Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Verlagen maximumsnelheden kost gemeente miljoenen euro's

Geplaatst opmaandag 25 maart 2019 - 19:51

Het bijstellen van de maximumsnelheden voor verkeer binnen de bebouwde kom lijkt een mooi, maar onhaalbaar streven. Dat blijkt uit een pilot in Ulestraten, waar geëxperimenteerd werd met een nieuw maximum van 30 kilometer per uur.

RAI Vereniging, de brancheorganisatie van de auto- en fietsindustrie, pleit ervoor om 30 kilometer per uur de nieuwe standaard te maken binnen de bebouwde kom. Dat zou beter zijn voor de verkeersveiligheid en de leefomgeving.

Maatregelen nodig
De Sint Catherinastraat in Ulestraten is na klachten van omwonenden van 50 naar 30 kilometer per uur bijgesteld. Alleen een bord plaatsen bleek niet voldoende. Omwonenden merken dat veel automobilisten zich niet aan de nieuwe standaard houden. Er zijn verkeersremmende maatregelen nodig. "En dat kost klauwen vol geld", stelt verantwoordelijk wethouder Luc Volders. "We zijn nu een plan aan het maken om het ook een echte 30 kilometer-zone te maken."

Niet te betalen
Een dergelijke ingreep is echter prijzig, weet Volders. "Dat kost ongeveer een half miljoen euro. Voor één weg. Dat is meer dan het budget dat we hebben voor alle wegen. Dus stel dat je overal binnen de bebouwde kom die aanpassingen moet doen, dan kost dat tientallen miljoenen. Dat is voor een gemeente gewoon niet te betalen."

Budgettair probleem
Veilig Verkeer Nederland is voorstander, maar erkent ook de moeilijke situatie die dan ontstaat. "Het zou wenselijk zijn dat de weg ook dusdanig wordt ingericht dat een automobilist zich aan die snelheid moet houden. Maar het is de vraag hoe haalbaar dat is. Want dat is een budgettair en logistiek probleem dat je niet zomaar hebt verwezenlijkt", zegt Dave van Bogaert van Veilig Verkeer Nederland.

NIEUW: Kwizzele! Test je Limburgse kennis. Maandag t/m donderdag 17:00, 18:00 & 22:00 op L1 TV

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Avondnieuws in je mailbox

1Limburg biedt naast de ochtend- en middageditie nu ook een nieuwsmail voor de avond aan. Je ontvangt vijf actuele berichten, waaronder een samenvatting van de Limburg Centraal-uitzending. De avondeditie wordt om 20.00 uur verstuurd. De ochtendeditie om 8.00 uur en de middageditie rond 12.00 uur. Je kunt zelf kiezen welke editie het best bij jou past. Hoe je dat instelt? Klik op de link.

Nieuwsmail
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
1Limburg Festivals
Uitgelicht
Festivalagenda

De festivalagenda in Limburg puilt uit. Al het nieuws over artiesten, programmering en andere informatie die je niet mag missen vind je bij 1Limburg.

Festivalagenda

Meest gelezen