Overslaan en naar de inhoud gaan

'Verkeersopstopping’ in computer oorzaak storing A73-tunnels

Geplaatst opdonderdag 14 juli 2016 - 17:41

Een soort ‘file’ in het computersysteem heeft op 10 juni geleid tot de urenlange afsluiting van de twee A73-tunnels bij Roermond.

De tunnels gingen dicht nadat door een storing geen camerabeelden meer binnenkwamen bij de verkeersleiding.

Onderzoek
De oorzaak is na ruim een maand onderzoek gevonden. De camera’s in de tunnels sturen beelden naar de verkeersleiders die bovenop de Roertunnel achter beeldschermen het verkeer in de gaten houden.

Ping
Om zeker te zijn dat de beelden ook werkelijk aankomen, moet de computer van de verkeersleiding een seintje terug geven naar de camera’s. "Een ‘ping’ noemen we dat. Het is een soort extra beveiliging", vertelt woordvoerster Suzanne Maas van Rijkswaterstaat. Juist die beveiliging heeft nu de storing veroorzaakt. De ‘ping’ kwam niet bij de camera’s terecht. Die stuurden daardoor telkens de beelden opnieuw totdat het geheugen van de computer vol liep en de zaak op tilt sloeg.

Reset
Nu de oorzaak bekend is, heeft Rijkswaterstaat het systeem nagebouwd voor tests en een zoektocht naar een oplossing. Tot die gevonden is, wordt bij een volgende storing even op ‘reset’ gedrukt. Op 10 juni hielp die reset overigens niet en gingen de tunnels urenlang dicht.

Langzaam rijden
Inmiddels is afgesproken dat bij een volgende camerastoring het verkeer langzaam door de tunnels mag blijven rijden. Twee weginspecteurs houden dan met eigen ogen toezicht.

Lees hier meer over de A73-tunnels.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

'Afspraken met minister over tunnelsluitingen A73'
Politiek is problemen met A73-tunnels zat
'Spreek minister Schultz aan op problemen met A73-tunnels'
A73-tunnels een nacht dicht voor onderhoud
Overzicht
L1 Hittegolf
Uitgelicht
Win een gratis airco bij L1 Radio!

Boh, wat is het warm he. Maar goed dat je L1 Radio hebt op staan. Van donderdag t/m woensdag kun je op werkdagen genieten van de L1 Hittegolf!

Heerlijke zomerhits, tips én je maakt ook nog eens kans op een gratis airco. De L1 Hittegolf is iedere werkdag van 06:00 - 19:00 op L1 Radio.

Maak hier kans op de gratis airco
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen