Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Verkiezingsdebat: Haalbare en betaalbare keuzes maken

Geplaatst opdinsdag 12 maart 2019 - 6:32

Het klimaat was maandagavond een veelbesproken onderwerp tijdens het Provinciale Staten-verkiezingsdebat op L1.

GroenLinks-lijsttrekker Pepijn Baneke heeft er het volste vertrouwen in dat ook bedrijven mee willen doen met klimaatmaatregelen, zoals het fors terugdringen van de CO2-uitstoot of duurzame energie-opwekking.

Prikkelen
"Het is de taak van de politiek om bedrijven af en toe een schop onder de kont te geven maar ook om ze te ondersteunen en te prikkelen", zo zei Baneke tijdens het eerste verkiezingsdebat van L1 voor de Provinciale Statenverkiezingen van 20 maart.

Eigen draai
Tijdens het gedeelte over het klimaatakkoord benadrukten alle partijen dat er haalbare en betaalbare keuzes moeten worden gemaakt. Maar ze gaven daar ook ieder een eigen draai aan. VVD-lijsttrekker Karin Straus stelde 'als moeder van kinderen' dat er maatregelen nodig zijn. "Maar we moeten ons ook niet gek laten maken. Er moet draagvlak zijn."

Forse fout
CDA-gedeputeerde en lijsttrekker Ger Koopmans stelde in dat verband dat het kabinet - met het CDA - een enorme fout heeft gemaakt door eerst te ontkennen dat de energierekening fors zou stijgen. Later werden die woorden teruggenomen. "Onbestaanbaar", aldus Koopmans. "Het is heel slecht voor het draagvlak voor klimaatmaatregelen. Er moet eerst vertrouwen worden teruggewonnen."

Duizenden euro's
PVV-lijsttrekker Robert Housmans sprak zich uit tegen het opzadelen van burgers met rekeningen van vele duizenden euro's. D66-lijsttrekker en gedeputeerde Hans Teunissen was optimistischer. Hij zei heel veel te dingen te horen die niet zouden kunnen. "Maar D66 wil vooral dingen doen; innovatief bezig zijn. Zo zorgen we ook voor vertrouwen bij de burgers", zo vond hij. PvdA-gedeputeerde en lijsttrekker Eric Geurts stelde dat gestopt moet worden met het bang maken van de burgers, omdat de overgang naar duurzame energie haalbaar en betaalbaar kan.

Oneerlijke verdeling
SP, Partij voor de Dieren en 50Plus legden de nadruk op de oneerlijke verdeling van de lasten die zou dreigen. Lijsttrekker Anne Marie Fischer van 50Plus zei 'mordicus' tegen het klimaatakkoord te zijn. "De gewone burgers moeten heel zwaar boeten, terwijl tien grote bedrijven voor de meeste ellende zorgen."

Gespaard
Ook de SP zat op die lijn. "De vriendjes van Mark Rutte uit het bedrijfsleven worden gespaard in tegenstelling tot de burgers", betoogde lijsttrekker Marc van Caldenberg. Lijsttrekker Pascale Plusquin van de Partij voor de Dieren vond dat de industrie en de intensieve veehouderij moeten betalen en niet de gewone burger.

Gas
DENK was voorstander van een 'realistisch en haalbaar' klimaatbeleid. Lokaal-Limburg vond dat vooral het Rijk financieel over de brug moet komen. "Zoals in de jaren zestig, toen we allemaal op gas over moesten", aldus lijsttrekker Raimond Franssen. "De lasten moeten niet alleen bij burger en bedrijfsleven worden gelegd."

Kijk hier het hele debat terug.

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Pinkpop-kaarten
Uitgelicht
Win twee Pinkpop weekendkaarten en campingplaats
Inschrijven
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
EK Triathlon in Weert live op L1.nl
Uitgelicht
EK Triathlon in Weert live op 1Limburg en L1.nl

Zwemmen, fietsen en hardlopen: ook in 2019 belooft de Stadstriathlon in Weert wederom een waar spektakel én een slijtageslag te worden. Het evenement is dit jaar tevens het decor van het EK Triathlon. L1 en 1Limburg zijn er live bij.

Je kunt beelden de races via livestreams volgen op 31 mei t/m 2 juni.

Bekijk hier de livestreams
1Limburg Festivals
Uitgelicht
Festivalagenda

De festivalagenda in Limburg puilt uit. Al het nieuws over artiesten, programmering en andere informatie die je niet mag missen vind je bij 1Limburg.

Festivalagenda
L1mbo Top 100
Uitgelicht
Stem op je favoriete Limburgse liedje!

Voor de 23e keer wordt de L1mbo Top 100 met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 30 mei 2019. En jij zorgt voor de samenstelling van de lijst!

Breng hier je stem uit

Meest gelezen