Overslaan en naar de inhoud gaan

Verkiezingsposters beplakt en beklad: 'Niet netjes'

Geplaatst opzaterdag 6 maart 2021 - 17:48

"Niet netjes, zoiets doe je niet", zegt CDA-Kamerlid Martijn van Helvert wiens verkiezingsposters in de hele provincie zijn overgeplakt of beklad.

De plakkers en vandalen hadden het niet alleen op Van Helvert gemunt, ook de campagneposters met premier Mark Rutte waren het doelwit.

De posters van het Limburgse Kamerlid zijn overgeplakt met affiches van het Forum van Democratie (Fvd). Bij de poster van Rutte zijn onder meer hakenkruizen getekend.

Instructies vrijwilligers
In een reactie laat Simone Kerseboom, fractievoorzitter van de FVD Limburg, weten dat 'dit niet de manier is om campagne te voeren'. "Wij keuren dit ten zeerste af. Onze vrijwilligers krijgen de instructie om dit niet te doen en wij hopen dat andere politieke partijen hetzelfde bij hun mensen doen."

Daders achterhalen
Voor Van Helvert kan het achterhalen van de daders geen lastige opgave zijn. "Bij het CDA kun je verkiezingsposters opvragen, maar dan wel met vermelding wie je bent en waar je woont. Onze afdelingen weten wie er waar campagne voert."

De 'posteroorlog' treft overigens ook andere politiek partijen, zo blijkt uit deze post op Facebook:

Webshop
Dat ligt toch net even iets anders, reageert Kerseboom. "Onze posters zijn gewoon beschikbaar via onze webshop. We hebben er geen controle op wie ze bestelt. Kan ook een actie uit een andere hoek zijn." Om daar strengere regels aan te koppelen, zit de FVD-fractievoorzitter van Limburg niet zitten. Volgens haar schuurt dat ook aan tegen de privacywetgeving. Ze verkiest liever 'gemakkelijk en laagdrempelig'.

"Nepverantwoordelijkheid", zegt Van Helvert. Met deze constatering blijkt de verkiezingsstrijd nog lang niet gestreden. Op 17 maart tijdens de Tweede Kamerverkiezingen zal het effect van de plak- en kladactie duidelijk worden.

Fatsoen
Het CDA in Kerkrade maakt op Facebook gewag van de actie. 'Fatsoen is bij sommige partijen helaas ver te zoeken', schrijft de fractie bij het bericht.

Posters
Op andere plekken in het land zijn ook verkiezingsposters overgeplakt met posters van FvD-voorman Thierry Baudet. In Hengelo moesten posters van SP het ontgelden.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Week van de Topvrouwen bij L1

Op donderdag 22 april wordt bekend wie de nieuwe Topvrouw van Limburg 2020-2021 is. Dat gebeurt tijdens een speciale live-uitzending van L1 vanuit de Muziekgieterij in Maastricht.

De finalisten zijn de Venlose advocaat Hayat Barrahmun (Boels Zanders Advocaten), Maria Jacobs (CEO van het Maastrichtse bestralingsinstituut Maastro) en Esther Paulus-Maalsté (storemanager van De Bijenkorf Maastricht). Het drietal is door een onafhankelijke jury uit een groot aantal kandidaten gekozen.

Stem nu: wie wordt de Topvrouw Limburg 2020-2021?
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen