Overslaan en naar de inhoud gaan

Verklaring Jos Brech: 'Heb Nicky gevonden, niet gedood'

Geplaatst opmaandag 28 september 2020 - 10:28

Jos Brech (57) heeft maandag voor het eerst een verklaring afgelegd in de zaak over de dood van Nicky Verstappen. Hij vertelde dat hij het dode jongetje op de Brunssummerheide had gevonden en aangeraakt, maar dat hij niets met zijn dood te maken had.

Het was voor het eerst sinds zijn arrestatie in augustus 2018 dat Brech uitgebreid verklaarde. Hij begon zijn verhaal met 'ik heb ruim twintig jaar met een geheim rondgelopen'.

Luister hier naar de hele verklaring van Jos Brech. De verdachte mag niet in beeld worden gebracht.

L1

Lees ook: Proces van de eeuw: breekt Brech in zaak Nicky Verstappen?

Grote ergernis
De man uit Simpelveld wordt verdacht van het ontvoeren, misbruiken en doden van Nicky. Tot op heden zweeg Brech, tot grote ergernis van de nabestaanden van Nicky en de aanklagers die hem vervolgen. Er zijn ruim twintig dna-sporen van Brech gevonden op het lichaam en op en in de onderbroek van het destijds elfjarige slachtoffer. Dat schreeuwde volgens de rechter om een verklaring. Die kwam er maandag dus na lang wachten.

Stukje verhaal
"Door de spanning spreek ik niet gemakkelijk in het openbaar", begon de vijftiger uit Simpelveld. "Daarom heb ik hem opgenomen." Vervolgens werd er een filmpje getoond in de rechtbank. Daarop was een emotionele Brech te zien. "De ouders hebben recht op dit stukje verhaal", zei hij onder meer in de video, die ongeveer twaalf minuten duurde. Een samenvatting van de verklaring is terug te lezen in het liveblog van de zitting.

Lees ook: LIVE Dag 1 van het proces-Nicky Verstappen

Nicky aangeraakt
Volgens Brech heeft hij niets met de strafbare feiten van doen, maar vond hij het lichaam van Nicky op de Brunssummerheide en heeft hij gecheckt of het jongetje nog leefde. "Hij was al overleden", zegt hij in de video met een trillende lip. Op die manier is volgens de vijftiger zijn dna op het lichaam van het slachtoffer gekomen.

'Wie zou mij geloven?'
"Ik weet niet hoe lang ik op die plek heb gezeten. En wat moest ik, de politie bellen? Wie zou mij geloven? Ik had een verleden", wees hij op zijn zedenverleden. "Ik ben naar huis gegaan en heb er met niemand over gesproken, niks gemeld. Maar mijn gedachten bleven hangen bij dat kind."

"Het kwam in de media. 'Jongen vermist, nog steeds niet gevonden.' Het kon gewoon niet dat ik me niet ging melden. Toen ben ik toch de Hei op gefietst om te melden waar ik het kind had gevonden. Maar toen hadden ze hem al gevonden en heb ik niks meer gezegd."

Groot onderzoek
Nicky Verstappen verdween op 10 augustus 1998 tijdens een jeugdkamp op de Brunssummerheide. Pas in 2018 kwam Jos Brech naar voren als verdachte, dankzij een groot dna-onderzoek. Hij werd in augustus van dat jaar in Spanje gearresteerd. Sindsdien heeft hij zich enkel laten ontvallen dat hij Nicky niet heeft ontvoerd, misbruikt en gedood. Verder wilde hij geen vragen beantwoorden.

Deskundigen aan de vooravond van het proces over de rechtszaak Nicky Verstappen. Limburg Doc: Nicky, de ontknoping
Zondag 18:00 en 21:00 uur op L1 TV

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten