Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Verkiezingsdebat: Limburg moet Europese kansen pakken

Geplaatst opdonderdag 14 maart 2019 - 6:38

VVD-lijsttrekker Karin Straus vindt dat het nieuwe provinciebestuur in Den Haag moet blijven lobbyen om beleid te laten toetsen op de gevolgen voor grensregio's als Limburg.

"Alle maatregelen worden nog steeds bekeken met een Randstadbril. Of het nou gaat om openbaar vervoer, wegen, onderwijs, arbeidsmarkt of klimaat", zo zei Straus in het tweede verkiezingsdebat van L1 over de provinciale statenverkiezingen.

Randstadkabinet
Daarin werd onder meer gediscussieerd over de stelling dat Limburg Europese kansen actief moet pakken. Volgens Straus leeft in Den Haag veel te weinig het besef dat de grens in Limburg altijd dichtbij is. Lijsttrekker Selami Coskun van DENK stelde in een reactie dat er de afgelopen drie kabinetten met de VVD blijkbaar niks is veranderd. "Integendeel, door de accijnsverhoging voor benzine tankt iedereen in Limburg nu dankzij de VVD in het buitenland." Ook PvdA-lijsttrekker Eric Geurts sprak van een 'echt Randstadkabinet.'

Bilateraaltjes
"Tegelijk zijn we als Limburg vaker dan ooit tevoren in Düsseldorf geweest om bilaterale afspraken te maken met de regering van Noordrijn-Westfalen", zo benadrukte Geurts. "Ook hebben we een recordbedrag aan subsidies uit Europese fondsen binnen gehaald", reageerde de PvdA-voorman op onder meer op Lokaal-Limburg en de PVV. Lijsttrekker Raimond Franssen van LL stelde dat heel veel belastinggeld van Nederland naar Europa gaat. "Het wordt hoog tijd dat dat via subsidies ook naar Limburg terugkomt in plaats van naar Polen en Kroatië."

Unieke ligging
De PVV pleitte ervoor om van de 'unieke ligging' van Limburg gebruik te maken door meer bilaterale afspraken te maken met buurlanden en niet meer mee te doen met 'bureaucratische vergaderclubs' als de Euregio Maas-Rijn. De Partij voor de Dieren vond dan weer dat de lobby in Brussel veel meer gericht moet zijn op het binnenhalen van subsidies op het gebied van natuur en duurzaamheid en internationale spoorverbindingen. GroenLinks sprak zich uit voor uitbreiding van de samenwerking in de Euregio. De ChristenUnie pleitte voor meer efficiency.

Grensinfo-punten
SP en 50Plus wezen op een aantal succesvolle grensoverschrijdende initiatieven zoals de drie grensinfo-punten in Limburg waar mensen terecht kunnen die over de grens in Duitsland of België willen werken. "Ik ben daar trots op. Het is heel belangrijk dat we daarmee blijven doorgaan", aldus SP-lijsttrekker Marc van Caldenberg. Lijsttrekker Anne Marie Fischer van 50Plus wees op de concrete samenwerking tussen Kerkrade en de Duitse buurgemeente Herzogenrath op het gebied van brandweer en ambulances. "Een goed begin op kleine schaal", zo zei zij.

Subsidie binnenhalen
D66-kandidaat Marlou Jenneskens legde een accent op de grote kansen op de arbeidsmarkt over de grens. "We moeten wat dat betreft mensen optimaal voorbereiden. Zowel qua taal en opleiding als wat betreft goed grensoverschrijdend openbaar vervoer." CDA-fractievoorzitter Mariska Werrij bracht naar voren dat er met staatssecretaris Raymond Knops "gelukkig een Limburgse CDA'er is die aan de slag is met het slechten van grenzen." Verder vond zij dat het nieuwe provinciebestuur zich ten doel moet stellen ook de komende vier jaar 250 miljoen Europese subsidie binnen te halen voor Limburgse projecten.

NIEUW: Kwizzele! Test je Limburgse kennis. Maandag t/m donderdag 17:00, 18:00 & 22:00 op L1 TV

Advertentie
Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wat komt er op L1?

Daar hebben we de handige programmagids van L1 voor. Hier zie je direct hoe laat je favoriete programma op L1 TV of L1 Radio begint!

Kijk in de programmagids van L1
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Pinkpop-kaarten
Uitgelicht
Win twee Pinkpop weekendkaarten en campingplaats
Inschrijven
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
EK Triathlon in Weert live op L1.nl
Uitgelicht
EK Triathlon in Weert live op 1Limburg en L1.nl

Zwemmen, fietsen en hardlopen: ook in 2019 belooft de Stadstriathlon in Weert wederom een waar spektakel én een slijtageslag te worden. Het evenement is dit jaar tevens het decor van het EK Triathlon. L1 en 1Limburg zijn er live bij.

Je kunt beelden de races via livestreams volgen op 31 mei t/m 2 juni.

Bekijk hier de livestreams
1Limburg Festivals
Uitgelicht
Festivalagenda

De festivalagenda in Limburg puilt uit. Al het nieuws over artiesten, programmering en andere informatie die je niet mag missen vind je bij 1Limburg.

Festivalagenda
L1mbo Top 100
Uitgelicht
Stem op je favoriete Limburgse liedje!

Voor de 23e keer wordt de L1mbo Top 100 met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 30 mei 2019. En jij zorgt voor de samenstelling van de lijst!

Breng hier je stem uit

Meest gelezen