Overslaan en naar de inhoud gaan

'Verkeersopstopping’ in computer oorzaak storing A73-tunnels

Geplaatst opdonderdag 14 juli 2016 - 17:41

Een soort ‘file’ in het computersysteem heeft op 10 juni geleid tot de urenlange afsluiting van de twee A73-tunnels bij Roermond.

De tunnels gingen dicht nadat door een storing geen camerabeelden meer binnenkwamen bij de verkeersleiding.

Onderzoek
De oorzaak is na ruim een maand onderzoek gevonden. De camera’s in de tunnels sturen beelden naar de verkeersleiders die bovenop de Roertunnel achter beeldschermen het verkeer in de gaten houden.

Ping
Om zeker te zijn dat de beelden ook werkelijk aankomen, moet de computer van de verkeersleiding een seintje terug geven naar de camera’s. "Een ‘ping’ noemen we dat. Het is een soort extra beveiliging", vertelt woordvoerster Suzanne Maas van Rijkswaterstaat. Juist die beveiliging heeft nu de storing veroorzaakt. De ‘ping’ kwam niet bij de camera’s terecht. Die stuurden daardoor telkens de beelden opnieuw totdat het geheugen van de computer vol liep en de zaak op tilt sloeg.

Reset
Nu de oorzaak bekend is, heeft Rijkswaterstaat het systeem nagebouwd voor tests en een zoektocht naar een oplossing. Tot die gevonden is, wordt bij een volgende storing even op ‘reset’ gedrukt. Op 10 juni hielp die reset overigens niet en gingen de tunnels urenlang dicht.

Langzaam rijden
Inmiddels is afgesproken dat bij een volgende camerastoring het verkeer langzaam door de tunnels mag blijven rijden. Twee weginspecteurs houden dan met eigen ogen toezicht.

Lees hier meer over de A73-tunnels.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

'Afspraken met minister over tunnelsluitingen A73'
Politiek is problemen met A73-tunnels zat
'Spreek minister Schultz aan op problemen met A73-tunnels'
A73-tunnels een nacht dicht voor onderhoud
Overzicht
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen