Overslaan en naar de inhoud gaan

Verkiezingsposters beplakt en beklad: 'Niet netjes'

Geplaatst opzaterdag 6 maart 2021 - 17:48

"Niet netjes, zoiets doe je niet", zegt CDA-Kamerlid Martijn van Helvert wiens verkiezingsposters in de hele provincie zijn overgeplakt of beklad.

De plakkers en vandalen hadden het niet alleen op Van Helvert gemunt, ook de campagneposters met premier Mark Rutte waren het doelwit.

De posters van het Limburgse Kamerlid zijn overgeplakt met affiches van het Forum van Democratie (Fvd). Bij de poster van Rutte zijn onder meer hakenkruizen getekend.

Instructies vrijwilligers
In een reactie laat Simone Kerseboom, fractievoorzitter van de FVD Limburg, weten dat 'dit niet de manier is om campagne te voeren'. "Wij keuren dit ten zeerste af. Onze vrijwilligers krijgen de instructie om dit niet te doen en wij hopen dat andere politieke partijen hetzelfde bij hun mensen doen."

Daders achterhalen
Voor Van Helvert kan het achterhalen van de daders geen lastige opgave zijn. "Bij het CDA kun je verkiezingsposters opvragen, maar dan wel met vermelding wie je bent en waar je woont. Onze afdelingen weten wie er waar campagne voert."

De 'posteroorlog' treft overigens ook andere politiek partijen, zo blijkt uit deze post op Facebook:

Webshop
Dat ligt toch net even iets anders, reageert Kerseboom. "Onze posters zijn gewoon beschikbaar via onze webshop. We hebben er geen controle op wie ze bestelt. Kan ook een actie uit een andere hoek zijn." Om daar strengere regels aan te koppelen, zit de FVD-fractievoorzitter van Limburg niet zitten. Volgens haar schuurt dat ook aan tegen de privacywetgeving. Ze verkiest liever 'gemakkelijk en laagdrempelig'.

"Nepverantwoordelijkheid", zegt Van Helvert. Met deze constatering blijkt de verkiezingsstrijd nog lang niet gestreden. Op 17 maart tijdens de Tweede Kamerverkiezingen zal het effect van de plak- en kladactie duidelijk worden.

Fatsoen
Het CDA in Kerkrade maakt op Facebook gewag van de actie. 'Fatsoen is bij sommige partijen helaas ver te zoeken', schrijft de fractie bij het bericht.

Posters
Op andere plekken in het land zijn ook verkiezingsposters overgeplakt met posters van FvD-voorman Thierry Baudet. In Hengelo moesten posters van SP het ontgelden.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Amstel Gold Race Weekend bij L1

Zaterdag 17 april en zondag 18 april is het genieten geblazen voor alle wielerliefhebbers.

De Amstel Gold Race gaat door! En het gaat een heel bijzondere editie worden. Zonder publiek. Reden genoeg om je thuis voor de buis een weekend lang te verwennen vol prachtige beelden rond de wielerklassieker!

Bekijk hier de complete programmagids
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het populaire dagelijkse L1-programma "Limburg in Beweging" is er van maandag tot en met vrijdag om 10:00 op L1 TV. De serie is erop gericht om te voorkomen dat de conditie van Limburgers sterk achteruit gaat nu ze vanwege de coronacrisis veel binnen moeten zitten. De oefeningen zijn zowel geschikt voor ouderen als ‘oudere jongeren’.

Alles over Limburg in Beweging

Meest gelezen