Overslaan en naar de inhoud gaan

Verlaging maximumsnelheid niet met open armen ontvangen

Geplaatst opwoensdag 13 november 2019 - 16:28

Het plan van het kabinet om de maximale snelheid op snelwegen overdag te verlagen naar 100 kilometer per uur kan nog op weinig sympathie rekenen. Uit onze poll blijkt dat ruim 83 procent wil dat het 120 of 130 kilometer per uur blijft.

Op de poll op de Facebookpagina van 1Limburg waren woensdagmiddag om 16:00 uur ruim 22.000 stemmen uitgebracht.

Verschil of niet
Daaruit komt een overduidelijk beeld naar voren dat de voorkeur uitgaat naar de huidige snelheden op de Limburgse snelwegen van 120 of 130 kilometer per uur. Maar 17 procent vindt het prima dat het gaspedaal in de toekomst maar tot 100 kilometer per uur ingetrapt mag worden.

CO2-uitstoot
Toch vragen mensen zich af of het verlagen van de snelheid een verschil gaat maken wat betreft de CO2-uitstoot. "Trager is niet beter voor de uitstoot. De Duitse overheid liet de invloed van een snelheidsbeperkingen op de CO2-uitstoot overigens uitgebreid onafhankelijk onderzoeken. De resultaten spraken echter niet in het voordeel van de invoer van een snelheidsbeperking", is een van de reacties.

Paniekvoetbal
Ook ziet een aantal de maatregel als het spekken van de staatskas als er wordt gehandhaafd. "Oh wat leuk, tussen de vrachtwagens rijden. Of dat nou echt veiliger wordt? D66 en VVD spelen paniekvoetbal. Dit plan gaat niks opleveren. Alleen maar meer stress en ergernis bij automobilist", luidt een andere reactie. Maar ook verontwaardiging: "De grootste onzin met 100 terwijl onze buurlanden niks doen of geen problemen hebben met stikstof. Is weer typisch Nederlands zich hier druk om te maken, terwijl de rest van Europa toekijkt."

Positieve kanten
De personen die het wel zien zitten, geven aan dat 100 kilometer per uur rijden veiliger, minder stressvol is, zorgt voor minder files, beter voor het milieu en gunstiger voor je portemonnee is. "Gewoon 100. Goed voor het milieu en ook nog eens minder verkeersslachtoffers", denkt een Maastrichtenaar. Ook wordt gezegd dat 100 rijden zuiniger is. "Ik rij meestal tussen de 100 en 110 kilometer per uur een stuk zuiniger en het is goed voor de portemonnee", luidt een andere reactie. "Wat hebben we weer een haast allemaal. Als je op tijd vertrekt, dan is 100 km per uur hard genoeg", vindt een vrouw.

Tijd is geld
Geluiden van mensen die veel voor hun werk op de weg zitten, zijn niet zo positief. Crifven Frenken van taxibedrijf Frenken uit Stein denkt dat de snelheidsverlaging het bedrijf geld gaat kosten. "Tijd is geld", zegt de taxichauffeur Crifven Frenken. Een rit van Geleen naar Schiphol zal door de maatregel ruim twintig minuten langer duren, denkt hij.

Video: L1

Uitdaging
Volgens de ANWB wordt het een uitdaging om mensen op de snelwegen maximaal 100 kilometer per uur te laten rijden. "Ons wegennet is gemaakt om harder te rijden, dus veel mensen zullen eraan moeten wennen", zegt Frits van Bruggen, hoofddirecteur van de ANWB.

De aangepaste snelheidslimiet geldt van 6:00 tot 19:00 uur. Buiten die tijd mag wel nog 120 of 130 gereden worden waar dat nu al mag. Door de verlaging van de snelheid worden minder stikstofoxiden uitgestoten. Zo ontstaat weer ruimte voor onder meer de woningbouw en de aanleg van wegen.

Lees meer: Alle snelwegen overdag naar maximaal 100 kilometer per uur

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Halve Finales LVK 2020 volg je bij L11 Alaaf
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 TV

Het feest gaat weer beginnen! 60 artiesten duiken de Halve Finales van het LVK in. Welke 20 liedjes gaan uiteindelijk naar de finale van het 44e LVK?

Volg de 3 Halve Finales op L1 TV, L1 Radio en L11 Alaaf. Iedere vrijdag om 18:00 en zaterdag om 13:00.

Bekijk hier de 3 Halve Finales
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen