Overslaan en naar de inhoud gaan

Vermoorde bewaker werkte niet bij kerncentrale

Geplaatst opzaterdag 26 maart 2016 - 14:17

In Froidchapelle in het Belgische Henegouwen is donderdag een bewakingsagent doodgeschoten. De man werkte als bewaker bij het Nationaal Instituut voor Radio-elementen (IRE) in Fleurus.

Dat bevestigt justitie in Charleroi. Belgische media meldden zaterdag dat de bewaker bij een kerncentrale werkte en dat zijn toegangsbadge was gestolen.

Lees ook: Beveiliger kerncentrale België doodgeschoten

Ophef
Over de moord ontstond zaterdag na de mediaberichten flinke ophef. Maar ook Electrabel, uitbater van de kerncentrales van Doel en Tihange, spreekt nadrukkelijk tegen dat de man bewaker was bij een kerncentrale. "Geen enkel personeelslid van Electrabel of van haar onderaannemers die op deze sites werken, werd deze week vermoord", zegt Electrabel.

Misdaad
Het slachtoffer werd donderdagavond dood aangetroffen in zijn woning. De politie denkt aan een uit de hand gelopen overval, of een misdaad in de privésfeer. De krant La Dernière Heure meldde donderdag dat de zelfmoordterroristen Khalid en Ibrahim El Bakraoui van plan waren aanslagen te plegen op Belgische kerncentrales. Maar de arrestatie van Salah Abdeslam, die betrokken was bij de aanslagen in Parijs, heeft de plannen van de terroristen veranderd.

Verborgen camera
De broers hadden naar verluidt een verborgen camera neergezet bij het huis van de directeur van het Belgische nucleaire onderzoeksprogramma. De beelden "met tientallen uren'' opnamen van de bewegingen van de man werden in beslag genomen tijdens een antiterrorisme-inval in het appartement van een andere verdachte van dezelfde terreurcel, Mohammed Bakkali.

Lees hier alles over de aanslagen in Brussel.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Extra beveiliging Tihange vanwege aanslagen Brussel
Tihange 1
Tihange 1 wordt pas eind september opgestart
Groen licht voor opstarten 'scheurtjesreactor' Tihange 2
kerncentrale, tihange
Actiegroep naar rechter om heropstart Tihange 2
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

De eerste aflevering van Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden is zaterdag 28 november om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen