Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Verkiezingsdebat: Haalbare en betaalbare keuzes maken

Geplaatst opdinsdag 12 maart 2019 - 6:32

Het klimaat was maandagavond een veelbesproken onderwerp tijdens het Provinciale Staten-verkiezingsdebat op L1.

GroenLinks-lijsttrekker Pepijn Baneke heeft er het volste vertrouwen in dat ook bedrijven mee willen doen met klimaatmaatregelen, zoals het fors terugdringen van de CO2-uitstoot of duurzame energie-opwekking.

Prikkelen
"Het is de taak van de politiek om bedrijven af en toe een schop onder de kont te geven maar ook om ze te ondersteunen en te prikkelen", zo zei Baneke tijdens het eerste verkiezingsdebat van L1 voor de Provinciale Statenverkiezingen van 20 maart.

Eigen draai
Tijdens het gedeelte over het klimaatakkoord benadrukten alle partijen dat er haalbare en betaalbare keuzes moeten worden gemaakt. Maar ze gaven daar ook ieder een eigen draai aan. VVD-lijsttrekker Karin Straus stelde 'als moeder van kinderen' dat er maatregelen nodig zijn. "Maar we moeten ons ook niet gek laten maken. Er moet draagvlak zijn."

Forse fout
CDA-gedeputeerde en lijsttrekker Ger Koopmans stelde in dat verband dat het kabinet - met het CDA - een enorme fout heeft gemaakt door eerst te ontkennen dat de energierekening fors zou stijgen. Later werden die woorden teruggenomen. "Onbestaanbaar", aldus Koopmans. "Het is heel slecht voor het draagvlak voor klimaatmaatregelen. Er moet eerst vertrouwen worden teruggewonnen."

Duizenden euro's
PVV-lijsttrekker Robert Housmans sprak zich uit tegen het opzadelen van burgers met rekeningen van vele duizenden euro's. D66-lijsttrekker en gedeputeerde Hans Teunissen was optimistischer. Hij zei heel veel te dingen te horen die niet zouden kunnen. "Maar D66 wil vooral dingen doen; innovatief bezig zijn. Zo zorgen we ook voor vertrouwen bij de burgers", zo vond hij. PvdA-gedeputeerde en lijsttrekker Eric Geurts stelde dat gestopt moet worden met het bang maken van de burgers, omdat de overgang naar duurzame energie haalbaar en betaalbaar kan.

Oneerlijke verdeling
SP, Partij voor de Dieren en 50Plus legden de nadruk op de oneerlijke verdeling van de lasten die zou dreigen. Lijsttrekker Anne Marie Fischer van 50Plus zei 'mordicus' tegen het klimaatakkoord te zijn. "De gewone burgers moeten heel zwaar boeten, terwijl tien grote bedrijven voor de meeste ellende zorgen."

Gespaard
Ook de SP zat op die lijn. "De vriendjes van Mark Rutte uit het bedrijfsleven worden gespaard in tegenstelling tot de burgers", betoogde lijsttrekker Marc van Caldenberg. Lijsttrekker Pascale Plusquin van de Partij voor de Dieren vond dat de industrie en de intensieve veehouderij moeten betalen en niet de gewone burger.

Gas
DENK was voorstander van een 'realistisch en haalbaar' klimaatbeleid. Lokaal-Limburg vond dat vooral het Rijk financieel over de brug moet komen. "Zoals in de jaren zestig, toen we allemaal op gas over moesten", aldus lijsttrekker Raimond Franssen. "De lasten moeten niet alleen bij burger en bedrijfsleven worden gelegd."

Kijk hier het hele debat terug.

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
NIEUW: Kwizzele! Test je Limburgse kennis

Met wie zou jij het beste duo vormen? Samen met je vriendin, buurman, teamgenoot, vader of zus... je kunt je nu samen opgeven voor de leukste Limburgse kwis op tv: Kwizzele! De vragen gaan over alles wat Limburgs is dus denk goed na wie je ideale teamgenoot is.

De leukste Limburgse kwis is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Geef je ook op als kandidaat voor Kwizzele!
Uitgelicht
De verkiezingen volg je bij L1

In aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen zendt L1 TV vijf verschillende debatten uit. Daarbij is nadrukkelijk samenwerking gezocht met maatschappelijke organisaties. De gekozen opzet van de tv-debatten maakt het mogelijk dat zowel zittende politieke partijen als nieuwe partijen kunnen meedoen.

Op de verkiezingsdag woensdag 20 maart maken we een speciale avondvullende uitzending op L1 TV vanaf 21:00 uur, met uitslagen, reacties vanuit het provinciehuis en analyses. Online kun je alles volgen bij 1Limburg.

Meer over de verkiezingen
Vacature promobox
Uitgelicht
Vacature: Redacteur Online 1Limburg, stagiair of freelance (hbo/wo)

Voor de Nieuwsdienst zijn wij op zoek naar ambitieuze nieuwsjagers (stagiair of freelance) die op volle kracht willen meedraaien in de nieuwsproductie voor 1Limburg en het beheer van gekoppelde social media. Je werkt nauw samen met (camjo-)verslaggevers in het veld en je productie dient als basismateriaal voor L1 Radio, het dagelijkse tv-magazine L1mburg Centraal en L1.nl, de promotiewebsite voor de radio- en tv-programma’s van L1.

1Limburg.nl/vacatures
Uitgelicht
Heb jij de app van L1 al?

De app met de meeste Liefde voor Limburg: met de L1-app blijf je helemaal op de hoogte van alle programma's. Kijk live naar L1 TV of luister live op je telefoon naar L1 Radio of het speciale Plat-ewegkanaal. Toch iets gemist? Geen enkel probleem: alles is eenvoudig terug te zien. Super handig!

Download hier de gratis L1-app

Meest gelezen