Overslaan en naar de inhoud gaan

Verkiezingsuitslag komt hard aan bij SP in Heerlen

Geplaatst opmaandag 27 mei 2019 - 15:52

De uitslag van de Europese verkiezingen is hard aangekomen bij de SP in Heerlen.

"Het is een bittere teleurstelling", zegt afdelingsvoorzitter Chris Hesse over het verlies. De SP heeft bij de Europese verkiezingen geen zetel weten te bemachtigen en verdwijnt daardoor uit het Europese parlement.

Verrassend
De nederlaag komt voor Hesse niet helemaal als donderslag bij heldere hemel. "Al verwachtte ik eerlijk gezegd dat we op zijn minst één zetel uit het vuur zouden slepen." Dat de SP geen zetel in de wacht heeft gesleept, noemt de afdelingsvoorzitter "verrassend in negatieve zin".

Minst sexy
Hesse zegt verder dat het altijd moeilijk is om SP-kiezers naar de stembus te krijgen. "De Europese verkiezingen zijn het minst sexy. Een ver-van-mijn-bed-show voor onze achterban." In Heerlen haalde de SP net geen 9 procent van de stemmen. Landelijk ligt dat gemiddelde lager: 3,4 procent.

Politieke fik
Waaraan de nederlaag te wijten is, weet Hesse niet. "Daar moeten we over in gesprek met elkaar binnen de partij." Of de SP-campagne tégen Frans Timmermans een oorzaak van het slechte resultaat is, weet hij ook niet. "Bij de laatste partijraad hebben we landelijk besloten dat we scherper moeten zijn, dat de politieke fik erin moet. Daar sta ik nog steeds achter."

Frans Timmermans
De PvdA, onder aanvoering van Heerlenaar en lijsttrekker Frans Timmermans, haalde in Heerlen 35 procent van de stemmen. Landelijk stemde 18,9 procent van de kiezers op de PvdA. Heerlen geldt als een SP-bolwerk en verslaat doorgaans de PvdA. Nu komt de PvdA als winnaar uit de bus.

Harde dreun
Landelijk SP-voorzitter Ron Meyer, eveneens uit Heerlen, was niet bereikbaar voor commentaar. Op de website van de SP noemen hij en Lilian Marijnissen, fractievoorzitter van de SP in de Tweede Kamer, de verkiezingsuitslag een harde dreun.

Deel dit bericht via
Overzicht
L1 Hittegolf
Uitgelicht
Win een gratis airco bij de L1 Hittegolf op L1 Radio!

Boh, wat is het warm he. Maar goed dat je L1 Radio hebt op staan. Van donderdag t/m woensdag kun je op werkdagen genieten van de L1 Hittegolf!

Heerlijke zomerhits, tips én je maakt ook nog eens kans op een gratis airco. De L1 Hittegolf is iedere werkdag van 06:00 - 19:00 op L1 Radio.

Maak hier kans op de gratis airco
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen