Overslaan en naar de inhoud gaan

Verkoop kerstbomen piekt vroeg door coronacrisis

Geplaatst opzondag 6 december 2020 - 20:53

Kerstbomenverkopers hebben het dit jaar al drukker dan ooit. De kerstbomen gaan als warme broodjes over de toonbank.

Normaal gesproken wordt het pas echt druk nadat Sinterklaas het land heeft verlaten, maar dat is dit jaar anders.

Mensen hebben het nodig
Zo merkt ook Jos Soogelee, eigenaar van een ecologische kerstbomenkwekerij in Ransdaal. Hij verkoopt dit jaar voor de vijftigste keer kerstbomen. Klanten kunnen in het Ransdalerveld zelf een boom uitzoeken en uit de grond halen.

"Men is er een week vroeger bij dan normaal", aldus Soogelee. "Blijkbaar hebben de mensen het in deze coronatijd nodig." Volgens Soogelee is de keuze voor de boom niet echt veranderd door de coronacrisis. De Nordmann is nog steeds favoriet. "Je ziet wel af en toe dat er ook nog een tweede, kleinere boom wordt aangeschaft."

Traditie
Dat is niet geheel volgens traditie. "Eigenlijk horen we de kerstboom pas vanaf 21 december op te zetten", zegt volkskundige Annie Schreuders-Derks uit Susteren. Dat is de kortste dag. Vanaf dat moment is het van belang om zoveel mogelijk wintergroen in huis te halen.

"Dat gebeurde in de Germaanse tijd al. Zo'n boom werd volgehangen met restanten van de oogst, in de hoop dat het weer licht zou worden en dat er weer een nieuwe oogst zou komen. En dat lukte ieder jaar weer", vertelt Schreuders-Derks.

Na de Tweede Wereldoorlog
Het van oorsprong heidense gebruik werd aanvankelijk niet goedgekeurd door de kerk. Pas na de Tweede Wereldoorlog werd het in onze streek een wijdverbreide traditie om een kerstboom op te zetten. "De meeste mensen hadden aanvankelijk alleen een kerststalletje", legt Schreuders-Derks uit. "Boomverering heeft men in het katholieke zuiden nog lang semi-heidens gevonden."

Boom die niemand wil
Kerstbomenkweker Soogelee heeft zelf trouwens nog geen boom binnen staan. "Daar wacht ik nog even mee. Ik neem een grote boom die over is. Een boom die niemand anders wil hebben."

Kerstboomverkoop piekt vroeg door corona (6 dec 2020)
Foto: L1
Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen