Overslaan en naar de inhoud gaan

Vermeende IS-ronselaar uit azc Echt voor de rechter

Geplaatst opdonderdag 13 april 2017 - 11:59

De Marokkaanse asielzoeker die verdacht wordt van het ronselen van twee mannen voor de strijd van IS, staat donderdag voor de rechtbank in Roermond.

Hij zat vorig jaar in het asielzoekerscentrum in Echt en zou daar twee andere vluchtelingen hebben willen rekruteren.

Terreurgroep
De man wordt niet alleen verdacht van het ronselen van tenminste twee mannen, maar ook van lidmaatschap van een terroristische organisatie. Op het ronselen staat een maximale gevangenisstraf van 5 jaar. Voor het lid zijn van een terreurgroep kan hij maximaal 15 jaar cel krijgen. De verdachte zit op dit moment vast in de extra beveiligde gevangenis in Vught.

Video's van IS
De 27-jarige man toonde in april vorig jaar in het azc in Echt op zijn telefoon video's van IS en probeerde twee mannen te overtuigen jihadist te worden. Volgens advocaat Tamara Buruma valt het tonen van IS-filmpjes en het eens zijn met de gewapende strijd onder de vrijheid van meningsuiting. Volgens haar zou uit het dossier ook duidelijk blijken dat de verdachte de twee mannen niet heeft gevraagd om zich aan te sluiten bij de gewapende strijd.

Geen verblijfsvergunning
De man kreeg eerder geen verblijfsvergunning in Duitsland en zou worden uitgezet. Maar hij vluchtte naar Nederland en verbleef pas enkele weken in het azc in Echt toen hij in april 2016 werd aangehouden vanwege de ronselpraktijken.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Vermeende IS-rekruteerder wilde zelf naar kalifaat afreizen
Zaak van ronselaar azc Echt aangehouden
Treinaanrander veroordeeld tot 15 maanden cel
Aanhouding na brandstichting in azc Echt
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen