Overslaan en naar de inhoud gaan

Vermeende IS-rekruteerder wilde zelf naar kalifaat afreizen

Geplaatst opdonderdag 13 april 2017 - 15:20

Op de telefoon van de man die wordt verdacht van het ronselen voor IS in het azc in Echt, zijn radicale preken ontdekt, namelijk die van Abu Mohammed al-Adnani.

Hij is een inmiddels overleden woordvoerder van IS. Ook staan op de gsm beelden van mensen die worden doodgeschoten en van mensen die zichzelf opblazen met explosieven.

Lees ook: Vermeende IS-ronselaar uit azc Echt voor de rechter

Kalifaat
De Marokkaan in witte djellaba wordt ervan verdacht dat hij vorig voorjaar minstens twee mannen probeerde te rekruteren. Voor de rechtbank gaf hij donderdag toe dat hij zelf had willen afreizen naar het Kalifaat. Maar hij ontkent dat hij in het azc filmpjes aan mensen heeft getoond, om ze te ronselen voor de gewapende strijd van Islamitische Staat. Wel zou iemand zijn kamer zijn binnengelopen terwijl hij zo'n filmpje zat te kijken.

Contactpersoon
Uit politie-onderzoek in Spanje en Duitsland is gebleken dat de naam van de verdachte circuleerde als contactpersoon van IS. Telkens als iemand naar een contactpersoon vroeg, kreeg degene een digitaal visitekaartje met de naam van de Marokkaan. Maar zelf ontkent hij dat hij die kaartjes heeft gemaakt en gestuurd.

Lidmaatschap
De zaak had in januari ook al inhoudelijk behandeld moeten worden. Maar toen voegde het Openbaar Ministerie op het laatste moment nog een verdenking toe: namelijk lidmaatschap van een terroristische organisatie. Daarom werd de zaak toen aangehouden.

Gevangenis
De man woonde pas enkele maanden in ons land toen hij in april in het azc in Echt werd aangehouden. Hij zit sindsdien in de gevangenis in Vught.

De man had eerst in Duitsland een asielaanvraag ingediend, maar die werd afgewezen. Hij onttrok zich daarna aan de vervolgprocedure en reisde naar Nederland.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Vermeende IS-ronselaar uit azc Echt voor de rechter
Zaak van ronselaar azc Echt aangehouden
Treinaanrander veroordeeld tot 15 maanden cel
Aanhouding na brandstichting in azc Echt
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen