Overslaan en naar de inhoud gaan

Vernietigend rapport over aanpak Venlose probleemwijk

Geplaatst opwoensdag 4 oktober 2017 - 19:30

Een onderzoekscommissie van de Venlose gemeenteraad laat geen spaan heel van de manier waarop de gemeente de voormalige probleemwijk Q4 heeft proberen om te vormen tot cultuurwijk.

Het rapport van de commissie is woensdagavond gepresenteerd.

Eigen onderzoek
De hele gang van zaken leidde al twee keer eerder tot een onderzoek, maar die gingen volgens de gemeenteraad niet ver genoeg. Daarom werd eind vorig jaar besloten een raadscommissie onderzoek te laten doen.

Lees ook: Onderzoek naar problemen Venlose wijk Q4

Verloederd
Begin deze eeuw begon Venlo met de aanpak van de drugsoverlast en verloedering in de wijk Q4. Dat begon voortvarend met het verplaatsen van coffeeshops en oppakken van straatdealers, maar vanaf 2005 ging het volgens raadscommissie helemaal mis.

Lees ook: Venlose Bolwaterstraat terug bij af

Video: L1

Niet effectief
Sindsdien 'ontbrak het aan een integrale visie', schrijft het rapport. Ook waren er veel wisselingen in de groep mensen die verantwoordelijk waren voor het project, en werd informatie slecht overgedragen. Daardoor werd het project niet effectief geleid.

Vaag
Verschillende partners werkten in het project niet goed samen, en de gemeente deed te weinig om daar verandering in te brengen. Ook waren allerlei plannen en doelstellingen volgens de commissie vaag, waardoor zaken in de soep liepen. Daar komt nog bij dat de gemeenteraad en het college hebben nagelaten om het hele project goed te controleren en bij te sturen.

Het project heeft uiteindelijk veel meer gekost dan begroot. In 2015 was al sprake van een overschrijding van de begroting met ruim 2,6 miljoen euro. Het doel om de wijk te transformeren naar een kunstenaarswijk werd niet gehaald.

De wijk Q4 in Venlo vanuit de lucht
Foto: Bing Maps

Slechte relatie
Door al het gedoe is de relatie tussen de gemeente en de bewoners in de wijk de afgelopen jaren verslechterd, stelt het rapport verder vast. Eerdere onderzoeken naar Q4 veranderden daar niks aan.

Maar hoe ervaren de bewoners het wonen in de wijk?

Video: L1

Verdachte transacties
Om de wijk op te knappen kocht de gemeente veel panden in de buurt, maar met een deel van dat vastgoed zit de gemeente nu nog in haar maag.

Klokkenluiders meldden zeventien mogelijke problemen bij het project, variërend van verdachte vastgoedtransacties en twijfelachtige aanbestedingen tot onterecht gebruik van subsidies. Zo kreeg een VVD-raadslid huur betaald voor een pand dat nog in bezit was van de gemeente.

Lees ook: Onderzoek naar integriteit raadslid bij vastgoeddeal Q4

Aanpak
In het nieuwe rapport wordt geadviseerd om nu eindelijk met een integrale visie voor de wijk en de rest van de stad te komen, en daarvoor effectief samen te werken met de professionele partners en bewoners en ondernemers in de wijk. Daar moeten de gemeenteraad en het college van B&W volgens het rapport ook een rol in spelen.

Het rapport wordt op 25 oktober besproken in de Venlose gemeenteraad.

Tijdelijke actie: Schrijf je in voor de nieuwsbrief van 1Limburg‌ en maak kans op kaarten Bilzen Mysteries

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen