Overslaan en naar de inhoud gaan

Verkiezingen: wat verdienen politici in jouw gemeente?

Geplaatst opdonderdag 22 maart 2018 - 15:34

De gemeenteraadsleden die de komende vier jaar in Limburg aan de slag gaan, kun je moeilijk beschuldigen van zakkenvullerij.

De lokale politici kunnen voor hun raadswerk rekenen op een beloning die varieert van 250,82 euro per maand in Onderbanken, tot 1658,25 euro per maand in Venlo en Maastricht.

Aantal inwoners
Onderbanken is de enige gemeente in Limburg waar de politici de kleinst mogelijke vergoeding krijgen. Het hoogste tarief van 2352,92 euro wordt in Limburg nergens uitbetaald. Alleen raadsleden in Amsterdam en Rotterdam krijgen dat bedrag. Over dat inkomen moet uiteraard wel nog belasting betaald worden. De beloning is afhankelijk van het aantal inwoners.

Oneerlijk
Over het grote verschil tussen de gemeenten is de laatste tijd discussie. Volksvertegenwoordigers in een kleine gemeente steken gemiddeld bijna net zoveel tijd in hun raadswerk als collega's in een grote stad, maar moeten genoegen nemen met een veel kleinere vergoeding.

Wethouderssalaris
Ook voor wethouders en burgemeesters is de beloning afhankelijk van de grootte van de gemeente. In tegenstelling tot raadsleden, wat gezien wordt als een bijbaan, krijgen bestuurders een volledig salaris. In Limburg ligt het bruto-inkomen voor wethouders tussen de 4669,57 per maand in Onderbanken tot 8283,52 in Maastricht en Venlo.

Burgemeester
Voor burgemeesters loopt het uiteen van 6126,69 euro voor waarnemend burgemeester Odile Wolfs in Onderbanken, tot 9985,80 euro voor Annemarie Penn in Maastricht en Antoin Scholten van Venlo.

Deel dit bericht via
Overzicht
Advertentie
Deze ramp in Limburg raakt ons allemaal. Doneer nu en draag uw steentje bij!

Het Nationaal Rampenfonds heeft het bankrekeningnummer 777 opengesteld voor particulieren, bedrijven en instellingen die willen bijdragen aan de door de overstromingsramp getroffen gebieden in Zuid-Limburg.

Vanuit de landelijke overheid is al duidelijk gemaakt dat bij de leniging van de nood een belangrijke rol voor de rijksoverheid is weggelegd. Veel schade aan huizen en bedrijven is door verzekeringen gedekt. Maar er blijven ook noden over die niet uit andere bronnen gedekt worden. En juist voor die initiatieven wil het Nationaal Rampenfonds een financier zijn.

Bekijk hier wat u kunt doen
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen