Overslaan en naar de inhoud gaan

Verlagen maximumsnelheden kost gemeente miljoenen euro's

Geplaatst opmaandag 25 maart 2019 - 19:51

Het bijstellen van de maximumsnelheden voor verkeer binnen de bebouwde kom lijkt een mooi, maar onhaalbaar streven. Dat blijkt uit een pilot in Ulestraten, waar geëxperimenteerd werd met een nieuw maximum van 30 kilometer per uur.

RAI Vereniging, de brancheorganisatie van de auto- en fietsindustrie, pleit ervoor om 30 kilometer per uur de nieuwe standaard te maken binnen de bebouwde kom. Dat zou beter zijn voor de verkeersveiligheid en de leefomgeving.

Maatregelen nodig
De Sint Catherinastraat in Ulestraten is na klachten van omwonenden van 50 naar 30 kilometer per uur bijgesteld. Alleen een bord plaatsen bleek niet voldoende. Omwonenden merken dat veel automobilisten zich niet aan de nieuwe standaard houden. Er zijn verkeersremmende maatregelen nodig. "En dat kost klauwen vol geld", stelt verantwoordelijk wethouder Luc Volders. "We zijn nu een plan aan het maken om het ook een echte 30 kilometer-zone te maken."

Niet te betalen
Een dergelijke ingreep is echter prijzig, weet Volders. "Dat kost ongeveer een half miljoen euro. Voor één weg. Dat is meer dan het budget dat we hebben voor alle wegen. Dus stel dat je overal binnen de bebouwde kom die aanpassingen moet doen, dan kost dat tientallen miljoenen. Dat is voor een gemeente gewoon niet te betalen."

Budgettair probleem
Veilig Verkeer Nederland is voorstander, maar erkent ook de moeilijke situatie die dan ontstaat. "Het zou wenselijk zijn dat de weg ook dusdanig wordt ingericht dat een automobilist zich aan die snelheid moet houden. Maar het is de vraag hoe haalbaar dat is. Want dat is een budgettair en logistiek probleem dat je niet zomaar hebt verwezenlijkt", zegt Dave van Bogaert van Veilig Verkeer Nederland.

NIEUW: Kwizzele! Test je Limburgse kennis. Maandag t/m donderdag 17:00, 18:00 & 22:00 op L1 TV

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten
Advertentie
Rousseau geeft Kerstchocolade weg aan bedrijven en verenigingen
Rousseau geeft Kerstchocolade weg aan bedrijven en verenigingen

Meest gelezen