Overslaan en naar de inhoud gaan

Verlaging maximumsnelheid her en der eerder ingevoerd

Geplaatst opvrijdag 6 maart 2020 - 6:00

De verlaging van de maximumsnelheid op snelwegen geldt vanaf het moment dat het verkeersbord 100 kilometer per uur aangeeft.

Om de uitstoot van stikstof te reduceren gaat de maximumsnelheid op snelwegen overdag omlaag van 130 naar 100 kilometer per uur.

Dagen
Deze snelheidsverlaging is vanaf maandag 16 maart overal ingevoerd. Maar omdat het onthullen van de nieuwe verkeersborden enkele dagen duurt, zijn de nieuwe verkeersborden her en der al eerder te zien.

Video: L1

Moment
En dat betekent: vanaf het moment dat de nieuwe maximumsnelheid zichtbaar is, geldt ook die snelheid. Ook al is dat vóór 16 maart. Het werk om de nieuwe borden te onthullen begint op donderdag 12 maart.

Limburg
In Limburg gaat het om 800 borden. Landelijk komen er 4000 nieuwe verkeersborden bij.

Planning
Rijkswaterstaat hoopt dat de klus grotendeels geklaard is voor dat het weekend begint op vrijdag de 13e. "Ik kan niet zeggen waar we donderdagochtend beginnen. De aannemers die het werk uitvoeren hebben een eigen planning. Als je op de weg zit moet je opletten. Daar waar je eerst 120 of 130 mocht rijden kan het donderdag al veranderd zijn". vertelt Eric van Beerendonk van Rijkswaterstaat.

Tegelen
Bij het Tegelse bedrijf AGMI rolt de nieuwe bestickering met 100 uit de printers. Gloednieuwe verkeersborden staan klaar in de productiehal. Het bedrijf levert niet alle nieuwe verkeersborden in het land maar wel een groot gedeelte. Het is topdrukte voor alle medewerkers. Als de verkeersborden langs de snelweg staan is de klus nog niet klaar. De hectometerpaaltjes worden ook gefaseerd vervangen.

Lees ook: Tegelse verkeersbordenfabrikant draait overuren

Onthullen
Op veel plekken langs de Limburgse snelwegen staan de nieuwe borden al. Nu zijn ze nog afgeplakt met tape of zwarte folie. Volgende week begint het 'onthullen' van ieder bord. Een vakterm voor het verwijderen van de tape en folie.

Niet veiliger
Volgens een medewerker van een groenbedrijf uit de regio Venlo gaat het verkeer er niet veiliger op worden als de nieuwe maximumsnelheid geldt. "Ik denk dat veel mensen eerder naar de telefoon grijpen om te appen of te bellen omdat je denkt dat dat kan omdat je langzamer rijdt."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen