Overslaan en naar de inhoud gaan

Verkiezingsblog: VVD maakt opmars in Limburg

Geplaatst opwoensdag 17 maart 2021 - 17:02

De stembureaus zijn dicht en de stemmen worden geteld. Volg hier de uitslagen.

Het belangrijkste verkiezingsnieuws leest u in dit liveblog.

2:48 uur - CDA niet langer de grootste in Eijsden-Margraten
De VVD heeft een zege geboekt in Eijsden-Margaten. De liberalen nemen de koppositie over van het CDA. De christendemocraten zijn ook gelijk de grootste verliezen. De partij zag het aantal stemmen kelderen van 20,7 procent naar 13,4 procent. Lees hier meer.

2:38 uur - VVD de grootste in Horst, verlies voor CDA en SP
Ook in de gemeente Horst aan de Maas is de VVD als grootste uit de bus gekomen met 24,2 procent van de stemmen. Het CDA kreeg in de gemeente van Raymond Knops een flinke klap: de partij kreeg 17,6 procent van de stemmen. In 2017 was dit nog 22,2 procent. Lees hier meer.

2:20 uur - PVV de grootste in Landgraaf, FvD grootste stijging
De partij in Landgraaf met de meeste stemmen is de PVV. De partij van Geert Wilders kreeg nu minder stemmen dan in 2017, maar is met 23,4 procent van de stemmen nog steeds de grootste. Lees hier meer.

2:19 uur - PVV in Brunssum ondanks verlies de grootste
De PVV blijft in Brunssum de grootste partij, al heeft de partij wel meer dan 4 procent moeten inleveren. De partij van Wilders kreeg 22 procent van de stemmen, terwijl dat in 2017 nog ruim 26 procent was.

Op de tweede plaats komt de VVD, dat die positie overneemt van de ook hier flink gekrompen SP. Lees hier meer.

2:04 uur - D66 moet VVD nipt voor zich dulden in Maastricht
De VVD en D66 zijn de twee grootste partijen van Maastricht. De partij van Mark Rutte is van 15,7 procent gestegen naar 17,6 procent. D66 is met 2,1 procent gestegen naar 16,9 procent.

Daarmee neemt de sociaal-liberale partij de tweede plek over van de PVV. De partij van Geert Wilders is van 18,2 procent gedaald naar 15,5 procent.

De grootste groeier in de provinciehoofdstad is de PvdA. De partij van de uit Maastricht afkomstige Lilianne Ploumen is met 4,4 procent gestegen naar 9,7 procent. Lees hier meer.

1:57 uur - D66 grote winnaar in Mook en Middelaar
De D66 is de grote winnaar in Mook en Middelaar. De sociaal-liberale partij is met 4,8 procent gestegen naar 16,2 procent. Daarmee is het de tweede partij achter de VVD, die van 24,4 procent naar 24,5 procent is gestegen. SP en CDA hebben beide stemmen ingeleverd. Lees hier meer.

1:55 uur - VVD en PVV dicht bij elkaar in Sittard-Geleen
De VVD heeft de meeste stemmen gekregen in de gemeente Sittard-Geleen. 18,5 procent van de stemmen ging naar die partij. De PVV volgt op de voet met 18 procent. Op plek drie en vier zijn D66 (12,5 procent) en het CDA (10,5 procent) geëindigd. Lees hier meer.

1:50 uur - VVD komt handvol stemmen tekort in Stein, PVV blijft grootste
Met 0,1 procent verschil is de PVV in Stein de grootste partij gebleven, ten koste van de VVD. De een kreeg 19,7 procent van de stemmen, de ander 19,6. Lees hier meer

1:35 uur - SP keldert in Heerlen, PVV blijft grootste
De SP heeft in Heerlen forse klappen gekregen. De partij kreeg 12 procent van de stemmen, tegen 20 procent in 2017. De meeste stemmen in de gemeente waren wederom voor de PVV. Door deze uitslag zakt de SP, traditioneel een belangrijke partij in de stad, terug naar een derde plaats achter de VVD. D66 volgt op 10 procent, iets meer dan FvD dat een forse groei laat zien. Lees hier meer.

1:34 uur - VVD grijpt de macht in Roermond, PVV en SP leveren in
De VVD is de grootste partij van Roermond. Vier jaar geleden moesten de liberalen die positie delen met de PVV. De liberalen zijn met 4,2 procent gestegen naar 22,9 procent. De partij van Geert Wilders daarentegen heeft stemmen ingeleverd en is van 18,7 procent gedaald naar 15,9 procent. Lees hier meer.

1:26 uur - Ook in Maasgouw VVD de grootste gevolgd door PVV
In Maasgouw is net als in veel andere Limburgse gemeenten de VVD de grootste partij, gevolgd door de PVV. De liberalen halen net geen kwart van de stemmen, waar de PVV op net geen 18 procent blijft steken. Het CDA keldert naar een vierde plaats, achter D66. Grote verliezer in Maasgouw is opnieuw de SP, dat het aandeel stemmen met 5,5 procentpunt zag dalen. Lees hier meer.

1:25 uur - PVV de grootste partij in Kerkrade
De PVV heeft in de gemeente Kerkrade de meeste stemmen gekregen: 25,4 procent. Dat is iets minder dan in 2017, toen de partij van Geert Wilders nog 28,9 procent van de stemmen kreeg. Forum voor Democratie is de grootste winnaar in Kerkrade. In 2017 kreeg de partij 1,8 procent van de stemmen, nu is dat 10,2 procent. Lees hier meer.

1:22 uur - SP levert in, VVD pakt koppositie in Bergen
De SP is de grote verliezer in Bergen. Dit jaar ging 8,6 procent van de stemmen naar de socialisten. Dat is een daling van 11,7 procent ten opzichte van de verkiezingen in 2017. De VVD is nu de grootste partij. De liberalen zijn met 5,2 procent gestegen naar 24,3 procent van de stemmen. Lees hier meer.

1:15 uur - VVD verdringt PVV als grootste partij in Simpelveld
De PVV in Simpelveld heeft plaats moeten maken voor de VVD als grootste partij. De VVD groeide naar 19,5 procent, de PVV daalde naar 18,7 procent. De grootste groeier was het Forum, dat meer dan 5 procent groeide. Lees hier meer.

01:09 uur - PVV niet langer grootste partij in Venlo
PVV is niet langer de grootste partij in Venlo. De VVD heeft die positie overgenomen in de thuisstad van PVV-voorman Geert Wilders.

De PVV heeft dit jaar zelfs stemmen ingeleverd. Dit jaar heeft de partij van Wilders 18,3 procent van de stemmen gekregen. In 2017 was dat nog 20,2 procent. Lees hier meer.

00:43 uur - PVV blijft de grootste in Roerdalen
In Roerdalen is de PVV nipt de grootste partij gebleven. De partij van Wilders zakte naar 21,3 procent van de stemmen, maar bleef de VVD met 20,9 procent voor. Lees hier meer

00:36 uur - Uitslag Peel en Maas: CDA en SP leveren flink in
Het CDA is de grote verliezer in Peel en Maas. Vier jaar geleden waren de christendemocraten met 23,2 procent van de stemmen nog de grootste partij. Dit jaar kon de partij op 17,9 procent van de stemmen rekenen. Ook de SP heeft een flinke nederlaag geleden. De partij is van 10,4 procent gedaald naar 6 procent. Lees hier meer.

00:08 - Beesel: VVD de grootste, FvD grote winnaar
De VVD is met 22,5 procent van de stemmen de grootste partij in de gemeente Beesel. Forum voor Democratie kende sinds de verkiezingen van 2017 de grootste stijging. Lees hier meer.

00:08 - VVD verdringt PVV als grootste in Vaals
De PVV heeft in Vaals plaats moeten maken voor de VVD als grootste partij. De liberalen kregen 19 procent van de stemmen, waar de PVV op 17,7 procent bleef steken. Vier jaar geleden was de partij van Wilders nog de grootste met ruim 21 procent. Lees hier meer.

00:06 - Flinke nederlaag voor SP in Gennep
De SP heeft een flinke nederlaag geleden in Gennep. De socialisten zagen het aantal stemmen halveren deze verkiezingen. Vier jaar geleden was de partij de grootste met 21,5 procent van de stemmen. Dit jaar kon de SP op 9,8 procent van de stemmers rekenen. Lees hier meer.

23:57 uur - Forum grootste stijger in Beek
In de gemeente Beek is FvD de grootste stijger gebleken. De VVD blijft in de gemeente de grootste. Lees hier meer.

23:50 uur - VVD groeit verder in Meerssen
De VVD is in Meerssen opnieuw de grootste partij geworden. De liberalen kregen 24,6 procent van de stemmen, bijna vijf procent meer dan in 2017. De winst van de liberalen ging ten koste van vooral het CDA, dat ruim 5 procent inleverde en op 11 procent uitkwam. Lees hier meer.

23:45 uur - VVD steviger aan kop in Nederweert
De VVD is met afstand de grootste partij in de gemeente Nederweert geworden. De liberalen hebben 25,25 procent van de stemmen gekregen. Dat is 2,5 procent meer dan vier jaar geleden. Het CDA is de grote verliezer in Nederweert. De partij heeft 15,7 procent van de stemmen gekregen. Lees hier meer.

23:44 - VVD groeit flink in Valkenburg: PVV, SP en CDA leveren in
Met bijna een kwart van de stemmen is de VVD in Valkenburg de grootste partij. Even na 23:30 uur kwam Valkenburg aan de Geul met de uitslag, als derde gemeente in Limburg. Lees hier meer.

23:40 uur - Eerste verkiezingsuitslag bekend: VVD grootste in Voerendaal
De VVD is in de gemeente Voerendaal de grootste partij. 22,9 procent van de stemmen ging naar de partij van Mark Rutte.

De PVV is in Voerendaal de tweede partij met 14,5 procent van de stemmen. D66 volgt op de voet met 13,4 procent. CDA behaalde 11,6 procent van de stemmen. Lees hier meer.

23:26 uur - De eerste tussenstand

23:13 uur - Rutte: voor de hand dat VVD en D66 praten over formatie
Het ligt 'zeer voor de hand' dat VVD en D66 gaan praten over de formatie, dat zegt VVD-lijsttrekker en demissionair premier Mark Rutte in een reactie op de exitpoll. Daaruit zou blijken dat zijn VVD op 36 zetels uitkomt en D66 groeit van 20 naar 27 zetels. De twee grootste partijen moeten het voortouw nemen, vindt Rutte.

CDA-lijsttrekker Wopke Hoekstra zei ook al dat de startfase van de formatie vooral aan die partijen is. Maar Rutte wil 'ook heel graag samenwerken met het CDA'. Verder wil de VVD-leider niet te veel vooruitlopen op de formatie. De lijsttrekkers komen donderdagmiddag bij Kamervoorzitter Khadija Arib om over het formatieproces te praten. Rutte hoopt dat er snel stappen worden gezet. Hij benadrukte al eerder dat hij hoopt op een snelle formatie, zodat een nieuw kabinet de coronacrisis kan aanpakken.

23:04 uur - Wilders: 'Liever meer gehad, maar verlies is beperkt'
PVV-leider Geert Wilders had 'op meer gehoopt dan die zeventien zetels' waar de exitpoll voor zijn partij vanuit gaat. Maar de grootste oppositiepartij heeft volgens Wilders slechts 'licht verloren.' Dat VVD en D66 hebben gewonnen, betekent ook dat Wilders zich erbij neerlegt dat hij weer de oppositie in gaat. Lees hier meer.

23:02 uur - D66: 'Historische uitslag, zilver met een gouden glans'
D66 'ging door het dak' bij de exitpoll, waarin de partij op 27 zetels staat. Kamerlid en campagneleider Sjoerd Sjoerdsma is blij dat de vloer het hield, zegt hij, want er werd 'flink op en neer gesprongen'. De in Limbricht opgegroeide politicus spreekt van een historische uitslag en 'zilver met een gouden glans'. Lees hier meer.

22:22 uur - Verknipt stembiljet vertedert burgemeester Winants
Eén stembiljet dat deze week is gevonden tussen de duizenden ingeleverde formulieren, heeft de mondhoeken van burgemeester Winants van Venray danig doen opkrullen. De reden: het stembiljet was zorgvuldig met een schaar bewerkt.

Waarschijnlijk heeft deze stemmer in Venray moeite gehad met het opnieuw opvouwen van het stembiljet om het daarna per post te kunnen versturen.

Harry, géf mej de schiér ens an
"Ik zie het al voor me", zegt een vertederde burgemeester Winants. "Harry, géf mej de schiér ens an", schetst hij de mogelijke gang van zaken.

Ongeldig
Helaas voor de stemmer is een stembiljet ongeldig wanneer het niet in zijn totaliteit bij het telkantoor binnenkomt. De burgemeester van Venray belde woensdagmiddag met minister Ollongren. Ook zij vond de geschetste situatie grappig, en gaf direct aan dat er voor de toekomst gekeken moet worden naar een gebruiksvriendelijkere manier van stemmen per post.

21:40 uur - Knops: 'We hebben geen normale campagne gevoerd'
CDA-campagneleider en staatssecretaris Raymond Knops uit Horst is teleurgesteld over de exitpoll van onderzoeksbureau Ipsos, in opdracht van de NOS. Die voorspelt voor het CDA een verlies van vijf van de negentien zetels in de Tweede Kamer. Knops wijst naar de late verkiezing van Wopke Hoekstra als lijsttrekker, in december. Dat is volgens hem ten koste gegaan van de campagne van het CDA, zei hij tegen de NOS.

21:25 uur - Stemmen tellen in Landgraaf en Meerssen

21:11 uur - Exitpoll: Vier nieuwe partijen in de Kamer
In de Tweede Kamer lijken er vier nieuwe partijen bij te komen. Volgens de exitpoll die Ipsos voor de NOS deed, krijgt de pro-Europese partij Volt 4 zetels, het rechtse JA21 3, Bij1 van Sylvana Simons 1, en de BoerBurgerBeweging 1.

Het gaat om een voorlopige uitslag op basis van een peiling en de resultaten zijn nog niet definitief. Dit jaar houdt Ipsos een onzekerheidsmarge van twee zetels aan.

21:10 uur - Exitpoll: VVD blijft grootste partij, grote winst voor D66
De VVD van minister-president Mark Rutte blijft de grootste partij in de Tweede Kamer met 35 zetels. D66 met leider Sigrid Kaag is met 27 zetels de nummer twee.

De opkomst bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer is 81 procent. Dat blijkt uit een exitpoll van Ipsos in opdracht van de NOS na het sluiten van de stembureaus. De opkomst bij de stembusgang vier jaar geleden was 81,9 procent.

21:07 uur - Drive-in stembureau Landgraaf ook gesloten
Niet alle Limburgse stembureaus zijn klokslag 21:00 uur gesloten. Het drive-in stembureau in Landgraaf moest vanwege de drukte iets langer openblijven. Even na 21:00 waren ook hier alle stemmen uitgebracht.

20:10 uur - File bij drive-in stembureau
De voorzitter van het drive-in stembureau in Landgraaf heeft laten weten desnoods langer open te blijven, vanwege de lange rij stemmers die nog staan te wachten.

19:57 uur - Rood potlood niet overal mee naar huis
Tijdens de verkiezingen van dit jaar blijft het rode potlood waarmee de stem wordt uitgebracht niet achter op het stembureau. Vanwege de coronamaatregelen krijgt iedere kiezer zijn eigen potlood, en na afloop mag het potlood mee naar huis.

Dat blijkt overigens niet in alle gemeenten het geval te zijn, zo heeft deze verslaggever van Omroep Venlo gemerkt. Nadat hij had gestemd, moest hij het rode potlood weer inleveren.

19:51 uur - Kritiek op aantal stembureaus maandag en dinsdag
Kwetsbaren en risicogroepen hadden de afgelopen twee dagen de mogelijkheid om rustig een stem uit te brengen in een van geopende stemlokalen. Toch luidde er ook kritiek, meldt Omroep Peel en Maas. In Peel en Maas waren vier stembureaus open. Daardoor moesten inwoners reizen of vervoer regelen.

"Wij moesten wettelijk gezien vier stembureaus openen in de gemeente Peel en Maas", legt Len Buysers, projectleider verkiezingen van de gemeente Peel en Maas uit. "We hebben geprobeerd die zo goed mogelijk te spreiden over alle kernen. Organisatorisch was het niet mogelijk om in alle kernen al een stembureau te openen." Inwoners konden maandag en dinsdag in Baarlo, Kessel, Panningen en Meijel. "Dat betekent inderdaad dat mensen die bijvoorbeeld in Maasbree wonen naar een andere kern moeten rijden. Dat is niet ideaal, daar zijn we ons ook van bewust", zegt Buysers.

Yvonne Beynsberger, voorzitter van stembureau in gemeenschapshuis de Sprunk in Koningslust, zag woensdag veel ouderen binnenkomen. "We kunnen dat zien aan de stempluspassen, dat zijn die groene die er tussen zitten." Volgens haar kan het een aantal oorzaken hebben dat de ouderen woensdag hun stem gingen uitbrengen. "Briefstemmen wil je of niet. Aan de andere kant: als je in Koningslust woont en geen vervoer hebt, dan heb je ook geen gelegenheid gehad om naar een van de vier stembureaus te gaan die gisteren en eergisteren open waren. Dus dan kom je gewoon vandaag hier."

Buysers geeft aan dat er in de gemeente niet is gesproken over het regelen van vervoer voor 70-plussers. "Het is zeker een aandachtspunt waar we naar moeten kijken en in de evaluatie wordt meegenomen." Maandag en dinsdag was het in de vier stembureaus volgens de projectleider heel erg rustig. "Als we nog meer stembureaus hadden geopend dan hadden we ook een heleboel stembureauleden gehad die de hele dag duimen zaten te draaien. Maar het is zeker iets waar we naar moeten kijken in de evaluatie."

19:00 uur - Kamerlid Mustafa Amhaouch (CDA) hoopt op nog eens vier jaar
Het Kamerlid uit Panningen staat op plek 15 op de CDA-kandidatenlijst. Op dit moment heeft hij de volgende taken: Economische Zaken (bedrijfslevenbeleid, innovatie, Techniekpact, MKB, Buitenlandse Handel, Infrastructuur en Waterstaat.

18:19 uur - Ruim helft van kiezers had om 17:45 uur gestemd
Ruim de helft van kiezers had om 17:45 uur zijn stem uitgebracht voor de Tweede Kamerverkiezingen. Dat meldt onderzoekbureau Ipsos in opdracht van de NOS. In totaal schat Ipsos de totale opkomst op 57 procent.

Woensdag had tot die tijd 38 procent van de kiesgerechtigden gestemd. In de cijfers heeft Ipsos de uitkomst van maandag en dinsdag en de briefstemmers meegenomen. De opkomst van maandag en dinsdag is door Ipsos geraamd op 12 procent. Verder schat Ipsos dat het opkomstpercentage van de briefstemmers 7 procent is. In totaal komt de geschatte opkomst daarmee op 57 procent.

Bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2017 was de opkomst op dit tijdstip 55 procent. Volgens Ipsos is het echter lastig om de opkomst in 2017 met die in 2021 te vergelijken, vanwege het briefstemmen door de 70-plussers en vervroegd stemmen op maandag en dinsdag voor de risicogroepen en kwetsbaren vanwege het coronavirus.

18:00 uur - Burgemeester Delissen van Peel en Maas stemt in Maasbree

17:59 uur - Studenten houden oogje in het zeil bij stembureau
Studenten van het Vista College in Heerlen houden een oogje in het zeil op verkiezingsdag. Ze letten vooral op het dragen van mondkapjes en of iedereen zich netjes gedraagt op het stembureau in Geleen.

Meelopen in een stembureau: het is in deze coronatijd bijna de enige mogelijkheid om praktijkervaring op te doen voor de studenten van de opleiding Handhaving Toezicht en Veiligheid. Lees hier meer.

Video: L1

17:39 uur: Incident bij stembureau Amstenrade: positief geteste man doorgelaten

Commotie bij het stembureau in kasteel Amstenrade. Daar meldde zich woensdag een man die positief was getest op corona. Een verslaggever van L1 was getuige. Hoewel de man meldde dat hij coronapositief was, mocht hij van voorzitter Bert Saldeman van het stembureau gewoon zijn stem uitbrengen. “We hadden hem niet binnen mogen laten, dat is mijn fout”, verklaarde Saldeman achteraf.

Het RIVM onderzoekt maandelijks hoe Nederlanders omgaan met de door de overheid gestelde coronamaatregelen. Uit de meting van februari blijkt dat 25,2% van de coronabesmette mensen zich toch niet aan de quarantaineregels houden.

17:36 uur - Burgemeester Leudal naar de stembus
Burgemeester Désirée Schmalschläger van Leudal heeft woensdag ook haar stem uitgebracht. Dat schrijft de burgermoeder op Facebook. "Trots op alle stembureauleden en andere ondersteuners die het mogelijk maken dat we veilig kunnen stemmen", laat ze weten.

17:30 uur - Opkomst Horst aan de Maas tot 16:00 uur: 50 procent
De opkomst bij de verkiezingen was tot 16:00 uur in Horst aan de Maas zo'n 50 procent. Dat meldt de gemeente Horst aan de Maas.

Dat betekent dat er nog mensen zijn die hun stem moeten uitbrengen. Dat kan uiteraard tot 21:00 uur. Ondertussen bezoekt burgemeester Ryan Palmen alle 23 stembureaus en trakteert hij de stembureauleden op iets lekkers. Tussendoor heeft hij Sem Alaerds opgehaald, die woensdag voor de eerste keer haar stem op een politieke partij mocht uitbrengen. "Dit deden ze in Meterik, uiteraard met inachtneming van het stemgeheim", schrijft de gemeente op Facebook.

17:07 uur - Stembus op wielen voor gemak van de kiezer
Twee touringcarbussen van Ghielen uit Beringe zijn omgebouwd tot mobiele stemlocaties op verkiezingsdag. In Roermond en Heerlen rijdt woensdag een 'vakantiebus' waarin gestemd kan worden. Lees hier meer.

16:22 uur - Stembussen snel vol, stembusstamper en nieuw bussen nodig
De stembussen zitten dit jaar sneller vol dan tijdens eerdere verkiezingen, en dus moeten er 'stembusstampers' en nieuwe bussen aan te pas komen. Dat merken ze ook in Rotterdam. "De stemformulieren zijn groter dit keer, want er zijn meer partijen die deelnemen aan de verkiezingen", aldus een gemeentewoordvoerder.

Tijdens deze Tweede Kamerverkiezingen doen 37 partijen mee, een naoorlogs record. En dus zijn er op het stembiljet evenveel kolommen nodig, waardoor het papier groot uitvalt en veel ruimte inneemt in de stembus. Met een zogenaamde stembusstamper, 'een houten stok die door de bus heen kan', wordt de stapel aangedrukt, vertelt de Rotterdamse woordvoerder. Ook zijn er nieuwe stembussen naar de drukke stembureaus onderweg.

Er is volgens de woordvoerder nog een andere oorzaak waardoor de bakken snel vol zitten. "Normaal zetten we op de stempas de dichtstbijzijnde locatie waar je kan stemmen. Nu niet, en dus is er meer spreiding." Ook maakt Rotterdam, net als veel andere gemeenten, gebruik van een druktemeter. "Dus je kunt zien hoe druk het is op jouw stembureau, dan kun je even wachten of wat verderop gaan. Dat maakt het lastig inschatten waar het drukker wordt", legt de woordvoerder uit.

Ook stemmen dit jaar veel minder mensen onderweg naar hun werk. "Normaal kunnen we op basis van eerdere verkiezingen inschatten wie onderweg naar het werk gaan stemmen, dus bijvoorbeeld op Rotterdam Centraal hebben we dan een groter bureau ingericht", aldus de woordvoerder over de druktespreiding bij de 400 stembureaus in Rotterdam.

16:17 uur - Totale opkomst om 15:45 uur naar 49 procent
De totale opkomst van de Tweede Kamerverkiezingen was om 15:45 uur gestegen naar 49 procent. Dat meldt onderzoeksbureau Ipsos in opdracht van de NOS. Ipsos heeft de opkomst van maandag, dinsdag, woensdag en de briefstemmers bij elkaar opgeteld. Woensdag heeft tot 15:30 uur in totaal 30 procent van de kiesgerechtigden gestemd. De opkomst was maandag en dinsdag geraamd op 12 procent. Verder schat Ipsos dat het opkomstpercentage van de briefstemmers 7 procent is. In totaal komt de geschatte opkomst daarmee op 49 procent.

Bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2017 was de opkomst op dit tijdstip 43 procent. Volgens Ipsos is het echter lastig om de opkomst in 2017 met die in 2021 te vergelijken, vanwege het briefstemmen door de 70-plussers en vervroegd stemmen op maandag en dinsdag voor de risicogroepen en kwetsbaren vanwege het coronavirus.

15:59 uur - Stemmen uit verveling?

15:48 uur - Door de drive-in in Vilt om te stemmen

Video: L1

14:45 uur - VNG haalt site opkomstuitslag.nl offline na lekken uitslagen
De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft de website opkomstuitslag.nl offline gehaald. In de broncode van de site konden van vier steden naast opkomstcijfers ook al uitslagen per partij, in aantallen en in percentages worden gevonden. Een gebruiker van het forum van techsite Tweakers ontdekte dit.

Het gaat om data van de steden Groningen, Nijmegen, Den Haag en Eindhoven. Het lijkt er volgens Tweakers niet op dat het gaat om de uitslagen van alle stembureaus in die steden, omdat de aantallen per gemeente sterk verschillen. Zo waren er uit Nijmegen bijna 2500 stemmen te vinden, maar uit Den Haag 147. Het zou volgens de site kunnen gaan om briefstemmen, die worden al vanaf vanochtend 07.30 uur geteld.

Het publiceren van uitslagen mag pas vanaf vanavond 21.00 uur.

14:35 uur - Grote drukte stemwijzers tijdens vooravond laatste verkiezingsdag
De websites van kieswijzers beleefden topdrukte op dinsdagavond, de vooravond van de laatste verkiezingsdag. Tijdens het laatste lijsttrekkersdebat en het Jeugdjournaal zagen Kieskompas, Stemwijzer en Kieswijzer voor Kinderen alle drie een piek. Ook woensdag blijven de stemwijzers vaak geraadpleegd. De Stemwijzer, van voorlichtingscentrum ProDemos, werd tijdens het slotdebat 90.000 keer gebruikt. "Dat is twee keer zoveel als tijdens het slotdebat van de vorige landelijke verkiezingen van 2017", meldt een woordvoerder. Stemwijzer heeft zijn record van vorige verkiezingen verbroken. Inmiddels hebben 7,55 miljoen mensen hem ingevuld. Dat is een stijging van ruim 11 procent ten opzichte van 2017, toen de Stemwijzer 6,8 miljoen gebruikers trok.

14:25 uur - Burgemeester Horst aan de Maas stemt in uitvaartcentrum
Burgemeester Ryan Palmen van Horst aan de Maas heeft woensdag vanmorgen gestemd in een uitvaartcentrum in Grubbenvorst. "Het is belangrijk dat je als kiezer laat horen hoe je wilt dat de toekomst van Nederland eruit gaat zien. In andere landen zou men willen dat ze zo'n democratie hadden. Maak daarom vandaag gebruik van je stemrecht."

Burgemeester Horst aan de Maas stemt (17 mrt 2021)
Foto: L1 (Tim van der Weerden)


14:15 uur - Wil je op een Limburger stemmen, maar weet je nog niet op wie? Hier is een overzicht.
Tien Limburgse kandidaten zijn zo goed als zeker van een plek in de Tweede Kamer omdat ze op een verkiesbare plek staat. Daarnaast staan nog een aantal Limburg lager op de kieslijsten. Wil je weten op welke Limburgse kandidaten je kunt stemmen? Politiek redacteur Jean van Hoof maakte een overzicht. Dat vind je hier.

14.01 uur - Totale opkomst tot 13.45 uur: 42 procent
De landelijke opkomst bij de Tweede Kamerverkiezingen was tot vanmiddag 13.45 uur 42 procent, schat onderzoeksbureau Ipsos. Vandaag heeft tot die tijd ongeveer 23 procent van de kiesgerechtigden gestemd. Ipsos schat de opkomst van gisteren en maandag op 12 procent en die op basis van de briefstemmers op 7 procent. In totaal komt de geschatte opkomst tot 13.45 uur daarmee op 42 procent.

Ter vergelijking: bij de Tweede Kamerverkiezingen vier jaar geleden was de geschatte opkomst op dit tijdstip 33 procent. Ipsos benadrukt wel dat het lastig is om beide opkomstcijfers met elkaar te vergelijken, omdat dit jaar vanwege het coronavirus al eerder kon worden gestemd. Ook konden 70-plussers hun stem per post uitbrengen.

14:00 uur - Tweede Kamerlid Mustafa Amhaouch (CDA) stemt in Panningen
CDA-Tweede Kamerlid Mustafa Amhaouch ging woensdagmiddag stemmen in een stembureau in Panningen. Amhaouch staat dit jaar opnieuw op een verkiesbare vijftiende plek op de lijst. Hij wordt dus vrijwel herkozen als Kamerlid.

13:50 uur - 50 stembureaus in Venlo
In Venlo zijn woensdag 49 stemlokalen en een mobiel stembureau geopend. Hier vind je de lijst met stembureaus.


13:40 uur - Even naar de bar in het stembureau in Koningslust?
Kiezers die naar dit stembureau in Koningslust gaan, komen voor het eerst in lange tijd nog eens in de buurt van een bar. Het stembureau ligt in gemeenschapshuis De Sprunk. Het stemlokaal ligt helemaal achteraan in het bouw. Kiezers wandelen eerst voorbij de gesloten bar.

13:20 uur - Stemmen tellen in Panningen
In sporthal de Heuf in Panningen worden al volop stemmen geteld. Het gaat om briefstemmen en vervroegde stemmen die maandag en dinsdag zijn uitgebracht.

13:00 uur - Burgemeester Roermond in mobiele bus gestemd
Burgemeester Rianne Donders van Roermond heeft woensdag in de mobiele stembus haar stem uitgebracht voor de Tweede Kamerverkiezingen. "We hebben geprobeerd het voor iedereen zo makkelijk en veilig mogelijk te maken om te stemmen. We hebben in Nederland het voorrecht dat we mogen stemmen. Maak daar gebruik van."

Stemmen verkiezingen burgemeester Rianne Donders (17 mrt 2021)
Foto: Facebook Gemeente Roermond

12:40 uur - Geen tafeltennis, maar stemmen in de sporthal
Geen tikkende balletjes in de sporthal van de tafeltennis verenging Landgraaf. Waar normaal de pingpongtafels staan, zijn nu stemhokjes neergezet.

12:15 uur - Hugo de Jonge in quarantaine na mogelijke coronabesmetting
Demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge gaat in thuisquarantaine omdat hij mogelijk in contact is geweest met iemand met corona. Hij heeft geen klachten, schrijft hij op Twitter. "Zojuist kreeg ik een melding van CoronaMelder dat ik mogelijk in contact ben geweest met iemand die recent positief is getest", aldus de minister. "Gelukkig heb ik geen klachten. Ik ga in quarantaine en werk door vanuit huis. Zaterdag zal ik een test doen (of eerder als ik toch klachten krijg)."

12:05 uur - Een op drie kiezers heeft al gestemd in Echt-Susteren: 90 briefstemmen ongeldig
Van alle kiesgerechtigden in Echt-Susteren heeft 34,5 procent hun stem al uitgebracht voor de Tweede Kamerverkiezingen.

Op woensdag zijn er tot 12:00 uur 4850 stemmen uitgebracht in Echt-Susteren. Ook hebben 4133 mensen maandag en dinsdag fysiek al gestemd of per brief hun stem uitgebracht. In totaal heeft dus ongeveer een op de drie kiezers hun stem al uitgebracht. Dat is in lijn met de landelijke opkomst. Nieuw tijdens deze verkiezingen was de mogelijkheid voor 70-plussers om per brief te stemmen. De gemeente kreeg 2378 briefstemmen binnen, waarvan uiteindelijk 90 ongeldig zijn verklaard. Dat is 3,8 procent van alle briefstemmen in Echt-Susteren.

12:00 uur - Aanschuiven bij stembureau op de Markt in Maastricht
Bij het stembureau in het stadhuis in Maastricht stonden kiezers woensdagochtend in de rij om hun stem uit te brengen.

11:45 uur - Stemmen in het Cultuurhuis in Heerlen
Eén van de 47 stemlokalen in Heerlen is het Cultuurhuis. L1-fotograaf Luc Arnoldussen maakte er deze fotoserie:

11:03 uur - Totale opkomst tot 10.30 uur: 30 procent
De opkomst bij de Tweede Kamerverkiezingen was tot vanochtend 10.30 uur in heel Nederland zo'n 30 procent. Dat meldt onderzoeksbureau Ipsos. Vandaag heeft tot nu toe zo'n 11 procent van de kiesgerechtigde mensen gestemd. In de afgelopen twee dagen was de totale opkomst naar schatting 12 procent en Ipsos schat de opkomst op basis van briefstemmers op 7 procent. Samen is dat dus 30 procent.

De opkomstcijfers zijn hoger dan in voorgaande jaren. Ter vergelijking: vier jaar geleden was de opkomst rond 10.30 uur zo'n 15 procent. Reden voor de hogere opkomst is dat de stembureaus al sinds maandag open zijn. Dat is ook meteen een belangrijke kanttekening. Volgens Ipsos is het lastig om de opkomst in 2017 gedurende de dag met die in 2021 te vergelijken, juist vanwege het briefstemmen en vervroegd stemmen.

Het bureau komt op nog vier momenten vandaag met opkomstcijfers: rond 13.55 uur, 15.55 uur, 17.55 uur en 19.55 uur.11:00 uur - Burgermoeder Stein meldt zich op stembureau
Ook voor burgemeester Marion Leurs-Mordang van Stein is het woensdag een belangrijke dag. Zij heeft haar stem al uitgebracht, maar roept inwoners op om vooral te stemmen. In een video laat ze zien dat het gemeentehuis veilig en coronaproof is voor de kiesgerechtigden.

11:00 uur - Burgemeester Beesel gaat samen met 18-jarige studente stemmen
Burgemeester Bob Vostermans van Beesel heeft woensdag in alle vroegte zijn stem uitgebracht. Maar dat deed hij niet alleen. Hij besloot de 18-jarige Floortje Janissen uit Reuver op te halen en samen met haar naar het stembureau te gaan. De studente mocht namelijk voor het eerst stemmen. "Een leuke ervaring én ook voor mij voor het eerst oppe Ruiver", schrijft de burgervader op Facebook.

10:30 uur - Lilianne Ploumen (PvdA) brengt stem uit voor Kamerverkiezingen
PvdA-lijsttrekker Lilianne Ploumen heeft haar stem uitgebracht voor de Tweede Kamerverkiezingen. De uit Maastricht afkomstige lijsttrekster deed dat rond 08:40 uur in basisschool De Mijlpaal in Amsterdam. De PvdA zit nu met 9 zetels in de Kamer. De NOS filmde alle lijsttrekkers van de grootste partijen die hun stem uitbrachten. Bekijk de beelden hier.

Ploumen stemt (17 mrt 2021)
Foto: NOS


10:00 uur - PVV-leider Geert Wilders brengt zijn stem uit
PVV-leider Geert Wilders heeft woensdag zijn stem uitgebracht voor de Tweede Kamerverkiezingen. De oud-Venlonaar deed dat in een sporthal in Den Haag. De partij van Wilders heeft op dit moment 20 zetels in de Tweede Kamer.

wilders stemt ANP
Foto: ANP


9:30 uur - Minister De Jonge neemt bij stemmen per ongeluk oud paspoort mee
Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) wilde woensdagochtend gaan stemmen in Rotterdam, maar er bleek iets niet in orde met zijn paspoort. De bewindsman had per ongeluk zijn oude paspoort meegenomen, waar de gaten al in zaten om het onbruikbaar te maken. "Ze lagen in dezelfde la", verklaart zijn woordvoerder. De minister ging onverrichter zake naar huis om later een nieuwe poging te wagen.

9:00 uur - Limburgs verkiezingsweerbericht: overwegend droog
De verkiezingsdag is in Limburg is overwegend droog. Na perioden met regen en motregen in de vroege ochtend wordt het woensdag half tot zwaar bewolkt en geleidelijk laat de zon zich van tijd tot tijd zien, zegt Meteo Limburg. Er valt tijdelijk nog wat regen of een bui.

Stembureau stadhuis Maastricht (17 mrt 2021)
In Maastricht stonden de kiezers nog in de regen vanochtend
Foto: L1 (Sjors Abeling)

Tijdens lange droge perioden wordt het vanmiddag maximaal 7 graden. De wind uit NW tot N is matig, 3 Beaufort. Vanavond is het droog en er zijn wolkenvelden en opklaringen. Bij een zwakke wind uit N wordt het snel kouder met temperaturen die dalen tot aan het vriespunt met vorst aan de grond.

8:30 uur - Verwachte opkomst verkiezingen in lijn met 2017
De verwachting is dat ondanks de coronabeperkingen bijna evenveel Nederlanders gaan stemmen als vier jaar geleden. Van de ondervraagden in een peiling van I&O Research begin maart gaf 79 procent van de ondervraagden aan zeker naar de stembus te gaan, 13 procent wil waarschijnlijk gaan stemmen. Bij de laatste Tweede Kamerverkiezingen in 2017 bracht bijna 82 procent van de kiesgerechtigden zijn stem uit, zo blijkt uit cijfers van de Kiesraad. Het was daarmee de hoogste opkomst sinds 1986.

Stembureau Herten (17 mrt 2021)
Foto: L1 (Rob van Well)

8:20 uur: Tot nu toe 8000 briefstemmen ontvangen in Maastricht
In Maastricht worden woensdagochtend de briefstemmen geteld die al zijn binnengekomen bij de gemeente. L1-verslaggever Sjors Abeling is bij de telling aanwezig en ziet dat er hard gewerkt wordt. "Er zijn op dit moment 8000 briefstemmen binnen", zegt de coördinator. "20.000 mensen hebben een briefstem ontvangen, maar dat betekent niet dat ze ook allemaal per brief stemmen. Mensen kunnen ook besloten hebben om gewoon te komen stemmen in het stembureau."

Het tellen van de briefstemmen duurt de hele dag. "Het is zeker een voordeel dat we nu al kunnen beginnen met tellen. Men wil vanavond een voorlopige uitslag en daarom zijn we al begonnen. Er kunnen vandaag ook nog briefstemmen binnen komen. Het afgiftepunt is open tot 21:00 uur. We gaan door tot het klaar is."

8:05 uur - Eerste kiezers melden zich bij stembureau op station Roermond
Bij het stembureau op het station in Roermond waren woensdagochtend vroeg al de eerste kiezers, om hun stem uit te brengen voor de verkiezingen van de Tweede Kamer. Het stembureau ging om 06.00 uur open. Een uur later hadden vijftien mensen er hun stem uitgebracht. Na zevenen ging het echter hard: steeds meer mensen kwamen binnen om er na het schoonmaken van hun handen te stemmen. Het stembureau bestaat uit een tent op een parkeerplaats voor het station. Vier vrijwilligers en een ambtenaar begeleidden de kiezers met het uitbrengen van hun stem. Wie zijn of haar stem had uitgebracht, mocht het rode potlood meenemen.

Stemformulier 2021 (17 mrt 2021)
Foto: L1 (Rob van Well)

8:00 uur - Bijna 2,2 miljoen kijkers voor laatste verkiezingsdebat
Bijna 2,2 miljoen mensen hebben dinsdagavond naar het verkiezingsdebat van de NOS op NPO 1 gekeken. Dat blijkt uit cijfers van Stichting KijkOnderzoek (SKO). Het laatste tv-debat werd daarmee minder goed bekeken dan tijdens de vorige Tweede Kamerverkiezingen in 2017, toen er bijna 3,3 miljoen mensen voor de buis zaten. Aan het debat deden de lijsttrekkers van de acht grootste partijen mee.

anp debat
Foto: ANP

7:30 uur - Stembureaus in hele land geopend
De ongeveer 9200 stembureaus in Nederland zijn open. Om 07.30 uur ging de laatste dag van de Tweede Kamerverkiezingen van start. Er kan tot 21.00 uur worden gestemd. Volgens het het Centraal Bureau voor de Statistiek zijn er deze verkiezingen zo'n 13,2 miljoen mensen kiesgerechtigd. Voor alle stembureaus in het land gelden dit jaar speciale maatregelen om de kans op besmetting met het coronavirus zo klein mogelijk te houden. Zo worden in het stemlokaal potloden, stemhokjes, tafels, en andere voorwerpen geregeld schoongemaakt. Ook zijn er schermen geplaatst tussen kiezers en leden van de stembureaus. Precies om 21.00 uur brengt de NOS op basis van onderzoeksbureau Ipsos een eerste exitpoll.

Stembureau
Foto: L1 (Luc Arnoldussen)

7:00 uur - Ook gevangenen kunnen hun stem uitbrengen
Ook de Nederlandse gevangenen van 18 jaar en ouder mogen dit jaar hun stem uitbrengen voor de Tweede Kamerverkiezingen, mits ze een andere kiezer hebben gemachtigd. Alleen gedetineerden die verlof hebben tijdens een van de verkiezingsdagen kunnen zelf het stemhokje in. Dit jaar kunnen gevangenen van 70 jaar en ouder, net als alle anderen van die leeftijd, ook per brief stemmen. Nederland telt volgens de laatste cijfers van het CBS, uit september 2019, een kleine 10.000 gedetineerden.

6:30 uur - Stemmen in een bus in Roermond
Hoewel gemeenten vanwege het coronavirus vooral stembureaus hebben gezocht waar voldoende afstand gehouden kan worden, zijn er toch nog genoeg bijzondere plekken waar mensen voor de Tweede Kamerverkiezingen kunnen stemmen. In Roermond heeft de gemeente ervoor gekozen een speciale 'Stembus' rond te laten rijden. Deze bus is een mobiel stembureau dat op plekken kan komen waar geen geschikte locatie op loopafstand beschikbaar is. L1-verslaggever Peter Beeker is bij de mobiele stembus in Roermond. "Er zijn wat stoelen weggehaald zodat er meer bewegingsruimte is", zegt hij in de Nieuwsshow op L1 Radio. Er mag één persoon naar binnen langs de voorkant en die moet dan langs de achterdeur naar buiten. "We hebben er ook tafeltjes in geplaatst. Die staan er normaal niet in. Uiteraard op anderhalve meter", zegt de buschauffeur.

Mobiele stembus Roermond (17 mrt 2021)
Foto: L1 (Peter Beeker)

Omdat zorginstellingen en scholen vanwege de Covid-19 maatregelen niet ingezet kunnen worden bij de aankomende verkiezing als stembureau, moesten er 15 nieuwe locaties gezocht worden. Hierdoor zijn er in bepaalde wijken geen geschikte locaties die op loopafstand te bereiken zijn. De Stembus biedt daar nu een oplossing voor.

6:00 uur - Stemmen in een oude gevangenis en een museum
In Den Haag en Amsterdam kunnen kiezers terecht in een museum. In de Hofstad mag het Kunstmuseum de deuren woensdag voor één dag openen om mensen te laten stemmen. Volgens het museum biedt dit mensen ook een kans om weer even een glimp van de kunst op te vangen. Directeur Benno Tempel: "We willen de kiezers in Den Haag hiermee een moment van troost en hoop voor de nabije toekomst bieden". Inwoners van Amsterdam kunnen hun stem uitbrengen in het Van Gogh Museum. In Arnhem kan worden gestemd in de voormalige Koepelgevangenis. Ook rijdt er door de stad een trolleybus waarin mensen hun stem kunnen uitbrengen.

5:15 uur - Met opening stemlokaal station Nijmegen 3e dag stemmen van start
Met de opening van het stemlokaal op station Nijmegen om 05.15 uur is ook de derde dag dat Nederland naar de stembus kan, afgetrapt. In alle vroegte hadden zich een tiental fanatieke kiezers gemeld bij het stembureau. Nadat zij hun stem hadden uitgebracht keerde de rust er tijdelijk terug. In het hele land zijn naar schatting van het Centraal Bureau voor de Statistiek ongeveer 13,2 miljoen mensen kiesgerechtigd tijdens deze Tweede Kamerverkiezingen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Astrid is het Vastelaovesgezicht 2022!

Er is ook dit jaar weer veel gestemd en na een spannende finale hebben jullie een nieuw Vastelaovesgezicht gekozen!

Het was een memorabele week vol spanning en prachtige vastelaovesgezichten. Met één grote winnares: Astrid Reijners uit Linne!

Bekijk hier meer
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen