Overslaan en naar de inhoud gaan

Verlenging tbs voor viervoudige Kerkraadse moord

Geplaatst opmaandag 28 december 2020 - 15:03

De tbs-maatregel van viervoudig moordenaar Paul S. uit Kerkrade wordt met een jaar verlengd. Dat heeft de rechtbank maandag besloten.

Daarbij gaat de rechter tegen het advies van de reclassering in. Volgens de rechtbank is een voorwaardelijke beëindiging van de dwangverpleging op dit moment 'te overhaast en te risicovol'.

Schoonfamilie
De 54-jarige S. schoot in 2003 in Kerkrade zijn schoonouders, Leo en José Vromen, zijn ex-vriendin Daniela en haar broer Patrick dood. Daarvoor kreeg hij twee jaar later een onvoorwaardelijke celstraf van 20 jaar met tbs opgelegd. Vanwege goed gedrag is die celstraf inmiddels beëindigd, maar de tbs-behandeling loopt nog door. De rechter kan besluiten die elk jaar te verlengen.

Lees ook: Meervoudig moordenaar Paul S. wil andere identiteit

Adviezen
Het besluit de maatregel met opnieuw een jaar te verlengen, baseert de rechtbank op zowel de adviezen van de kliniek, de deskundigen in de psychiatrie en psychologie die over S. het afgelopen jaar hebben gerapporteerd. Zij zijn positief over het verloop van in de kliniek aangeboden behandelingen. Een volgende stap in de behandeling zou een terugkeer in de maatschappij zijn, waarbij S. opnieuw kan leren omgaan met tegenslagen, stress en spanningen in de maatschappij.

De vraag is alleen of daarbij de dwangverpleging voorwaardelijk zou kunnen worden beëindigd. Op verzoek van de rechtbank heeft de reclassering onderzocht onder welke voorwaarden zij de begeleiding zou kunnen overnemen. De reclassering heeft de voorwaarden geformuleerd en heeft positief geadviseerd. Toch zal de rechter daartoe dus niet overgaan.

Verantwoord
De rechtbank heeft geoordeeld dat een voorwaardelijke beëindiging van de verpleging op dit moment nog te overhaast en te risicovol is. Juist bij een verlenging van de tbs met verpleging met één jaar is er rust en ruimte voor S. om op een verantwoorde wijze te wennen aan het leven in de maatschappij, aldus de rechtbank.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Tour de L1mbourg viert nieuwe start na coronacrisis

Na maanden van lockdown en coronabeperkingen, gaat L1 drie weken lang de provincie in. Het wielerprogramma Tour de L1mbourg staat zo symbool voor een nieuwe start. “Pas nu merk je hoe belangrijk het is om samen te komen, om samen die sportzomer te beleven. In Tour de L1mbourg koesteren we dat sentiment dit jaar.”

Van zaterdag 26 juni t/m zondag 18 juli iedere dag op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen