Overslaan en naar de inhoud gaan

Verkiezingsdebat: Brede steun voor sociale agenda

Geplaatst opzaterdag 16 maart 2019 - 7:39

Meer geld voor de sociale agenda kan rekenen op brede steun in de provinciale politiek.

SP en PvdA willen zelfs dat er de komende periode 80 miljoen euro voor wordt uitgetrokken, tegenover 40 miljoen de afgelopen vier jaar. De PvdA steunde een oproep van de SP daarvoor. Ook de PVV vindt dat van een verdubbeling sprake ‘kan’ zijn. Dat bleek tijdens het derde verkiezingsdebat van L1 over de provinciale statenverkiezingen van maart.

Sociale agenda
De sociale agenda heeft als doel de gezondheid van Limburgers te verbeteren en meer mensen aan het werk te helpen.
In 2015 werd de aanpak afgesproken in het coalitieprogramma van CDA, SP, VVD, D66 en PvdA. Dat gebeurde vooral op initiatief van de SP. Inmiddels willen zowat alle partijen ermee doorgaan.

Lees ook: Video: Bejaarde actievoerder verstoort L1-verkiezingsdebat

Gezonde basisschool
SP-lijsttrekker Marc van
Caldenberg wil onder meer dat in de nieuwe bestuursperiode het concept van de ‘gezonde basisschool’ in heel Limburg wordt toegepast. Daarbij volgen de leerlingen een dagritme met onder meer gezonde voeding, sport, sport , spelen en bewegen. Tot nu toe is de aanpak vooral op basisscholen in Parkstad toegepast.

Intensiveren
GroenLinks-kandidaat Andy Rossel was ook voor het ‘intensiveren van de middelen’ voor de sociale agenda. Hij pleitte er wel voor om die vast op te nemen in de begroting zodat er niet iedere vier jaar over gepraat hoeft te worden.

Net als 50Plus-lijsttrekker Anne Marie Fischer vond hij dat er minder projectmatig moet worden gewerkt.

Kennis
Volgens CDA-lijsttrekker en gedeputeerde Ger Koopmans kan Limburg er trots op zijn dat ze als enige provincie zo’n sociale agenda kent. "We moeten die dan ook doorzetten met minder regels en met genoeg geld", zo betoogde hij.

De PvdA benadrukte dat het bij het aan het werk helpen van mensen moet gaan om fatsoenlijke en duurzame banen. "Geen dump banen in de logistiek in Noord-Limburg", aldus fractievoorzitter Jasper Kuntzelaers.

Subsidie
50Plus stelde dat het niet kan zijn ‘na drie jaar subsidie baan weg’. De ChristenUnie steunde de sociale agenda omdat ze een maatschappij wil waarin iedereen kan meedoen.

De Partij voor de Dieren wilde meer aandacht van de provincie voor de bestrijding van kinderarmoede ‘omdat de provincie op dit terrein echt wat kan betekenen’ met financiële steun voor bijvoorbeeld sport- en culturele activiteiten.

WMO
De PVV pleitte ervoor dat de provincie eindelijk het initiatief neemt om kenniscentra voor jeugdhulp en WMO op te zetten waar gemeenten en organisaties kunnen leren van elkaars aanpak.
Lokaal-Limburg sprak zich uit voor een organisatie die concreet steun en hulp verleent zoals in het verleden het Huis voor de Zorg deed. De VVD steunde ook het verder gaan met de sociale agenda. Maar zij denkt dat dat ook met het huidige budget kan. "Door de ruim dertig maatschappelijke organisaties die financiële steun krijgen van de provincie te betrekken bij de sociale agenda kan dat ook", denkt lijsttrekker Karin Straus.

D66 vroeg aandacht voor de aanpak van digibetisme. Daarbij gaat het om personen die niet met digitale media om kunnen gaan. "Terwijl die steeds belangrijker worden. Het is naast laaggeletterdheid een probleem waar wat aan gedaan moet worden", was de boodschap van lijsttrekker Hans Teunissen.

Symptoom
Kritiek op de aanpak van de sociale agenda kwam er van DENK, met name wat betreft het aan een baan helpen van mensen.
Lijsttrekker Selami Coskun sprak van ‘symptoombestrijding’. Wat hem betreft wordt er niks gedaan met de achterliggende redenen waarom jongeren met autisme of ADHD of jongeren met een migratie-achtergrond geen baan of stageplek kunnen krijgen.

NIEUW: Kwizzele! Test je Limburgse kennis. Maandag t/m donderdag 17:00, 18:00 & 22:00 op L1 TV

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Amstel Gold Race Weekend bij L1

Zaterdag 17 april en zondag 18 april is het genieten geblazen voor alle wielerliefhebbers.

De Amstel Gold Race gaat door! En het gaat een heel bijzondere editie worden. Zonder publiek. Reden genoeg om je thuis voor de buis een weekend lang te verwennen vol prachtige beelden rond de wielerklassieker!

Bekijk hier de complete programmagids
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het populaire dagelijkse L1-programma "Limburg in Beweging" is er van maandag tot en met vrijdag om 10:00 op L1 TV. De serie is erop gericht om te voorkomen dat de conditie van Limburgers sterk achteruit gaat nu ze vanwege de coronacrisis veel binnen moeten zitten. De oefeningen zijn zowel geschikt voor ouderen als ‘oudere jongeren’.

Alles over Limburg in Beweging

Meest gelezen