Overslaan en naar de inhoud gaan

'Verhuurdersheffing gevaar voor klimaatdoelstelling'

Geplaatst opmaandag 8 juli 2019 - 5:58

Om de klimaatdoelstellingen te halen, moet de verhuurdersheffing voor woningcorporaties van tafel. Dat zegt directeur Marjo Vankan van HEEMwonen in Kerkrade.

Vankan is ook voorzitter van C8, het samenwerkingsverband van acht Limburgse woningcorporaties.

Duurzaamheid
HEEMwonen betaalt jaarlijks zes miljoen euro verhuurdersheffing. Dat is belasting opgelegd door het Rijk. "De eerste vier maanden van de huur van de woning zijn we nu kwijt aan lasten", rekent Vankan voor. "Dat geld kunnen we beter gebruiken voor het plaatsen van zonnepanelen en het isoleren van woningen."

Geen geld
Volgens haar hebben veel corporaties nu geen geld meer over om woningen te verduurzamen. "Wij gaan ervan uit dat we gemiddeld 50.000 euro per woning nodig hebben. Dat geld hebben we niet door de hoge lasten."

Innovaties
Ook is het volgens haar belangrijk dat corporaties aan innovaties werken. HEEMwonen is bezig met een experiment in de Kerkraadse wijk Bleijerheide. Hier worden flats afgebroken. Het afval wordt als grondstof gebruikt voor nieuwe woningen. "Dat kunnen we nu alleen maar doen met subsidies van overheden. Maar dat willen we eigenlijk niet. Dat vraagt veel te veel energie en tijd", zegt Vankan. "Toch zullen wij als corporaties dit moeten doen, want de bouwers zelf doen dat niet."

Soepeler
Ook moet de overheid ook soepeler omgaan met de bouwvoorschriften. "We moeten naar een circulaire bouw. We moeten dus materialen gaan hergebruiken. Maar materialen die uit slooppanden komen, mogen we nu vaak niet gebruiken. Dat kan natuurlijk niet."

Het OLS 2019 volg je bij L1 en 1Limburg

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wie o wie wordt het Vastelaovesgezicht 2022?

Uit de honderden inzendingen zijn 8 finalisten voor het Vastelaovesgezicht bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
De Henk Bakt Bakwedstrijd: wie wordt de beste hobbybakker van Limburg?

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Je bakt je lekkernij thuis in je eigen keuken en neemt het mee naar de radio-uitzending van Plat-eweg waar het live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt!

Zo ziet de Henk Bakt Bakwedstrijd uit
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen