blijven.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen