Overslaan en naar de inhoud gaan

Verkeerscontroles in Limburg: hoe gaan die in hun werk?

Geplaatst opwoensdag 27 november 2019 - 5:59

Bij een verkeerscontrole in Maastricht zijn dinsdag 25 mensen gecontroleerd en werd 40.000 euro aan openstaande schulden opgehaald. Zulke controles vinden vaker plaats, maar hoe gaan die in hun werk?

Het doel van zo'n actie is om automobilisten met schulden eruit te pikken. Daarbij kreeg de Belastingdienst ondersteuning van politie. Ook RDW was ter plekke voor openstaande verkeersboetes.

Lees ook: Belastingdienst int 40.000 euro bij verkeerscontrole

Noord- en Zuid-Limburg
Een actie zoals deze wordt twee keer per maand in onze provincie gehouden. "Altijd één in het noorden van Mook tot Echt en één in het zuiden van Echt tot Vaals", zegt woordvoerder Jasper Meeuwissen van de Belastingdienst. In heel Nederland zijn er ongeveer 300 van deze controles per jaar.

ANPR-controle
Bij de controle wordt de technologie Automatic Number Plate Recognition (ANPR) toegepast. Dat werkt zo: als je langs de controle rijdt, scant een camera je kenteken. Vervolgens wordt je kentekennummer met een referentiebestand vergeleken. Dat bestand is een lijst met kentekens van gezochte personen, mensen die boetes of schulden hebben openstaan of mensen die voor andere zaken bekend staan bij de politie.

Hit en no-hit
Als je kenteken in dat referentiebestand staat, wordt er gesproken van een 'hit'. De politie kan je dan een naheffing sturen óf aan de kant zetten. Dat gebeurde dinsdag in Maastricht bij 25 mensen. De camera's staan in de buurt opgesteld. Bij een hit wordt de politie, vaak te motor, gealarmeerd en word je begeleid naar de controleplek. Bij een 'no-hit' word je kenteken meteen verwijderd, tenzij het voor opsporingsdoeleinden nog gebruikt moet worden.

De meeste mensen met schulden die tijdens de verkeerscontroles eruit worden geplukt, zijn zelfstandigen en ondernemers. "Deze mensen moeten loonheffing afdragen. Doen ze dat niet dan heb je vaak boetes van 10.000 euro en meer", zegt Meeuwissen.

Betalen of auto inleveren
Als je nog in het krijt staat bij de schuldeiser, dan moet je ter plekke betalen. Heb je onvoldoende geld op je rekening staan? Dan moet je je auto inleveren. Deze wordt dan in beslag genomen. Je hebt dan nog ongeveer zo'n vier weken de kans om openstaande schulden te betalen. "De helft komt alsnog betalen. De andere helft niet, en dan wordt de auto verkocht. Geld dat de auto heeft opgeleverd, wordt van de belastingschuld afgetrokken", zegt Meeuwissen.

Soms is de samenstelling van de deelnemende partijen aan de verkeersactie anders. Zo sloot maandag de marechaussee aan bij een controle in Venlo en werden ook buitenlandse kentekens gescand.

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen