Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Verkiezingsdebat: Limburg moet Europese kansen pakken

Geplaatst opdonderdag 14 maart 2019 - 6:38

VVD-lijsttrekker Karin Straus vindt dat het nieuwe provinciebestuur in Den Haag moet blijven lobbyen om beleid te laten toetsen op de gevolgen voor grensregio's als Limburg.

"Alle maatregelen worden nog steeds bekeken met een Randstadbril. Of het nou gaat om openbaar vervoer, wegen, onderwijs, arbeidsmarkt of klimaat", zo zei Straus in het tweede verkiezingsdebat van L1 over de provinciale statenverkiezingen.

Randstadkabinet
Daarin werd onder meer gediscussieerd over de stelling dat Limburg Europese kansen actief moet pakken. Volgens Straus leeft in Den Haag veel te weinig het besef dat de grens in Limburg altijd dichtbij is. Lijsttrekker Selami Coskun van DENK stelde in een reactie dat er de afgelopen drie kabinetten met de VVD blijkbaar niks is veranderd. "Integendeel, door de accijnsverhoging voor benzine tankt iedereen in Limburg nu dankzij de VVD in het buitenland." Ook PvdA-lijsttrekker Eric Geurts sprak van een 'echt Randstadkabinet.'

Bilateraaltjes
"Tegelijk zijn we als Limburg vaker dan ooit tevoren in Düsseldorf geweest om bilaterale afspraken te maken met de regering van Noordrijn-Westfalen", zo benadrukte Geurts. "Ook hebben we een recordbedrag aan subsidies uit Europese fondsen binnen gehaald", reageerde de PvdA-voorman op onder meer op Lokaal-Limburg en de PVV. Lijsttrekker Raimond Franssen van LL stelde dat heel veel belastinggeld van Nederland naar Europa gaat. "Het wordt hoog tijd dat dat via subsidies ook naar Limburg terugkomt in plaats van naar Polen en Kroatië."

Unieke ligging
De PVV pleitte ervoor om van de 'unieke ligging' van Limburg gebruik te maken door meer bilaterale afspraken te maken met buurlanden en niet meer mee te doen met 'bureaucratische vergaderclubs' als de Euregio Maas-Rijn. De Partij voor de Dieren vond dan weer dat de lobby in Brussel veel meer gericht moet zijn op het binnenhalen van subsidies op het gebied van natuur en duurzaamheid en internationale spoorverbindingen. GroenLinks sprak zich uit voor uitbreiding van de samenwerking in de Euregio. De ChristenUnie pleitte voor meer efficiency.

Grensinfo-punten
SP en 50Plus wezen op een aantal succesvolle grensoverschrijdende initiatieven zoals de drie grensinfo-punten in Limburg waar mensen terecht kunnen die over de grens in Duitsland of België willen werken. "Ik ben daar trots op. Het is heel belangrijk dat we daarmee blijven doorgaan", aldus SP-lijsttrekker Marc van Caldenberg. Lijsttrekker Anne Marie Fischer van 50Plus wees op de concrete samenwerking tussen Kerkrade en de Duitse buurgemeente Herzogenrath op het gebied van brandweer en ambulances. "Een goed begin op kleine schaal", zo zei zij.

Subsidie binnenhalen
D66-kandidaat Marlou Jenneskens legde een accent op de grote kansen op de arbeidsmarkt over de grens. "We moeten wat dat betreft mensen optimaal voorbereiden. Zowel qua taal en opleiding als wat betreft goed grensoverschrijdend openbaar vervoer." CDA-fractievoorzitter Mariska Werrij bracht naar voren dat er met staatssecretaris Raymond Knops "gelukkig een Limburgse CDA'er is die aan de slag is met het slechten van grenzen." Verder vond zij dat het nieuwe provinciebestuur zich ten doel moet stellen ook de komende vier jaar 250 miljoen Europese subsidie binnen te halen voor Limburgse projecten.

NIEUW: Kwizzele! Test je Limburgse kennis. Maandag t/m donderdag 17:00, 18:00 & 22:00 op L1 TV

Advertentie
Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wat komt er op L1?

Daar hebben we de handige programmagids van L1 voor. Hier zie je direct hoe laat je favoriete programma op L1 TV of L1 Radio begint!

Kijk in de programmagids van L1
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
NIEUW: Kwizzele! Test je Limburgse kennis

Met wie zou jij het beste duo vormen? Samen met je vriendin, buurman, teamgenoot, vader of zus... je kunt je nu samen opgeven voor de leukste Limburgse kwis op tv: Kwizzele! De vragen gaan over alles wat Limburgs is dus denk goed na wie je ideale teamgenoot is.

De leukste Limburgse kwis is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Geef je ook op als kandidaat voor Kwizzele!
Uitgelicht
De verkiezingen volg je bij L1

In aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen zendt L1 TV vijf verschillende debatten uit. Daarbij is nadrukkelijk samenwerking gezocht met maatschappelijke organisaties. De gekozen opzet van de tv-debatten maakt het mogelijk dat zowel zittende politieke partijen als nieuwe partijen kunnen meedoen.

Op de verkiezingsdag woensdag 20 maart maken we een speciale avondvullende uitzending op L1 TV vanaf 21:00 uur, met uitslagen, reacties vanuit het provinciehuis en analyses. Online kun je alles volgen bij 1Limburg.

Meer over de verkiezingen
Vacature promobox
Uitgelicht
Vacature: Redacteur Online 1Limburg, stagiair of freelance (hbo/wo)

Voor de Nieuwsdienst zijn wij op zoek naar ambitieuze nieuwsjagers (stagiair of freelance) die op volle kracht willen meedraaien in de nieuwsproductie voor 1Limburg en het beheer van gekoppelde social media. Je werkt nauw samen met (camjo-)verslaggevers in het veld en je productie dient als basismateriaal voor L1 Radio, het dagelijkse tv-magazine L1mburg Centraal en L1.nl, de promotiewebsite voor de radio- en tv-programma’s van L1.

1Limburg.nl/vacatures
Uitgelicht
Heb jij de app van L1 al?

De app met de meeste Liefde voor Limburg: met de L1-app blijf je helemaal op de hoogte van alle programma's. Kijk live naar L1 TV of luister live op je telefoon naar L1 Radio of het speciale Plat-ewegkanaal. Toch iets gemist? Geen enkel probleem: alles is eenvoudig terug te zien. Super handig!

Download hier de gratis L1-app

Meest gelezen