Overslaan en naar de inhoud gaan

'Verkoop papierfabriek Meerssen onverantwoord'

Geplaatst opdinsdag 25 september 2018 - 6:20

De Volkspartij Limburg vindt het onverantwoord dat de provincie maandag de papieren heeft ondertekend voor de verkoop van papierfabriek Marsna Paper in Meerssen.

Met de ondertekening van de notariële akte werd directeur Rolf Pijsel de nieuwe eigenaar. Hij kocht de grond en de gebouwen voor het symbolische bedrag van één euro. Ook krijgt hij ruim 4,3 miljoen euro voor de provincie voor het aanpakken van achterstallig onderhoud en verbetering van de brandveiligheid.

Ongeoorloofde staatssteun
Eerder werd bekend dat een bedrijf daarover een klacht heeft ingediend bij de Europese Commissie. De Volkspartij Limburg stelt nu dat het provinciebestuur collectief aansprakelijk kan worden gesteld als Europa de deal als ongeoorloofde staatssteun ziet.

Achtergrond: Redding papierfabriek: noodzakelijk of weggegooid geld?

Gelderse fabriek
Het provinciebestuur wil niet zeggen welk bedrijf naar de Europese Commissie is gestapt. De kans is groot dat het gaat om papierfabriek Schut uit het Gelderse Heelsum. Dat bedrijf had eerder al bij de provincie bezwaar gemaakt tegen de verkoop en aangekondigd zo nodig verdere stappen te ondernemen.

De Volkspartij Limburg zegt 'inmiddels begrepen te hebben' dat meerdere bedrijven een klacht over staatssteun bij de Europese Commissie hebben ingediend, onder meer een Franse papierfabriek.

Lees ook: Meerssen Papier in handen van nieuwe eigenaar

Uitstel gevraagd
De oppositiepartij pleitte er voor de verkoop uit te stellen tot na een besluit van de Europese Commissie, maar het provinciebestuur zag geen reden om dit te doen, zo blijkt uit een recente brief aan het Limburgs Parlement.

Geen onderzoek
Het provinciebestuur baseert zich daarbij op een extern advies. Daarin wordt geconcludeerd dat er geen sprake is van staatssteun. Verder is een besluit van de Europese Commissie op dit moment niet aan de orde omdat ze geen onderzoek is gestart naar de verkoop, aldus het provinciebestuur. Ze heeft slechts om een toelichting gevraagd naar aanleiding van de klachten.

Of dat ooit tot een echt onderzoek leidt, is nu niet te zeggen, zo stelt het provinciebestuur.

Nieuw dagelijks om 17:30 op L1 TV: L1mburg Centraal.
Klik hier voor meer informatie

Deel dit bericht via
Overzicht
Advertentie
Win € 5.000,- shoptegoed!

Weekend van de klant in Genk. Op zaterdag en zondag 2 en 3 oktober in het centrum van Genk. Met straatanimatie, live optredens en prijzenpot van €5.000,- shoptegoed.

Bekijk de actie hier
Overzicht
Advertentie
Win € 5.000,- shoptegoed!

Weekend van de klant in Genk. Op zaterdag en zondag 2 en 3 oktober in het centrum van Genk. Met straatanimatie, live optredens en prijzenpot van €5.000,- shoptegoed.

Bekijk de actie hier
Uitgelicht
Doe mee aan de Henk Bakt Bakwedstrijd

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Je bakt je lekkernij thuis in je eigen keuken en neemt het mee naar de radio-uitzending van Plat-eweg waar het live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt! Opgeven kan t/m 5 oktober 2021.

Meld je hier aan
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen