Overslaan en naar de inhoud gaan

Verjaring in strafzaken: hoe zit dat precies?

Geplaatst opdonderdag 9 augustus 2018 - 16:00

Het is vrijdag twintig jaar geleden dat Nicky Verstappen verdween tijdens een zomerkamp. Zijn dood is nog altijd niet opgehelderd. De kans op verjaring in deze zaak is nu groot. Hoe zit dat precies?

Bij verjaring ontloopt een mogelijke dader zijn straf omdat hij niet meer vervolgd kan worden. Hoe ernstiger het misdrijf, hoe langer het duurt voordat het feit verjaart.

Ernstige vergrijpen
De duur van een eventuele gevangenisstraf voor de dader is dus bepalend. Voor zeer ernstige vergrijpen kun je iemand nog altijd voor de rechter slepen. Dat geldt als:

  • een verdachte een levenslange celstraf zou krijgen. De dader moet dan bijvoorbeeld een brute moord gepleegd hebben.
  • iemand voor verkrachting, doodslag of mensensmokkel tenminste twaalf jaar in de bak zou draaien.
  • er sprake is van misbruik van kinderen waar ten minste acht jaar celstraf op staat. Het gaat dan om ernstig misbruik.

Lichtere misdrijven
Alle andere lichtere misdrijven verjaren na drie, zes, twaalf en twintig jaar. Dat betekent dat je iemand dan niet meer mag vervolgen voor dat vergrijp. Dat is zo in de wet afgesproken om te voorkomen dat iemand die in zijn jeugdjaren een diefstal gepleegd heeft, daar bijvoorbeeld tientallen jaren later alsnog voor gestraft kan worden.

Lees ook: Verjaring dreigt in zaak Nicky Verstappen

Waarheidsvinding
"De maatschappelijke behoefte is erg afgenomen en het bewijs is erg moeilijk", verklaart strafrecht deskundige Theo de Roos deze regels. "Een goeie strafrechtvervolging en waarheidsvinding is na zoveel jaren ook niet meer mogelijk."

De verjaringstermijn gaat in op de dag dat het misdrijf is gepleegd.

Volg 1Limburg op Instagram en blijf op de hoogte van het Limburgse nieuws.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Astrid is het Vastelaovesgezicht 2022!

Er is ook dit jaar weer veel gestemd en na een spannende finale hebben jullie een nieuw Vastelaovesgezicht gekozen!

Het was een memorabele week vol spanning en prachtige vastelaovesgezichten. Met één grote winnares: Astrid Reijners uit Linne!

Bekijk hier meer
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen