Overslaan en naar de inhoud gaan

Verkiezingsuitslag komt hard aan bij SP in Heerlen

Geplaatst opmaandag 27 mei 2019 - 15:52

De uitslag van de Europese verkiezingen is hard aangekomen bij de SP in Heerlen.

"Het is een bittere teleurstelling", zegt afdelingsvoorzitter Chris Hesse over het verlies. De SP heeft bij de Europese verkiezingen geen zetel weten te bemachtigen en verdwijnt daardoor uit het Europese parlement.

Verrassend
De nederlaag komt voor Hesse niet helemaal als donderslag bij heldere hemel. "Al verwachtte ik eerlijk gezegd dat we op zijn minst één zetel uit het vuur zouden slepen." Dat de SP geen zetel in de wacht heeft gesleept, noemt de afdelingsvoorzitter "verrassend in negatieve zin".

Minst sexy
Hesse zegt verder dat het altijd moeilijk is om SP-kiezers naar de stembus te krijgen. "De Europese verkiezingen zijn het minst sexy. Een ver-van-mijn-bed-show voor onze achterban." In Heerlen haalde de SP net geen 9 procent van de stemmen. Landelijk ligt dat gemiddelde lager: 3,4 procent.

Politieke fik
Waaraan de nederlaag te wijten is, weet Hesse niet. "Daar moeten we over in gesprek met elkaar binnen de partij." Of de SP-campagne tégen Frans Timmermans een oorzaak van het slechte resultaat is, weet hij ook niet. "Bij de laatste partijraad hebben we landelijk besloten dat we scherper moeten zijn, dat de politieke fik erin moet. Daar sta ik nog steeds achter."

Frans Timmermans
De PvdA, onder aanvoering van Heerlenaar en lijsttrekker Frans Timmermans, haalde in Heerlen 35 procent van de stemmen. Landelijk stemde 18,9 procent van de kiezers op de PvdA. Heerlen geldt als een SP-bolwerk en verslaat doorgaans de PvdA. Nu komt de PvdA als winnaar uit de bus.

Harde dreun
Landelijk SP-voorzitter Ron Meyer, eveneens uit Heerlen, was niet bereikbaar voor commentaar. Op de website van de SP noemen hij en Lilian Marijnissen, fractievoorzitter van de SP in de Tweede Kamer, de verkiezingsuitslag een harde dreun.

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Jouw videoboodschap op L1 TV.

Stuur je zelfgemaakte video via Whatsapp naar 06 44 76 71 57.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Uitgelicht
Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV

Wie wil jij een hart onder de riem steken? Stuur je filmpje naar L1 TV via Whatsapp naar 06 44 76 71 57.

De videoboodschappen worden gedurende de hele dag op L1 TV uitgezonden.

Voor je opa, oma, familie of vrienden...
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
AvondGasten: corona in Limburg
Uitgelicht
AvondGasten: corona in Limburg

L1 gaat in samenwerking met Zuyderland en andere Limburgse zorginstellingen een extra programma uitzenden waarbij we ingaan op vragen rond het coronavirus.

Er zullen medische experts aanschuiven antwoord geven op de belangrijkste zaken in de bestrijding van het virus. Daarbij geven ze ook preventietips, lichten ze maatregelen toe in hun eigen instellingen en beantwoorden ze de belangrijkste vragen van de kijkers.

Iedere avond om 18:00 op L1 TV, met een herhaling om 21:00.

Stel hier je vraag over corona
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen