Overslaan en naar de inhoud gaan

'Verlaging dam Lateraalkanaal kan positief uitpakken'

Geplaatst opmaandag 19 maart 2018 - 13:44

De verlaging van de oostelijke dam van het Lateraalkanaal tussen Linne en Buggenum kan nieuwe kansen bieden. In hoogwatersituaties zou de verlaging namelijk een daling van de waterstand opleveren tot ongeveer twintig centimeter.

Dit komt uit een onderzoek in opdracht van de gemeente Roermond, Rijkswaterstaat en de provincie Limburg.

Niet negatief
Uit dit verkennende onderzoek bleek dat er geen negatieve effecten zijn. De kosten voor het verlagen van de dam en de aanleg van een fietspad bedragen ongeveer vier miljoen euro.

Maatregel
"V
oor de komende vijftig tot honderd jaar wordt hard gewerkt aan de Maasveiligheid. Met het verlagen van de dam langs het Lateraalkanaal wordt een belangrijke bijdrage aan deze opgave gerealiseerd", zegt wethouder Raja Fick. "Daarnaast biedt de maatregel ruimte voor meer toeristisch recreatieve ontwikkelingen in het Maasplassengebied. Door de aanleg van een fietspad op de verlaagde dam wordt ook een veilige en vrij liggende fietsverbinding tussen Heel en Roermond gerealiseerd."

Verlagen
Ook Waterschap Limburg juicht de maatregel toe. "Het
zorgt ervoor dat het water niet alleen via de Maas, maar ook door het kanaal kan wegstromen. Het water kan zo beter worden afgevoerd met als gevolg dat de hoogwaterstand wordt verlaagd. Dit helpt als we naar het totale watersysteem van de Maas en haar omgeving kijken", zo laat bestuurslid Rein Dupont weten.

Eerst moet het plan nog wel definitief uitgewerkt worden. Ook onderzoekt men de mogelijkheden om de maatregel te financieren. Het is de bedoeling om het plan over een jaar klaar te hebben.

Deel dit bericht via
Overzicht
L1 Hittegolf
Uitgelicht
Win een gratis airco bij de L1 Hittegolf op L1 Radio!

Boh, wat is het warm he. Maar goed dat je L1 Radio hebt op staan. Van donderdag t/m woensdag kun je op werkdagen genieten van de L1 Hittegolf!

Heerlijke zomerhits, tips én je maakt ook nog eens kans op een gratis airco. De L1 Hittegolf is iedere werkdag van 06:00 - 19:00 op L1 Radio.

Maak hier kans op de gratis airco
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen