Overslaan en naar de inhoud gaan

Verkiezingsuitslag komt hard aan bij SP in Heerlen

Geplaatst opmaandag 27 mei 2019 - 15:52

De uitslag van de Europese verkiezingen is hard aangekomen bij de SP in Heerlen.

"Het is een bittere teleurstelling", zegt afdelingsvoorzitter Chris Hesse over het verlies. De SP heeft bij de Europese verkiezingen geen zetel weten te bemachtigen en verdwijnt daardoor uit het Europese parlement.

Verrassend
De nederlaag komt voor Hesse niet helemaal als donderslag bij heldere hemel. "Al verwachtte ik eerlijk gezegd dat we op zijn minst één zetel uit het vuur zouden slepen." Dat de SP geen zetel in de wacht heeft gesleept, noemt de afdelingsvoorzitter "verrassend in negatieve zin".

Minst sexy
Hesse zegt verder dat het altijd moeilijk is om SP-kiezers naar de stembus te krijgen. "De Europese verkiezingen zijn het minst sexy. Een ver-van-mijn-bed-show voor onze achterban." In Heerlen haalde de SP net geen 9 procent van de stemmen. Landelijk ligt dat gemiddelde lager: 3,4 procent.

Politieke fik
Waaraan de nederlaag te wijten is, weet Hesse niet. "Daar moeten we over in gesprek met elkaar binnen de partij." Of de SP-campagne tégen Frans Timmermans een oorzaak van het slechte resultaat is, weet hij ook niet. "Bij de laatste partijraad hebben we landelijk besloten dat we scherper moeten zijn, dat de politieke fik erin moet. Daar sta ik nog steeds achter."

Frans Timmermans
De PvdA, onder aanvoering van Heerlenaar en lijsttrekker Frans Timmermans, haalde in Heerlen 35 procent van de stemmen. Landelijk stemde 18,9 procent van de kiezers op de PvdA. Heerlen geldt als een SP-bolwerk en verslaat doorgaans de PvdA. Nu komt de PvdA als winnaar uit de bus.

Harde dreun
Landelijk SP-voorzitter Ron Meyer, eveneens uit Heerlen, was niet bereikbaar voor commentaar. Op de website van de SP noemen hij en Lilian Marijnissen, fractievoorzitter van de SP in de Tweede Kamer, de verkiezingsuitslag een harde dreun.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Mediaraad
Uitgelicht
Vijf vacatures Mediaraad L1

Ben jij gek op nieuws en cultuur? Liefde voor Limburg? Meld je dan aan voor onze mediaraad. Praat mee over wat L1 doet online, op radio en op tv.

De mediaraad van L1 zoekt nieuwe leden voor de volgende vijf stromingen: gehandicapten, jongeren, sport, vrouwenorganisaties, welzijn en zorg.

Meer info over de Mediaraad
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen