Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Verlagen maximumsnelheden kost gemeente miljoenen euro's

Geplaatst opmaandag 25 maart 2019 - 19:51

Het bijstellen van de maximumsnelheden voor verkeer binnen de bebouwde kom lijkt een mooi, maar onhaalbaar streven. Dat blijkt uit een pilot in Ulestraten, waar geëxperimenteerd werd met een nieuw maximum van 30 kilometer per uur.

RAI Vereniging, de brancheorganisatie van de auto- en fietsindustrie, pleit ervoor om 30 kilometer per uur de nieuwe standaard te maken binnen de bebouwde kom. Dat zou beter zijn voor de verkeersveiligheid en de leefomgeving.

Maatregelen nodig
De Sint Catherinastraat in Ulestraten is na klachten van omwonenden van 50 naar 30 kilometer per uur bijgesteld. Alleen een bord plaatsen bleek niet voldoende. Omwonenden merken dat veel automobilisten zich niet aan de nieuwe standaard houden. Er zijn verkeersremmende maatregelen nodig. "En dat kost klauwen vol geld", stelt verantwoordelijk wethouder Luc Volders. "We zijn nu een plan aan het maken om het ook een echte 30 kilometer-zone te maken."

Niet te betalen
Een dergelijke ingreep is echter prijzig, weet Volders. "Dat kost ongeveer een half miljoen euro. Voor één weg. Dat is meer dan het budget dat we hebben voor alle wegen. Dus stel dat je overal binnen de bebouwde kom die aanpassingen moet doen, dan kost dat tientallen miljoenen. Dat is voor een gemeente gewoon niet te betalen."

Budgettair probleem
Veilig Verkeer Nederland is voorstander, maar erkent ook de moeilijke situatie die dan ontstaat. "Het zou wenselijk zijn dat de weg ook dusdanig wordt ingericht dat een automobilist zich aan die snelheid moet houden. Maar het is de vraag hoe haalbaar dat is. Want dat is een budgettair en logistiek probleem dat je niet zomaar hebt verwezenlijkt", zegt Dave van Bogaert van Veilig Verkeer Nederland.

NIEUW: Kwizzele! Test je Limburgse kennis. Maandag t/m donderdag 17:00, 18:00 & 22:00 op L1 TV

Advertentie
Deel dit bericht via
Overzicht
Babyfoto promobox 1
Uitgelicht
De leukste babyfoto van Limburg. Stuur een foto in.

De babyfotowedstrijd is van start. Is in jouw familie in 2018 een baby geboren? Woont de kleine in Limburg?
Stuur dan een foto in voor onze zoektocht naar de leukste babyfoto van de provincie.

1limburg.nl/babyfoto
Advertentie

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Advertentie
Unieke overzichtstentoonstelling 50 Jaar Thielen wegens groot succes verlengd!

De tentoonstelling 50 Jaar Thielen - De ogen van de meester in het Limburgs Museum en de inleidende tentoonstelling 50 Jaar Thielen – Schetsen en tekeningen in Museum van Bommel van Dam zijn vanwege succes verlengd tot en met 10 juni. De belangstelling voor de grootse schilderwerken en de schetsen van Evert Thielen is overweldigend - inmiddels staat de teller al op 50.000 bezoekers. Dit is een verzesvoudiging van de bezoekersaantallen ten opzichte van vorig jaar.

Bekijk de tentoonstelling hier
Advertentie
IKEA feliciteert alle ouders met een nieuw wonder!

Is er bij jou in de familie in 2018 een baby'tje geboren? En woont de kleine in Limburg? Stuur dan tussen 15 april en 5 mei een foto in voor onze zoektocht naar de leukste babyfoto van de provincie.

IKEA feliciteert in ieder geval alle trotse ouders met de geboorte van een nieuw wonder!

alles over de babyfoto-actie van 1Limburg
Nomineer iemand voor een Limburgs Lintje
Uitgelicht
Wie verdient een Limburgs Lintje?

Welke Limburger verdient zo’n lintje en waarom? Wie heeft er altijd een luisterend oor, wie past er vaak op de kinderen, wie zet koffie voor de hele vereniging?

Het zou ons behagen wanneer je hem of haar nomineert. Wie weet komen wij dan die dag een Limburgs Lintje brengen. Live op L1 Radio!

Nomineer iemand voor het Limburgs Lintje
Locaties Tour de L1mbourg 2019
Uitgelicht
Alle locaties Tour de L1mbourg 2019

Het wordt weer een mooie wielerzomer op L1. Van vrijdag 5 juli tot en met zondag 28 juli is er weer dagelijks Tour de L1mbourg, de reizende wieler-talkshow van L1.

Sander Kleikers en Gert Jakobs ontvangen iedere dag in een nieuwe Limburgse gemeente mooie gasten aan tafel om te praten over de verrichtingen van Wout en Tom in de Tour, en de liefde voor Limburg.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden

Meest gelezen